Eerste sportdebat in Rijswijk belangrijk voor clubs

Algemeen
Bas Contant, voorzitter van Sportraad Rijswijk
Bas Contant, voorzitter van Sportraad Rijswijk (Foto: Ronald Mooiman)

Op 16 februari staat er een sportdebat in Rijswijk op de rol. Na succesvolle jaarlijkse sportcongressen wordt – met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht – nu ook de politiek betrokken bij de Rijswijkse sport. Een interview met Bas Contant over de verwachtingen van de Sportraad bij het aangaan van het debat, en wat de plaatselijke politiek kan betekenen voor de toekomst van de sport in Rijswijk.

Ronald Mooiman

Bas Contant, voorzitter van de Rijswijkse Sportraad, wil dat de politiek zich uitspreekt over de te volgen koers. “Vooralsnog is de inzet dat er één vertegenwoordiger van iedere politieke partij aanwezig is. We hebben de sportverenigingen ook uitgenodigd om een bestuurder af te vaardigen. Of er ook publiek bij kan zijn, hangt af van de dan geldende coronamaatregelen.”

“We zullen met elkaar het gesprek aangaan over de speerpunten van onze Sportnota,” vervolgt Contant, die eerder voorzitter was van de Rijswijkse honk- en softbalclub Red Lions. “Wat we hopen te bereiken is dat de sportnota opnieuw opgenomen wordt als onderdeel van het nog te bepalen collegeakkoord. We krijgen nu een unieke kans om inzicht te krijgen in wat de politieke partijen als hun speerpunten zien op het gebied van sport en bewegen. Het liefst zien we een college dat met ons in gesprek gaat. Niet alleen vanuit het sportdomein, maar ook vanuit zorg, sociaal domein en onderwijs. Sport en bewegen raken al deze domeinen, dus hoe mooi zou het zijn als er straks meerdere portefeuillehouders met ons aan tafel zitten.”

Unieke kans om contact te leggen

Wijsheid

“Het sportdebat is een unieke kans om contact te leggen met de politieke partijen. We hopen duidelijk te maken hoe belangrijk het is voor Rijswijk dat we door blijven pakken. En het is natuurlijk niet zo dat de Sportraad alle wijsheid in pacht heeft. Bedenk dat de nota een stip op de horizon neerzet. Alles wat we de komende vier jaar doen, heeft effect op de jaren erna.”

Binnensportruimte

De ontwikkeling van de nieuwe sporthal De Altis en sportpark Elsenburg is volgens de sportliefhebbers een grote stap in de goede richting. Maar Contant wil meer. “We moeten blijven inzetten op het ontwikkelen van aanvullende binnensportruimte, zeker nu met de groei van Rijswijk in RijswijkBuiten. 

Alle voetbalclubs op één locatie?

Het Prinses Irenepark moet weer volledig beschikbaar komen voor eigen sportverenigingen met beheer van eigen kantines.

Op Sportpark Hoekpolder liggen kansen in het hergebruik van ongebruikte delen van de velden. Het sportpark Vredenburch is gebaat bij meer samenwerking van bijvoorbeeld de Rijswijkse voetbalverenigingen, wellicht zelfs alle voetbalverenigingen op één locatie? Wie weet welke kansen dat zou bieden.”

Tijdens de coronapandemie zijn er geen sportclubs omgevallen. Contant: “Maar de clubs hebben het natuurlijk niet gemakkelijk. Het is zaak om met de clubs, de gemeente Rijswijk en andere belanghebbenden zoals Haaglanden Beweegt en het onderwijs te kijken hoe we meer Rijswijkers aan het sporten kunnen krijgen en houden.”

Het is het eerste sportdebat in de geschiedenis van de Sportraad Rijswijk. Het wordt gehouden op 16 februari in wijkcentrum Stervoorde om 20.00 uur en is live te volgen op YouTube.