ChristenUnie Rijswijk: een nieuwe partij met een nieuw geluid

Algemeen
Maaike Harmsen van ChristenUnie Rijswijk houdt ervan buiten te zijn in de Rijswijkse parken.
Maaike Harmsen van ChristenUnie Rijswijk houdt ervan buiten te zijn in de Rijswijkse parken. (Foto: MH)

Dit jaar doen ze voor het eerst mee: ChristenUnie Rijswijk. Een partij die een nieuw geluid in de lokale politiek brengt, met een concreet tienpuntenplan om Rijswijk beter te maken. Lijsttrekker Maaike Harmsen vertelt ons er meer over.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Aan het tienpuntenplan, dat te vinden is op rijswijk.christenunie.nl, vallen twee tendensen op: ten eerste wil ChristenUnie Rijswijk het kwetsbare in Rijswijk - zowel de mensen als de natuur - beschermen; ten tweede wil de partij de lokale overheid een gezicht geven. Soms vallen die twee dingen samen. Harmsen legt uit: “We zien dat burgers verloren raken in het geweld van alle regels. En trouwens: zelfs ambtenaren raken daar verloren in. Dit kan grote gevolgen hebben: denk aan kwesties als de Toeslagenaffaire, of aan uithuiszettingen. Wij van ChristenUnie willen de lokale overheid een gezicht geven, door op iedere brief de naam en het telefoonnummer van de behandelend ambtenaar te vermelden, én die ambtenaar daarnaast meer mogelijkheden geven voor maatwerk, via een zogeheten genadebepaling. Zodat in iedere situatie apart beslist kan worden: wat is er eerlijk? Meer oog voor de mens achter het probleem; dat vinden wij heel belangrijk.”

Gezonde ommetjes

Lijsttrekker Maaike Harmsen is theoloog. Voordat ze zich acht jaar geleden met haar gezin in Rijswijk vestigde, gingen haar kinderen er al naar school. En dáárvoor reisde ze de hele wereld over. Lachend: “Ik heb echt óveral gewoond: van China tot Kampen. Maar ik heb nog nooit zo lang ergens gewoond als hier in Rijswijk.” Waarom ze houdt van deze stad: “Om die combi van onderlinge verbondenheid - dat gevoel van, we kijken om naar elkaar -, en de oude parken.”

Maaike Harmsen is iemand die graag in de buurt actief is. Ze doet momenteel vooral wandelingen door Rijswijk zelf. “Op een gegeven moment dacht ik: ik ga ieder park van Rijswijk bezoeken. Ik wil toch even dat gezonde ommetje doen. Al lopend interesseerde mij het nieuws van Rijswijk ook steeds meer. Waarom is er altijd file op de Beatrixlaan? Hoe is het onderhoud van de parken? Kan iedereen hier nog wonen?”

Eén op de drie Rijswijkers is regelmatig eenzaam

Tienpuntenplan

Harmsen deed altijd al mee aan burgerinspraakavonden. Nu de ChristenUnie in Rijswijk steeds verder groeit, wat ook bij de Tweede Kamerverkiezingen zichtbaar was, vindt ze het tijd om een lokale afdeling te starten. Volgens een berekening zouden er nu genoeg stemmen in Rijswijk voor een zetel voor de ChristenUnie kunnen zijn. Het zette Harmsen aan het denken: “Wat zien wij anders in Rijswijk? Welke punten zijn belangrijk?” Ze ging in gesprek met andere mensen die wilden bijdragen aan het opzetten van ChristenUnie Rijswijk. Zo ontstond het tienpuntenplan.

Ontmoetingsplekken

“Een van de dingen die wij heel belangrijk vinden is dat iedereen kan blijven wonen in Rijswijk. We willen dat niet alleen de koopkrachtigen een goede woning kunnen vinden, maar ook mensen met een sociale huurwoning. En voor ouderen die uit hun huis willen om hun grote woning aan een gezin te gunnen, regelen we een convenant waarin staat dat ze toch in hun eigen wijk kunnen blijven. Dat geeft mensen de zekerheid dat ze hun eigen sociale contacten kunnen onderhouden.”
Sociale contacten zijn in het algemeen ook een belangrijk punt voor ChristenUnie Rijswijk. Eén op de drie Rijswijkers is regelmatig eenzaam. De partij wil daarom ontmoetingsplekken in iedere wijk creëren; in íédere wijk. “Alle wijken moeten meedoen. Wij zijn er voor iedereen.” Daarnaast wil ChristenUnie dat wijkteams bij eenzame ouderen op visite gaan.

Vergroenen

Harmsen en haar partij willen ook iets doen aan de ‘hitte-eilanden’ in de stad. “Rijswijk is een van de groenste gemeenten van Nederland, maar de Strijp en het Stationsplein zijn veel te versteend. Dat is echt een probleem.”

Voor vergroening van de stad maakt de partij zich sowieso sterk. Maar is er geen spanning tussen meer willen bouwen en tegelijkertijd willen vergroenen? Daarop reageert Harmsen: “Niet als je bouwt bij bestaand OV. Dat heeft tevens als voordeel dat mensen minder snel de auto pakken. En zo neem je ook weer een stukje verkeersdrukte weg. Een kwart van de forenzen naar Den Haag pakt nu de auto. Dat moet anders.” Het ChristenUnie deinst er niet voor terug daar ook een andere, minder populaire maatregel voor aan te dragen: een duurdere tweede parkeervergunning. “Je wilt meer, neemt meer beslag op de openbare ruimte; dan mag je ook best iets meer betalen.”

Vergroening dus, omdat de klimaatverandering echt wel een issue is. “Er zijn steeds vaker hittegolven en hoosbuien. Bij het Stationsplein hebben we er al een paar tegels uitgehaald. Bij de Strijp zou dat ook wel mogen.” Ecologisch te werk gaan houdt ook in dat er meer groen en levendigheid op de begane grond komt; onderaan flats, bijvoorbeeld.

Groen is gewoon belangrijk voor het welzijn van iedereen. Voor de leefbaarheid. Daarom vindt Harmsen ook dat de Landgoederenzone behouden moet blijven. Met enige ergernis: “Ook rondom Tennispark de Hofstede gaat weer een stukje groen weg en komt er een appartementencomplex voor terug. Ja, we hebben nieuwe woningen nodig, maar altijd goed passend ín het groen.”

Azc moet blijven

Nog een punt: het asielzoekerscentrum in Rijswijk. Dat moet volgens Harmsen beslist blijven. “We mogen trots zijn op hoe het daar gaat. Er zijn genoeg mensen om het azc draaiende te houden, het kán gewoon in Rijswijk. En er is een enorm tekort aan zulke plekken. Waarom zou je dat niét in Rijswijk openhouden?” 

Waarom zou je het asielzoekerscentrum níét openhouden?

Sprake van een toenemende criminaliteit door het azc is er niet. “Voor zover er incidenten waren, zijn die heel goed aangepakt. Ook in de buurt geeft het azc vooral plezier.” Als voorbeeld noemt Harmsen een asielzoeker die inmiddels statushouder is. “Zij is ICT-er geworden, en doet daarnaast vrijwilligerswerk. Mensen integreren. Ook de vrijwilligers bij het azc zelf vinden het jammer dat het weggaat.” Het asielzoekerscentrum is voor Harmsen en haar medepartijleden zó belangrijk, dat dit onderwerp het laatste zetje gaf om ChristenUnie Rijswijk daadwerkelijk op te richten. Op vrijdag 4 maart komt Don Ceder (Tweede Kamerlid van de ChristenUnie) naar het asielzoekerscentrum in Rijswijk. 

Ander geluid

Oog voor de kwetsbaren - zowel de kwetsbare mens als de kwetsbare natuur -, misschien is dat wel hetgeen dat ChristenUnie Rijswijk onderscheidt van de rest. En die onderscheiding is ook nodig. “Elf partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Je moet echt een ander geluid hebben. Dat hebben we. Daarmee is er een nieuw geluid in Rijswijk, van een partij die tegelijkertijd bewezen stabiel en betrouwbaar is. Het beste van twee werelden.”