Kort nieuws

Algemeen
Wethouder Johanna Besteman (CDA) overhandigt de Rijswijkse inclusie-agenda aan Tweede Kamerlid Lucille Werner.
Wethouder Johanna Besteman (CDA) overhandigt de Rijswijkse inclusie-agenda aan Tweede Kamerlid Lucille Werner. (Foto: JB)

Wat gebeurde er afgelopen week in Rijswijk? Een kort overzicht.

Blije Lucille Werner

Tweede Kamerlid Lucille Werner (CDA), ook bekend van televisieprogramma’s als Get the Picture, Lingo en Misverkiezing, heeft maandag 21 februari de Rijswijkse inclusie-agenda in ontvangst genomen. Zij is blij met deze agenda, die van Rijswijk een gemeente wil maken waar iedereen zich thuis voelt. Iedereen, met of zonder fysieke, sociale, mentale of verstandelijke beperking moet mee kunnen doen in Rijswijk. Wethouder Welzijn, Johanna Besteman (CDA), nam het initiatief voor de agenda. “Het is enorm belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving, Het moet niet uitmaken of je wel of geen beperking hebt”, vindt Besteman. Lucille Werner sluit zich daar van harte bij aan: “Iedereen verdient een kans om geluk na te streven”. Simon Geleijnse van CDA Rijswijk, meldt dat in het verkiezingsprogramma van het CDA daarom ook is opgenomen dat (sport)voorzieningen en openbare gebouwen voor iedereen goed toegankelijk moeten zijn en dat er voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen moeten zijn.

Huiselijk geweld

Rijswijk scoort hoog op het aantal meldingen van huiselijk geweld, en specifiek op meldingen over geweld tussen (ex-)partners. Het is bekend dat huiselijk geweld in coronatijd overal toenam, maar de cijfers in Rijswijk waren vóór corona al opvallend hoog. De PvdA heeft hier nu schriftelijke vragen over gesteld aan het college van B&W. De partij wil onder meer weten of het college ervan op de hoogte is. Verder vraagt ze naar de achterliggende oorzaken van deze hoge meldingen en welke kenmerken opvallen, zoals of het geweld in bepaalde wijken of bij sommige leeftijdsgroepen meer voorkomt. Een andere vraag is hoe er een veilige woon-/thuissituatie voor slachtoffers wordt gewaarborgd en op welke wijze het college het aantal meldingen op korte termijn hoopt te verminderen.

Volleybal

Zaterdag 19 februari speelden de volleybalspelers van Inter Rijswijk tegen Habithuis RVV in Katwijk. De thuisploeg won de eerste twee sets. De ploeg uit Rijswijk wist in de derde set terug te komen, maar de vierde set werd gewonnen door de Katwijkers. Hun uiteindelijke winst was 3-1 (91-72). 

Basketbal

De basketballers van Lokomotief uit Rijswijk hebben afgelopen weekend met 66-75 gewonnen van BC Vlissingen. Het eerste kwart van de wedstrijd ging de ploeg uit Rijswijk aan kop. Na de rust kwam BC Vlissingen terug en werd de tussenstand 56-56. In het laatste kwart pakte Lokomotief alsnog de overwinning met 66-75 als eindstand.

Sprinklerinstallatie

Een sprinklerinstallatie die werkt op een accu. Komende maand wordt in Rijswijk het eerste emissieloze systeem in bedrijf genomen. Deze vinding van Boele Fire Protection uit Ede, de Battery Power Supply (BPS), maakt een infrastructuur op stroom voor de sprinklerinstallatie overbodig. Hierdoor hoeven er niet langer dieselaangedreven sprinklerpompsets in gebouwen te worden geplaatst. Boele Fire Protection installeert het eerste systeem de komende maanden bij de Winston Churchill Tower (The Minister).

Filmpjes lijsttrekkers

De gemeente Rijswijk heeft filmpjes met lijsttrekkers van alle partijen in Rijswijk online gezet. In de filmpjes leggen de lijsttrekkers de belangrijkste standpunten van hun partij uit. Iedere partij heeft zijn eigen video. Deze zijn te bekijken op de website van de gemeente: www.rijswijk.nl/raadsplein/Voordekiezers2022.

Botsing auto’s

Twee auto’s botsten vrijdagmiddag hard op elkaar op de kruising Admiraal Helfrichsingel en Tamboerijnlaan. Een van de bestuurders raakte gewond. De auto’s zijn weggesleept.