Wat willen Rijswijkers weten? (Deel 3)

Algemeen
Andy op de foto voor Bogaard Stadscentrum, voorheen In de Bogaard geheten.
Andy op de foto voor Bogaard Stadscentrum, voorheen In de Bogaard geheten. (Foto: DvE)

De gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart komen eraan. Wij zoeken in deze vierdelige reeks uit wat Rijswijkers belangrijk vinden voor hun stad. Hieruit formuleren we uiteindelijk ‘De vier vragen van Rijswijk’. Vanaf 17 februari leggen we deze vragen voor aan de deelnemende politieke partijen. Deze week: de vragen van mensen in Bogaard Stadscentrum.

Over de vraag welke kwestie belangrijk is voor Rijswijk, hoeft Priscilla Dillewaard (37) niet lang na te denken. “Meer woningen!” En: “Leegstaande winkels. De situatie hier in de Bogaard is echt schrijnend. Heb je die winkelstraat achterin al gezien?” Ze gebaart richting de Prins Johan Friso Promenade. “Daar staan zoveel panden leeg, het doet gewoon heel troosteloos aan. Mijn dochter kan hier niet meer lekker shoppen.” Ideeën voor nieuwe winkels heeft ze ook: “Een H&M bijvoorbeeld, of een Primark.”

Nieuwe winkels

Ook Nahid (64), een oma die met haar kleinzoon (5) even uitrust op een bankje – “Ik heb net heel veel gerend in de speeltuin,” vertelt het jongetje – vindt het jammer dat er zoveel winkels dicht zijn. “Wanneer openen er nieuwe winkels?”, vraagt zij zich af.

Het is hier gewoon helemaal dood

Ranysha (19) volgt een opleiding voor sociaal werk en woont al heel haar leven in Rijswijk, vlakbij de Bogaard. Zij vindt ook absoluut dat er meer winkels moeten komen, en vindt nog iets anders: “Er wordt te weinig georganiseerd voor jongeren. In mijn opleiding leer ik juist hoe belangrijk straatactiviteiten in een buurt zijn voor de sociale cohesie. In mijn jeugd gebeurde er nog wel eens wat, zoals voetbalwedstrijdjes. Nu is het gewoon helemaal dood. En hier ook, in dit winkelcentrum. Er gebeurt niks.”

Schoner

Jan (61) zit op een bankje naast zijn Haagse vriend. Op de vraag wat hem opvalt aan Rijswijk, antwoordt hij luid: “Het moet schoner!” Overdag valt het wel mee, zo geeft Jan toe, maar: “Als je hier ’s avonds loopt, nou, dan is het echt vies. Ook op dit mooie plein. Er slingert van alles: papieren, zakjes.” Zijn Haagse vriend valt Jan bij: “Het is in Rijswijk zelfs viezer dan in Den Haag! Het straatvuil valt me altijd meteen op als ik hier vanuit Den Haag kom.”

Henk van Adam Brandstore staat buiten een rookpauze te houden. Hij woont niet in Rijswijk, maar werkt er wel. Hoewel hij dus niet mag stemmen, heeft hij desgevraagd wel een idee voor het winkelcentrum: “De eerste twee uur gratis parkeren,” zegt hij vol overtuiging. “In Zoetermeer en Mall of the Netherlands is het ook de eerste uren gratis.”

Parkeervergunningen

Het loopt tegen lunchtijd. Sandra (50) zit een broodje rookworst te eten aan een picknicktafel tegenover de Hema. “Het parkeerbeleid is slecht”, vindt zij. “Op sommige plekken in Rijswijk krijg je per huishouden maar een vergunning voor één parkeerplek. Terwijl je er misschien twee of drie nodig hebt. En dan moet je van 18.00 tot 0.00 betaald parkeren. Dat is niet te doen. In de laatste vijf jaar is het steeds erger geworden.” Volgens Sandra ligt de oplossing voor het woningtekort bij het bouwen van betaalbare woningen voor senioren; wederom met de nadruk op ‘betaalbaar’. “Er zijn mensen van boven de vijftig die in hun eentje een eengezinswoning hebben. Die willen dolgraag doorstromen naar een kleiner appartement, zodat hun woning vrijkomt voor gezinnen. Maar als je er 400 euro in de maand op achteruit gaat, dan blijf je toch maar zitten waar je zit.”

Groener

João (44) wandelt voorbij met zijn zoontje (3) in een buggy. Als hij zomaar iets moet noemen dat aandacht verdient in Rijswijk, noemt hij de openbare ruimte. Die mag groener, met meer plekken om te recreëren. Meer restaurants zou ook fijn zijn, maar “in coronatijd heeft dat geen prioriteit.”

Tot slot spreken we Andy (43). Hij komt van Sint Maarten, een eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en woont hier pas een jaar met zijn gezin. Zij zijn hier eigenlijk heel tevreden. Het enige verbeterpunt dat hij kan bedenken, is meer binnenspeelruimte voor zijn dochtertje.

Wat vindt u belangrijk? Mail (eventueel anoniem) naar: redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl.

Lege winkels aan de Prins Johan Friso Promenade.