Internationale Vrouwendag bij Welzijn Rijswijk: vrouwen met een missie

Algemeen
Directeur Welzijn Rijswijk Miriam Bryson te midden van de vrouwen die afgelopen zondag op de rode loper een modeshow gaven in authentieke kleding van hun land.
Directeur Welzijn Rijswijk Miriam Bryson te midden van de vrouwen die afgelopen zondag op de rode loper een modeshow gaven in authentieke kleding van hun land. ((Foto: FL))

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Met als thema ‘Solidariteit - De Kracht voor Verandering’, trapte Welzijn Rijswijk afgelopen zondag alvast af en plaatste ze vrouwen met een migratieachtergrond in het ‘spotlicht’. Een van hen, waaronder de Afghaanse Narges Daqiq, sprak over haar ‘eigen bevoorrechte positie’ in de maatschappij anno 2022. “Ik heb samen met andere vrouwen hier hard voor gevochten en ervaar in Nederland nu eindelijk de vrijheid waar ik lang naar heb gezocht.”

Door Frans Limbertie

Met een zaal die voor minstens negentig procent uit vrouwen bestaat, is het wel een beetje jammer dat er deze middag niet wat meer mannen op zijn komen dagen om te zien of zij persoonlijk zelf nog een steentje bij kunnen dragen aan een onderwerp als Vrouwendag. De organisatie van Welzijn heeft in ieder geval een ‘creatief programma’ samen weten te stellen. Madhu Jokhoe en Almaz Tesfagergez staan samen met de enthousiaste vrijwilligers garant voor een gastvrij ontvangst. Op het programma staat een modeshow, een workshop buikdansen, sieraden, samen bewegen, yoga en mind fullness. De binnenkort vertrekkende directeur bestuurder Miriam Bryson, verwelkomt de gasten en benadrukt nog maar eens het belang van Vrouwendag. “Ik ben zelf opgegroeid in een wereld waarin het niet meer dan normaal was dat je als vrouw werkte, ook mijn moeder had een baan. Voor veel vrouwen is het echter ook in deze tijd nog lang geen vanzelfsprekendheid. Dat moeten we niet vergeten.” Ook wethouder Johanna Besteman, die deze middag officieel opent, geeft aan het een ‘grote eer’ te vinden om aanwezig te zijn. “Met onderwerpen als welzijn, cultuur, onderwijs en wonen in mijn portefeuille, heb ik dagelijks te maken met de positie van de vrouw in deze huidige maatschappij, vooral met hen die een migratieachtergrond kennen”, vertelt ze aan de zaal. “Daarom blijven we daar ook aandacht voor vragen. Ik ben blij dat we dit vandaag ook weer zullen belichten.”

Tussen 1980 en 2010 hebben we grote stappen weten te maken in Nederland

Vrouwen met een missie

Op het podium vertellen drie vrouwen over hun eigen beleving van Vrouwendag. Voormalig kinderpsychologe Tineke Snaterse stond veertig jaar geleden aan de wieg van de vrouwenemancipatie in Rijswijk. Twaalf jaar terug interviewde zij samen met Kitty Mank een aantal vrouwen in Rijswijk over dit onderwerp. “Tussen 1980 en 2010 hebben we grote stappen weten te maken in Nederland. Zo kwam er eindelijk goede kinderopvang, zodat veel vrouwen konden gaan werken en bouwen aan een eigen carrière. Maar het is nooit genoeg”, zegt ze onomstotelijk. “Onze missie is nog lang niet voorbij. In veel landen is het nog altijd kommer en kwel wat betreft vrouwenrechten. Ook in ons eigen land moeten we oog houden voor vrouwen met een migratieachtergrond, want voor deze groep valt nog veel te doen.” Erfan Nazahari en Narges Daqiq zijn respectievelijk afkomstig uit Iran en Afghanistan. Juist landen waar vrouwen in behoorlijke mate worden onderdrukt. Tegenwoordig genieten Erfan en Narges van hun vrijheid en onafhankelijkheid. Toch blijven ze zich inzetten voor de positie van de vrouw, vooral in hun eigen land. Erfan doet dit als schrijver van verhalen en poëzie. Volgens haar verbindt de kracht van poëzie mensen met elkaar. “Dat is mijn ultieme doel”, verklaart zij. Narges heeft haar leven samen met haar gezin in Nederland opgebouwd. “Ik voel me nu sterk genoeg om voor mijzelf op te komen en ben trots op wat ik heb bereikt” Over Afghanistan is ze kort en duidelijk: “Eens zal mijn land weer het mooie land zijn dat het ooit was, dat weet ik zeker.”

De middag werd afgesloten met een fraaie modeshow van vrouwen uit verschillende landen die mochten laten zien hoe mooi en bijzonder hun oorspronkelijke kleding is. Aan het enthousiasme van het publiek was te horen dat dit aansloeg.