Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Waarom zou u op een lokale partij stemmen?

Algemeen
Marc Weterings en Larissa Bentvelzen, hier geflankeerd door partijgenoten Kay Verbaan (l) en Richard de Vreede (r), vinden de opkomst van lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen een goede ontwikkeling.
Marc Weterings en Larissa Bentvelzen, hier geflankeerd door partijgenoten Kay Verbaan (l) en Richard de Vreede (r), vinden de opkomst van lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen een goede ontwikkeling. (Foto: FL)

Wat ooit in de jaren negentig langzaam begon, is anno 2022 uitgegroeid tot een volwaardig politiek fenomeen: de ‘onstuitbare opmars’ van lokale partijen lijkt inmiddels écht niet meer te stuiten. Ook in Rijswijk groeit de invloed van de lokalo’s: “Wij onderscheiden ons meer op lokale vraagstukken dan de meeste landelijke politieke partijen doen.”

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Door Frans Limbertie

De campagnes van de politieke partijen richting gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang. Ook op deze zaterdagochtend op de markt in Oud Rijswijk, waar de koude en snijdende wind helaas niet echt uitnodigt om een flinke politieke discussie op te starten. Het weerhoudt de teams van Beter voor Rijswijk (BVR) en Rijswijks-Belang (RB) er echter niet van om zich zo goed mogelijk te presenteren. Daarom lopen ze zichtbaar rond in hun partij-jacks (BVR in wit, RB in blauw), met als doel de stem van de kiezer te winnen. En de markt is een plek bij uitstek waar mogelijk veel potentiële kiezers rondlopen. 

Wethouder Larissa Bentvelzen (Sociaal Domein, Jeugd, Participatie en Dierenwelzijn, red.) is ondanks de kou enthousiast over dit soort acties. “Voor mij is campagne voeren altijd een leuke en interessante tijd waar je met je kiezers in contact komt. Juist voor een partij als BVR is dat belangrijk omdat je op die manier hoort wat er zoal bij hen speelt.” 

Landelijke partijen kunnen van bovenaf teruggefloten worden

Op de vraag waarom veel kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen de laatste jaren hun stem aan een lokale politieke partij geven in plaats van een grote landelijke partij, is de Rijswijkse politica duidelijk. “Ook op lokaal gebied hebben landelijke partijen altijd te maken met bestuurslijnen waar ze aan vastzitten, en waar ze van bovenaf teruggefloten kunnen worden. Bij ons als lokale partij die alleen in Rijswijk opereert, is dit niet het geval.” 

Politieke lijn

Denkt Bentvelzen dat partijen als CDA, D66, PvdA en GroenLinks, die ook in Rijswijk in de gemeenteraad zitten, veel rekening moeten houden met veel druk van Den Haag? “Zeker weten”, zegt zij stellig. “Op hun partijbijeenkomsten spreken ze hun te volgen politieke lijn af. En dat gaat van grote tot kleine dingen zoals klimaat en duurzaamheid, tot aan de Sinterklaas en zwarte Piet viering; daar hebben ze afspraken over als partij. De BVR lijsttrekker en wethouder kan zich niet voorstellen dat zij zelf bij een landelijke partij zou zitten. “Een gemeenteraad zou echt door lokale partijen bestuurd moeten worden. Wij als BVR hoeven dus niet te kijken naar Den Haag en houden ons puur bezig met wat er in Rijswijk gebeurt. Misschien staan wij daarom wel dichter bij de burger.”

Vijf jaar geleden

Een partij die ook zeker dicht bij de burger staat is Rijswijks-Belang. De partij werd vijf jaar geleden opgericht door Marc Weterings. De enthousiaste lijsttrekker verheugt zich op de aanstaande verkiezingen en is positief over een goed resultaat. Ook hij ziet steeds meer invloed van lokale partijen. “Wij zijn als lokale partijen meer en directer benaderbaar en pakken de dingen sneller op, voornamelijk door, wat Larissa al zegt, minder bestuurslijnen.”

Bus 23

Weterings vervolgt: “Neem zoiets als Bus 23 die uit de route Muziekbuurt werd gehaald. Met steun van andere lokale partijen hebben we dit terug weten te draaien. Ander voorbeeld zijn loszittende stoeptegels die tot veel irritatie leiden. Wij maken daar onmiddellijk werk van. Het lijkt wel of wij daar als lokale partijen meer oog voor hebben dan landelijke partijen. Daar zit onze kracht ook, denk ik.”

Onderling respect

Ondanks dat Weterings en Bentvelzen in de gemeenteraad weleens flink kunnen botsen over politieke vraagstukken overheerst het onderlinge respect. “Dat hoort nou eenmaal bij politiek bedrijven”, zeggen beiden zonder aarzeling. “Na afloop praten we het onder het genot van een drankje vaak weer bij. Het feit dat wij alle twee lokale politici zijn, weliswaar van twee verschillende partijen, bindt ons enorm. Dat geldt ook voor de andere lokale Rijswijkse partijen.”

Zie ook ons andere artikel op deze website: ‘Waarom zou u op een landelijke partij stemmen?’