Stoppen met Gazprom en sneller van het aardgas af zijn in Delfland: het kan, volgens AWP

Algemeen
Hans Middendorp (AWP) bij een sloot.
Hans Middendorp (AWP) bij een sloot. (Foto: Privébezit)

We moeten van het Russisch gas af. Dat werd de laatste twee weken steeds duidelijker. Maar we willen het gas in Groningen niet aanboren. Hoe houden we onze huizen dan warm? Met aquathermie of zuiveringsslib, zeggen deskundigen. Hans Middendorp de AWP legt het ons uit (Algemene Waterschapspartij, gezeteld in Hoogheemraadschap Delfland, dat gaat over het waterbeleid hier in de regio). 

Oekraïne

Aquathermie

Met aquathermie haal je warmte uit slootwater. “Dat werkt een beetje als een warmtepomp,” legt Middendorp uit. “Het slootwater gaat door een machine. We halen er warmte uit, en daarmee kan je huizen verwarmen.”

Zuiveringsslib

Een andere oplossing is zuiveringsslib, dat uit riolen komt. “Als alle poep en plas door de zuivering is geweest, hou je zuiveringsslib over”, aldus Middendorp. “Dat wordt nu verbrand, maar je kan het ook vergisten tot biogas.”

Klinkt fantastisch! Waarom wordt dit nog niet gedaan, dan? “Het kost een hoop geld”, antwoordt Middendorp. “We persen nu al gas uit zuiveringsslib. Maar als je er meer uit wil persen, heb je ook een grotere machine nodig.” En dat kost een aardige duit. Tot voor kort leek het goedkoper om dan maar voor weinig geld Russisch gas te gebruiken. Maar de oorlog in Oekraïne verandert de zaak. “Nu is het zeker de investering waard.”

Signaal naar Gazprom

En dit is het moment, vindt de AWP. “Het is niet alleen een prachtig signaal naar Gazprom, maar ook naar onszelf: dat we goed zijn voor het klimaat. Het klimaat nu serieus nemen.” In 2025 moeten in elk geval de waterschappen gasneutraal kunnen zijn.