Eerste Hely Hub in Parkrijk officieel geopend

Algemeen
Wethouder Jeffrey Keus komt aan in Parkrijk, rijdend op een elektrische bakfiets.
Wethouder Jeffrey Keus komt aan in Parkrijk, rijdend op een elektrische bakfiets. ((Foto: Erwin Dijkgraaf))

Deze week is de eerste Hely Hub op de hoek van de Parelgraslaan en de Trilgrasstraat in Parkrijk compleet met elektrische deelfietsen en bakfietsen opgeleverd. Ter gelegenheid van de oplevering brachten wethouder Jeffrey Keus (RijswijkBuiten en mobiliteit) en Michael Baan van deelvervoerder Hely een bezoek aan de Hely Hub. 

In oktober vorig jaar zijn de eerste deelauto’s in Parkrijk geïntroduceerd. De fietsen volgden afgelopen week nadat de bouwwerkzaamheden voor project De Buitenparel nabij de Hely Hub waren afgerond. Bewoners van Parkrijk kunnen vanaf nu gebruik maken van de voertuigen op de Hely Hub aan de Trilgrasstraat: twee deelauto’s, vier elektrische fietsen (in een overdekte fietsenberging) en één bakfiets.

Hely-app

Als onderdeel van de nieuwe woonbuurt Parkrijk worden op een aantal centrale plekken in Parkrijk mobiliteitspunten gerealiseerd. Op deze zogeheten Hely Hubs zijn deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar die door bewoners van Parkrijk kunnen worden gebruikt. Bewoners melden zich aan via www.hely.com/parkrijk. Via de Hely app kunnen bewoners de voertuigen reserveren, openen en sluiten. Na gebruik plaatst men de voertuigen altijd weer terug op de Hely Hub.

Minder parkeerplaatsen

Deelmobiliteit draagt bij aan de besparing op milieu en energieverbruik én zorgt ervoor dat er een leefbare wijk ontstaat waar het goed wonen is. Er zijn in het nieuwe deel van Parkrijk minder parkeerplaatsen nodig en zijn er minder verkeersbewegingen in de wijk. 

Aantal hubs groeit mee met wijk

Een andere kijk op mobiliteit speelt daarbij een belangrijke rol. Kopers van het nieuwe deel van Parkrijk zijn tijdens de verkoop van de woningen geïnformeerd over de duurzame kijk op mobiliteit in het nieuwe deel van Parkrijk. Hier is het uitgangspunt om één parkeerplek per woning aan te leggen en 0,3 voor bezoekersparkeren. Als alternatief voor de (tweede) particuliere auto, kunnen bewoners gebruik maken van duurzame deelauto’s en fietsen.

Om te voorzien in de mobiliteitsbehoeftes van toekomstig bewoners, zet de gemeente Rijswijk samen met de ontwikkelende partijen in op het stimuleren van deelmobiliteit. Daarom opent mobiliteitsaanbieder Hely de komende drie jaar zo’n 8 tot 11 mobiliteitshubs in Parkrijk.

In RijswijkBuiten zijn alle woningen en het openbaar gebied uiterst duurzaam en gebouwd met aandacht voor thema’s als groen, water en het klimaat. Zo is de wijk gasloos en wordt elektriciteit opgewekt door zonnepanelen.

‘De introductie van deelmobiliteit in Parkrijk is voor RijswijkBuiten een logische stap: in 2013 startten we hier met de bouw van één van de duurzaamste wijken van Nederland.De ontwikkelingen hebben sinds die tijd niet stilgestaan. Door de introductie van deelmobiliteit in Parkrijk stimuleren we het gebruik van duurzame (elektrische) deelauto’s en – fietsen onder bewoners als alternatief voor de (tweede) particuliere auto, want dat maakt dat Parkrijk duurzaam, leefbaar en bereikbaar blijft’, aldus Jeffrey Keus (wijkwethouder RijswijkBuiten en wethouder mobiliteit).

Met de groei van Parkrijk RijswijkBuiten als nieuwbouwwijk, groeit ook het aantal Hely Hubs. De toekomstige Hely Hubs in Parkrijk worden gefaseerd aangelegd ten tijde van de oplevering van de openbare ruimte van de nabijgelegen woningbouwprojecten. Om de verhuizing van de nieuwe bewoners naar de nieuwbouwwijk zo gemakkelijk mogelijk te maken, wordt er bij de opening van elke Hely Hub minimaal 6 maanden een verhuisbus aangeboden. De tweede Hely Hub in de Parelgraslaan wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 aangelegd.