Talent in Rijswijk: illustrator en moderne sprookjesschrijver Keith Tolk

Algemeen
Keith Tolk laat het eerste boek zien dat hij geschreven en geïllustreerd heeft. Dat was in opdracht van iemand anders.
Keith Tolk laat het eerste boek zien dat hij geschreven en geïllustreerd heeft. Dat was in opdracht van iemand anders. (Foto: DvE)

Illustrator Keith Tolk koos vier jaar geleden bewust voor een woning in Rijswijk. En dat is een superkeuze geweest: “Hier voelt het gewoon goed.” Vanuit zijn bovenwoning heeft hij een sprookjesachtig uitzicht op de oude huizen in de Herenstraat. Ook in zijn woning verwijzen tal van elementen naar zijn liefde voor sprookjes - vooral uit landen waar hij op reis is geweest. In zijn illustraties werkt hij graag met pastelkleuren, zoals turquoise en lila.

Welk talent laat je hier zien?

“Illustreren en het nieuw leven inblazen van sprookjes. Uit allerlei landen. Er zijn bepaalde sprookjes die voor mij een hele mooie betekenis hebben, maar die heel erg zijn verouderd. Bijvoorbeeld Gulliver’s Reizen. Ik was daar als kind weg van en blaas het nu nieuw leven in, zodat de jeugd van nu het ook leert kennen. Daarnaast bedenk ik mijn eigen sprookjes, zoals verhalen over trollen, en andere verhalen. Net als in de bekende sprookjes zit ook in mijn verhalen een moraal. Van veel verhalen maak ik video’s op YouTube. Hoe leuk is het als een kind, in zijn eentje of samen met zijn ouders, de tablet kan pakken en zo’n sprookje op een heel moderne manier kan zien?”

Kan iedereen die video’s Op YouTube zien?

“Ja. Om dat boekengevoel niet helemaal weg te vagen heb ik de beelden maar heel lichtelijk geanimeerd, zodat je nog steeds naar illustraties kijkt, maar met kleine bewegingen. De filmpjes zijn in het Nederlands en Engels. Het Nederlandse kanaal is puur gericht op sprookjes. De filmpjes zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam: bij Gulliver’s Reizen leren kinderen voor zichzelf op te komen en nee te zeggen. Want Gulliver wordt gebruikt door de koning om oorlog te voeren. Als hij daarachter komt, zegt hij nee en gaat weg. En mijn eigen verhaal over de trollen, laat zien dat we allemaal heel erg nodig zijn.”

Hoe ben je hiermee begonnen?

“Als kind was ik thuis al helemaal gefascineerd door sprookjes; vooral Aladdin. Toen mijn moeder - die ook kunstenaar is - me van die lege schriften gaf die je op school ook gebruikt, schreef ik ze vol met sprookjes. Toen al maakte ik er al tekeningetjes bij. Omdat ik zo van tekenen hield, ben ik op de kunstacademie gekomen en van daaruit doorgegaan met illustreren. Het eerste boek dat ik maakte was ‘Sheepy and Whoop Whoop’, in de eerste maanden van 2019. Dat verhaal had ik niet zelf bedacht, maar was voor een kennis van een vriendin die een illustrator zocht. Zij gaf dat boek als verjaardagscadeau aan een goede vriend.”

Er zijn nog veel meer sprookjes

Wat voor kinderboeken heb je zelf geschreven?

“De belletjesprinses was mijn eerste volledig zelf bedachte en geïllustreerde boek. Het gaat over de magie van het doorzetten. Eigenlijk gaat het over een vader die van huis vertrekt om te vechten in de oorlog. Als hij terugkomt, is hij getraumatiseerd; hij zit in zijn eigen ‘bubbel’. Zijn vrouw en kinderen kunnen hem niet bereiken. Op het einde komt het goed.”

Voor zijn Engelstalige YouTube-kanaal interviewt hij ook andere illustratoren, van over heel de wereld. Of het nu om het Engelse Gulliver’s Reizen gaat of het Tsjechische Zlatý klícek: Keith houdt van sprookjes uit alle landen.

   Keith: “In ieder land waar ik kom, koop ik een sprookjesboek. Dat voelt altijd als een cadeautje voor mezelf. Wij zijn opgegroeid met een aantal sprookjes; vooral van Andersen en Grimm. Maar er zijn er nog veel meer. Het is ook leuk om nieuwe verhalen te ontdekken. En er is altijd ruimte voor nieuwe sprookjes; het is leuk om dat af te wisselen op mijn YouTube-kanaal.”

In welke landen hebben ze de mooiste sprookjesboeken?

“Vaak in het zuiden en oosten van Europa. Daar zijn ze wat traditioneler, met extra gebruik van kleur. De kleuren zijn hier soms wat meer gericht op aarde, of heel erg met lijnen. In andere landen zie je gewoon heel andere stijlen, en dat vind ik persoonlijk heel mooi.”

Ben je er vaak mee bezig?

“Met illustreren? Elke dag. Het is mijn beroep. Vaak heb ik leuke opdrachten. Momenteel ben ik bezig een aantal wandelroutes op Schiermonnikoog voor kinderen te illustreren. Maar als ik vrij ben, gaat mijn tijd naar het maken van sprookjes toe. Ik ben dus wel de hele week bezig met illustreren.”

Hoe reageren anderen erop?

“Andere mensen reageren er heel positief op. Sommige mensen hebben net als ik stiekem nooit hun passie voor sprookjes helemaal losgelaten. Als ze dan mijn sprookjes zien, zie je een soort sprankeling in hun ogen.”

Hoe maak je anderen er blij mee?

“In mijn boeken geef ik ook tips voor hoe je - stap voor stap - zelf kunt tekenen. Ik heb er zelfs een heel boek aan gewijd; ‘Illustration Fun for Everyone’. Mijn belangrijkste advies: als je een tekening maakt, werkt het veel beter als er echt een verhaal achter zit. Wat voor karaktertrekjes heeft de figuur die je tekent? Is hij positief ingesteld? Houdt hij misschien van snoep? Wanneer jij echt bedenkt wat er precies schuilt in hetgeen wat je tekent, komt zo’n tekening veel meer tot leven.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Wat ik altijd probeer duidelijk te maken in mijn video’s, is dat je altijd je dromen moet blijven volgen, je passies. Laat het niet verloren gaan.”

Ken of ben jij een talent in Rijswijk? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl o.v.v. ‘Talent’. Tekst en foto’s worden pas geplaatst na jouw goedkeuring.