Tweede Kamerlid Don Ceder bezoekt Oekraïens gezin in Rijswijk dat gevluchte familieleden opvangt

Algemeen
De familie van Ihor op de bank, met in het midden zijn drie neefjes van 12, 17 en 9 jaar, naast zijn schoonzus. Zijn broer is achtergebleven in Lviv, in het westen van Oekraïne bij de grens met Polen, om vluchtelingen uit het centrum op te vangen. Staand achter de bank: Marine, Ihor en hun baby.
De familie van Ihor op de bank, met in het midden zijn drie neefjes van 12, 17 en 9 jaar, naast zijn schoonzus. Zijn broer is achtergebleven in Lviv, in het westen van Oekraïne bij de grens met Polen, om vluchtelingen uit het centrum op te vangen. Staand achter de bank: Marine, Ihor en hun baby. ((Foto: DvE))

De Oekraïense Ihor woont al jaren in Rijswijk met zijn vrouw Marine (een Française) en hun dochter. Een paar maanden geleden kwam daar een babymeisje bij. Hij werkt als analist bij een groot bedrijf in Rotterdam, zij als docent op een middelbare school in Delft. Het expatgezin bewoont een appartement achter de Hoornbrug.

Azc Oekraïne
Zesendertig uur over stuk van zes kilometer

Met de inval van Rusland in Oekraïne, nu precies twee weken geleden, veranderde hun leven ingrijpend. Ihor twijfelde er niet over of hij zijn familie zou opvangen. Zijn zorg ging er vooral naar uit dat ze met de auto veilig de grens met Polen over kwamen. Dat duurde lang. Zesendertig uur. Over een stuk van zes kilometer.

Belangrijk bezoek

Met negen personen verblijven ze nu in zijn vierkamerflat, die opvallend schoon en ordelijk oogt, op vrijdagmiddag 4 maart. Ze verwachten belangrijk bezoek: Don Ceder, Tweede Kamerlid (o.a. Asiel en immigratie, ChristenUnie). Een aangename kooklucht verspreidt zich door de woonkamer: het loopt tegen etenstijd. De zon schijnt buiten. De baby gaat van arm naar arm, er worden geluidjes tegen haar gemaakt. Een gemoedelijke sfeer. Maar daaronder gaan veel zorgen en verdriet schuil.

Mijn broer is achtergebleven in Lviv

Twaalf mensen en een kat

“Mijn broer is achtergebleven in Oekraïne; in de stad Lviv, vlakbij de grens met Polen. Hij biedt onderdak aan vluchtelingen uit het centrum van Oekraïne”, vertelt Ihor. “Zijn vrouw, mijn schoonzus, en hun drie zonen van 17, 12 en 9 zijn hier.” Verder woont het gezin nu met de oma van de jongens. De vrouw van Ihors neef, haar moeder en dochter verblijven bij behulpzame mensen van school. In het appartement bij de Hoornbrug wonen momenteel dus negen mensen in totaal, “and one cat”, aldus Ihor, dat laatste met de nodige humor.

Neef gaat vechten

“Ze vertrokken donderdag (24 februari, red.) meteen, en kwamen hier op maandag aan. Het eerste dat ze deden, was slapen. Heel veel slapen.” Behalve bij zijn broer, zijn Ihors gedachten ook bij zijn neef (28) in Dubai. “Hij gaat vechten tegen de Russen. Ik denk veel aan hem. Hij heeft eerder gevochten, in Oost-Oekraïne in 2014. Toen was hij pas twintig. Hij vecht uit vrije wil.” Of Ihor hem een held vindt? “Absoluut.”

Ihor is niet de enige in Rijswijk die vluchtelingen uit Oekraïne onderdak biedt. Wat kunnen mensen daarnaast nog meer doen? Don Ceder, die inmiddels is gearriveerd: “Het is hartverwarmend om te zien dat mensen in Nederland vluchtelingen opvangen. Verder kun je Giro555 steunen. En er zijn nog veel meer manieren om bij te dragen. Maar politiek gezien wil ik oproepen voor behoud van het asielzoekerscentrum in Rijswijk.”

Openhouden van het azc aan de Lange Kleiweg is al langer een belangrijk punt voor ChristenUnie: al vóór de oorlog in Oekraïne riep Maaike Harmsen, lijsttrekker van deze partij, hiertoe op.