Kinderen azc weer naar Don Bosco dankzij Rotaryclub Rijswijk

Algemeen
Marlies Cuppen van Don Bosco is blij de kinderen van het azc weer te mogen verwelkomen
Marlies Cuppen van Don Bosco is blij de kinderen van het azc weer te mogen verwelkomen (Foto: Robert Heijdemann)

Omdat het asielzoekerscentrum in Rijswijk in het najaar zou sluiten, stopte Don Bosco in juli 2021 met de wekelijkse activiteitenmiddag voor de kinderen van het azc. Dankzij een gift van de Rotaryclub Rijswijk kon de middag vorige week vrijdag weer worden hervat, tot grote blijdschap van de kinderen - én de begeleiders. 

Toen ruim zes jaar geleden bekend werd dat er een asielzoekerscentrum (azc) in Rijswijk kwam, wisten Marlies Cuppen van Don Bosco en haar collega’s meteen wat hen te doen stond. Ze zetten een activiteitenmiddag op voor de kinderen uit het azc. Marlies: “We dachten: dit is wat we moeten doen.”

Het past bij de pedagogische visie van Don Bosco. “Don Bosco was een priester die de kinderen van de straat haalde om ze te helpen, bijvoorbeeld met leren lezen en schrijven. Iedereen is welkom bij ons, maar juist de kinderen die het wat moeilijker hebben, willen we er gewoon bij.” Zelf kwam Marlies in haar jeugd ook bij Don Bosco; toen ze tien jaar was voor het eerst. “Dat was 25 jaar geleden, bij het Vakantiebos.” En ze is nooit meer helemaal weggegaan. “Toen ik 17 was, werd ik vrijwilliger. Sinds tien jaar ben ik in dienst.”

150 à 200 kinderen per dag

Don Bosco is een jeugdcentrum op de grens van Rijswijk en het Haagse Laakkwartier. Je kunt het vergelijken met een buurthuis voor kinderen, waar buiten coronatijden ook ouders welkom zijn voor een kopje koffie.
“We doen alles met jeugd en jongeren. Sporten, koken, instuif. Soms is er een spelletjesmiddag. Soms doen we vrijwilligerswerk met de kinderen. Bijvoorbeeld een dagje helpen op een boerderij, of bonbons naar het ziekenhuis brengen. We hebben ook heel lang met kinderen met een beperking gewerkt. In de zomer komen er zo’n 150 à 200 kinderen per dag hier.”

Activiteitenmiddag

Na de aankondiging ervan eind 2015, werd het Rijswijkse asielzoekerscentrum in de tweede helft van 2016 in gebruik genomen. Er kwamen veel gezinnen met jonge kinderen te wonen. Enkele maanden later al startte Don Bosco met activiteiten op de donderdag, speciaal voor deze groep. “We regelden een bus, omdat niet alle kinderen op de fiets konden komen. Vierenhalf jaar kwamen ze hier vervolgens spelen. We maakten bijvoorbeeld een kampvuur met ze, of ze mochten knutselen. We deden echt van alles: koekjes bakken, toneelspelen, dansen. Ook werkten we met thema’s van de school in het asielzoekerscentrum. Had de school het over de natuur, dan deden wij bijvoorbeeld een activiteit in de tuin.”

Halfjaar langer open

Het asielzoekerscentrum moest conform de oorspronkelijke plannen haar deuren in het najaar van 2021 sluiten. Daarom stopte Don Bosco met de activiteitenmiddag in juli. Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) vroeg in september 2021 echter officieel in een brief aan de gemeente Rijswijk of de deuren wat langer open mochten blijven. Het resultaat hiervan is dat het azc pas op 31 mei hoeft te sluiten.
Na bijna een halfjaar gestopt te zijn geweest, is de activiteitenmiddag voor de kinderen van het asielzoekerscentrum op 21 januari weer hervat. Op een vrijdag, vanaf nu.

Mooie rol

Marlies is blij dat ze dit voor de kinderen kunnen doen. “De kinderen wonen daar nog steeds, dus voor ons ligt er een mooie rol. Elke vrijdag staat er een bus bij het asielzoekerscentrum en de kinderen mogen instappen. Of het er nu tien of dertig zijn, wij zijn er voor ze.” De organisatie en uitvoering ervan brengen wel kosten met zich mee: vervoer, personeel, limonade, materialen.
“Gelukkig wilde de Rotaryclub Rijswijk daar een donatie voor doen. Hierdoor kunnen we de middag nog een halfjaar langer organiseren, tot het asielzoekerscentrum sluit.”
De Rotaryclub heeft het bedrag verdiend met hun tweedehandsboekenwinkel aan de Kerkstraat, waar 75% van de verkoop van de boeken naar het goede doel gaat.

Geen Nederlands

“Zonder de bijdrage van de Rotaryclub zou dit niet te realiseren zijn.” En dat terwijl de middag bij Don Bosco zó belangrijk is voor de kinderen. “Sommige kinderen spreken geen Nederlands. In de loop van de weken zie je dat ze opbloeien. We werken met Nederlandse vrijwilligers, maar ook met Europese. Er zijn altijd een paar van ons die ook geen Nederlands spreken. Die vrijwilligers lopen in de communicatie met Nederlandse kinderen tegen hetzelfde probleem aan als de kinderen van het azc. Ze leren communiceren met een bal, een dansje of een grapje.”

Naar buiten stormen

Hoeveel de middag voor hen betekent, merkt Marlies ook aan het enthousiasme van de kinderen. “Ze komen om half 4 aan, maar om kwart over drie zit ik al uit het raam te kijken. Als ze er dan zijn en de deuren van de bus opengaan, stormen ze meteen naar buiten. Dat is prachtig. De blije uitdrukking op die gezichtjes, daar zijn geen woorden voor.”

Goed voor ouders

De buitenruimte bij Don Bosco is geweldig voor de kinderen, die op het asielzoekerscentrum in containers wonen tussen het asfalt, met slechts een klein speeltuintje tot hun beschikking. “Hier kunnen ze lekker over het veld rauzen en door het bos wandelen. We hebben een podium, waar we modeshows en talentenjachten houden of een mooie bioscoop van maken. We hebben een keuken. Het is een heerlijke plek.”
Ook voor de ouders is het goed dat hun kinderen even weg zijn. “Het is een goede oefening om ze te leren loslaten.”

Don Bosco-dag

Zaterdag 29 januari is het Don Bosco-dag. Elk jaar wordt deze dag op een andere manier ingevuld; dit jaar zijn de Middeleeuwen het thema. “Het is een spelletjesmiddag, alleen voor kinderen. We gaan speerwerpen, koken op vuur, draken knutselen, boogschieten, poffertjes eten en vooral heel veel knutselen. Niet alleen de Nederlandse kinderen komen dan, maar ook de kinderen van het asielzoekerscentrum zijn uitgenodigd. De vrijdagmiddag is exclusief voor hen, maar op Don Bosco-dag krijgen ze ook de kans om samen te spelen met kinderen uit de buurt.”

Veilig

Over de vraag wanneer voor Marlies heel duidelijk werd dat Don Bosco echt een verschil maakt voor de kinderen, hoeft ze niet lang na te denken. “Een meisje uit het vluchtelingenproject werd op een gegeven moment in een pleeggezin geplaatst. Ze kwam naar onze vakantie-activiteiten, omdat zij specifiek aan haar pleegouders had gevraagd of ze terug mocht naar Don Bosco. De reden: wij waren de enige plek waar ze zich, gedurende de periode in het azc, veilig had gevoeld. Toen ze hier voor het eerst weer kwam, nadat we haar een jaar niet hadden gezien, hadden wij echt kippenvel. We weten dat we iets voor die kinderen doen, maar dat was wel hét bewijs.”

Volgende week weer

Op vrijdagmiddag 21 januari is de sfeer weer helemaal top. De kinderen spelen, ravotten en knutselen naar hartenlust. Na afloop van alle activiteiten hoort Marlies twee broertjes tegen elkaar zeggen: “Wow, dit was écht zo leuk! Zullen we volgende week weer gaan?”