Nieuwe blokhut voor natuurlessen aan kids

Algemeen
Armand van de Laar en John Beentjes onthullen het ontwerp van de nieuwe blokhut.
Armand van de Laar en John Beentjes onthullen het ontwerp van de nieuwe blokhut. (Foto: Robert Heijdemann)

“Een lang gekoesterde wens is uitgekomen. De 35 jaar oude blokhut op onze natuurtuin wordt vervangen door een nieuw onderkomen”, vertelt John Beentjes, voorzitter van de Stichting Natuurtuin Wilhelminapark. Wethouder Armand van de Laar (D66) onthulde dinsdagmiddag 8 maart het ontwerp. Hij roemde de grote inzet van de 25 vrijwilligers bij de voorbereidingen.

Al jaren komen de kinderen van de Rijswijkse basisscholen naar de natuurtuin in het Wilhelminapark. “Daar maken zij kennis met alle aspecten van onze natuur. Bloemen, bijen, bodemdiertjes, paddenstoelen, het leven in het water. Ook is er een speurtocht door de drie voetbalvelden grote natuurtuin,” vertelt John Beentjes de vele aanwezigen. “De nieuwbouw is goed voor heel Rijswijk, voor de Rijswijkse kinderen die hier hun natuurervaringslessen krijgen, maar ook voor alle Rijswijkers die hier rondwandelen en naar onze Open Dagen komen”, vult hij aan. “Binnenkort toont het orchideeënveldje zijn kleurrijke pracht.”

Aan de beslissing voor de vervanging van de blokhut in het stadspark ging wel een heel proces vooraf. Oud wethouder Van Putten, ook aanwezig, vertelt dat de oude blokhut al 10 jaar geleden aan vervanging toe was. Het was een kwestie van lange adem, maar nu is het zover.

Duurzaam gebouw

De nieuwe blokhut is helemaal van hout. Op de zonkant komen zonnepanelen voor de eigen energiebehoefte. De schaduwzijde krijgt een ‘groen dak’, het regenwater wordt daardoor beter benut. De inrichting van het centrum is flexibel, zodat hier veel verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.

Binnenkort wordt begonnen met de start van de sloop van de oude blokhut, na de zomer opent het nieuwe centrum de deuren. Door de slechte staat moest de karakteristieke ophaalbrug al verdwijnen. De vrijwilligers hopen dat ook die kan worden herbouwd.

Zo komt de blokhut eruit te zien.