Rijswijk vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Algemeen
Gemeente Rijswijk toont solidariteit met Oekraïne, onder meer door de Oekraïense vlag te hijsen naast de Rijswijkse vlag voor het stadhuis.
Gemeente Rijswijk toont solidariteit met Oekraïne, onder meer door de Oekraïense vlag te hijsen naast de Rijswijkse vlag voor het stadhuis. (Foto: GR)

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn inmiddels opgevangen binnen Rijswijk. Vorige week werd er een beroep gedaan op de veiligheidsregio’s om vluchtelingen uit de Oekraïne een dak boven het hoofd te bieden. De veiligheidsregio Haaglanden heeft de opdracht om de komende maand voor 2000 vluchtelingen onderdak te bieden. Voor Rijswijk betekent dat er voor 50 vluchtelingen per direct onderdak geregeld gezocht en gevonden is en binnen enkele weken nog een zelfde aantal volgen.

Oekraïne

Extra opvang

De gemeente is positief over de te verwachte realisatie van extra opvang. De verwachting is dat ook voor weken hierna de opvang gerealiseerd kan worden, veelal via de beschikbaarheid van hotels. De gemeente gaat voor deze noodopvang uit van een periode van 3 maanden, waarna doorstroming naar langdurige huisvesting moet zijn geregeld. De eerste vluchtelingen zijn inmiddels al aangekomen en ondergebracht in hotelkamers. De verwachting is dat dit weekend de stroom echt op gang komt.

Oekraïense dienst

De gemeente staat stil bij de pijn die de Oekraïense gemeenschap op dit moment moet meemaken. Wethouder van de Laar zal daarom zondag 13 maart om 15.00 uur tijdens de kerkdienst in de Bonifatiuskerk zijn medeleven namens het college van B&W en de stad betuigen aan de Oekraïense gemeenschap.