Muzikaal afscheid van oudste ondernemer in de Herenstraat

Algemeen
Ria van den Belt straalde zaterdag 29 januari tijdens het verrassingsoptreden van Wim Zweekhorst (achter de microfoon), zijn dixielandband en de zingende toeschouwers.
Ria van den Belt straalde zaterdag 29 januari tijdens het verrassingsoptreden van Wim Zweekhorst (achter de microfoon), zijn dixielandband en de zingende toeschouwers. (Foto: RM)

Onder grote belangstelling is Ria van den Belt (85), eigenaar van Van den Belt Elektra in de Rijswijkse Herenstraat, zaterdag verrast door een dixielandband die onder aanvoering van Wim Zweekhorst een mooi afscheidslied ten gehore gaf. “Ik ga vooral het contact met de mensen missen.”

Door Ronald Mooiman

Voordat alle drukte losbarstte (ook SBS6’ Hart van Nederland was aanwezig), was Ria van den Belt rustig. Gewoon net als de voorgaande 85 jaar was ze zichzelf. “Het is wel bijzonder allemaal, die aandacht voor me nu ik afscheid neem. Om een beetje verlegen van te worden”, zegt de oudste ondernemer in de Rijswijkse Herenstraat. “Kijk eens daar naar het plafond. Bijna helemaal leeg, de opheffingsuitverkoop gaat goed.”
Haar man begon de zaak in 1936 als zelfstandig ondernemer. “Ik hielp hem vanaf 1963 in de zaak. Ik wist nog nergens van. Dat heb ik de afgelopen jaren goed ingehaald.” Toen haar man kwam te overlijden nam zij zonder enige aarzeling het heft in handen en vanaf 1989 zwaait zij alleen de scepter, in het monumentale pand aan de Herenstraat 68 met de kenmerkende gele luifel.

Gezellig, knus en dorps

Terwijl Rijswijker Wim Zweekhorst, initiatiefnemer van dit afscheid, met statieven en geluidsboxen aan het sjouwen is, staat mevrouw Van den Belt verschillende klanten te woord. Geen moeite is haar teveel. “In de 58 jaren dat ik hier ben gevestigd, heb ik veel zien veranderen. De kleine jongens die ik in de winkel zag, kwamen jaren later zelf als grote kerels met kleine kinderen. In de Herenstraat is ook best het een en ander veranderd. Maar de verbondenheid tussen de ondernemers is toch wel gebleven. Enkele ondernemers zitten hier ook al zolang. Slagerij Vrijenhoek en Delicatessenwinkel Smeele zijn samen met mij wel de winkeliers die hier het langst zitten. Het is hier in de straat gezellig, knus en dorps.”

Gloeilampen

De hele week, buiten de maandagochtend, is mevrouw Van den Belt druk bezig met de winkel. “Ik doe alles nog zelf. Achter de toonbank staan, de boekhouding, de inkoop - en ik heb er nog steeds veel plezier in. Maar op een gegeven moment moet je ook je rust gaan nemen. Een keer lekker op vakantie zonder dat je aan de zaak hoeft te denken. Aan de ene kant is het jammer dat er geen opvolger is, maar aan de andere kant ben ik bang dat de zaak dan op een heel andere manier zal worden geleid. Ik woon nog steeds achter en boven de zaak. We hebben maar één ingang, dus dan kan ik misschien nog niet genoeg afstand nemen van de zaak. Het is goed zo.” Snoeren, stekkers, batterijen en gloeilampen. Alles werd verkocht in de winkel. “De grootste omzet behaalde ik nog steeds met ouderwetse gloeilampen. Niet iedereen vindt led mooi. Het is wel enigszins verbeterd, maar de gezelligheid vinden de meeste mensen bij de oude gloeilampen.”
Inmiddels is de dixielandband met Zweekhorst als spreekstalmeester begonnen met spelen. “We gaan haar missen”, klinkt het uit de kelen van de aanwezigen, die naast dixielandklanken ook nog worden getrakteerd op een oliebol van meesteroliebollenbakker Wim Zweekhorst.

Van den Belt Elektra is nog open tot 1 maart.