Talent in Rijswijk: didgeridoospeler Freek van Bemmelen

Algemeen
Het oudste blaasinstrument ter wereld produceert een diepgaand geluid
Het oudste blaasinstrument ter wereld produceert een diepgaand geluid (Foto: DvE)

Didgeridoospeler Freek van Bemmelen (40) kan urenlang achtereen op het oudste blaasinstrument ter wereld spelen. Of, bij gebrek daaraan, op een rolletje papier op zijn werk. Zijn grootste talent is echter het enthousiasme waarmee hij anderen laat kennismaken met de heilzame effecten van dit bijzondere instrument.

Debbie van Eijk

Welk talent laat je hier zien?

“Didgeridoo spelen, dat is iets dat ik heel graag doe. Iedereen kan het leren.”

Didgeri-wat?

“De didgeridoo is het oudste blaasinstrument ter wereld. Het komt oorspronkelijk van de aboriginals in Australië. Zij maken het instrument van een holle boom die door termieten is uitgehold. En eigenlijk is het dat nog steeds: een holle buis. Heel eenvoudig, maar het bespelen ervan vereist een hele techniek. Bij alle geluiden die je maakt, gebruik je bijvoorbeeld je mondspieren, kaak en tong. Alle spieren doen mee. Er is beweging van je wangen, je middenrif en buik. Al die elementen zijn van invloed op de klank die je maakt.”

Hoe ben je hiermee begonnen?

“Zo’n acht jaar geleden viel ik bijna omver van de stress, door privé-omstandigheden. Mijn lippen en vingers werden letterlijk blauw van de adrenaline. In die periode ben ik didgeridoo gaan spelen, omdat het me leuk leek. Maar het bracht ook zoveel rust en ontspanning. Ik leerde weer ademhalen vanuit mijn buik. Inmiddels kan ik urenlang onafgebroken blazen.”

Speel je vaak?

“Elke dag. Als ik het een tijd niet doe, merk ik het meteen. Behalve een betere ademhaling, heeft het ook andere voordelen. Bij een verkoudheid blaas ik mijn holtes open. En het verbetert mijn concentratie, bijvoorbeeld voor een lange autorit.”

‘Ademhaling heeft de kracht om je leven te veranderen’

“Ook op mijn werk speel ik geregeld.” Lachend: “Dat is het enige nadeel. Het is verslavend. Als ik mijn didgeridoo niet bij me heb, speel ik wel op een rolletje papier.”

Hoe reageren anderen erop?

“De didgeridoo produceert een diepgaand geluid. Je houdt ervan of niet. Vóór corona gaf ik optredens op markten in de regio en bij bedrijven. Mensen staan soms echt te dansen. Ik heb ook workshops gegeven voor orkesten, scholen en kinderdagopvang. Ook kinderen vinden het fantastisch. Hoe klein ze ook zijn, het geluid spreekt ze aan. Toen ik eens optrad voor een groep mensen met een beperking, zat er een zwaar autistisch jongetje in het publiek dat niet kon praten. Maar hij stak uit nieuwsgierigheid wel zijn hoofd in mijn didgeridoo.”

Hoe maak je mensen er blij mee?

“Ik speel het liefst buiten in het park. Dat is echt heerlijk. Alles lijkt dan mee te doen. Zelfs de vogels twieten mee. Voorbijgangers spreken me vaak aan. Vragen wat ik aan het doen ben. Soms ontstaat er een hele club toeschouwers. Geweldig is dat.
Maar hoe ik anderen er vooral blij mee maak, is door les te geven. Veel mensen komen erop af omdat de didgeridoo hen intrigeert, maar dan blijkt vaak dat ze het ook heel hard nodig hebben. Dat hun ademhaling veel te hoog zit. Je maakt dan veel stresshormonen aan. Door didgeridoo te spelen leer je laag ademhalen, vanuit je buik. Het kan ook verlichting bieden bij snurken en apneu.”

Hoe betaalbaar is het?

“Heel betaalbaar. Je kunt op een bamboepijpje van een tientje al spelen. De duurdere didgeridoo’s maken wel een mooier geluid. En het gezondheidseffect is onbetaalbaar!”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik zou een oproep willen doen aan alle mensen met stress, snurken, apneu of andere ademhalingsgerelateerde klachten: grijp niet alleen naar medicijnen, maar probeer ook een natuurlijke manier. Veel mensen weten het niet, maar ademhaling heeft de kracht om je leven te veranderen!”

Woon je in Rijswijk en heb jij ook ergens talent voor? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl.

Freek met twee didgeridoo's en in het midden een bijpassend muziekinstrument, de handpan