Van Stoudt tot ChristenUnie: de Rijswijkse partijen in anderhalve minuut

Algemeen
Vandaag kunt u op vier locaties stemmen in Rijswijk, waaronder hier in het Stadhuis. Morgen (16 maart) gaan alle stembureaus open.
Vandaag kunt u op vier locaties stemmen in Rijswijk, waaronder hier in het Stadhuis. Morgen (16 maart) gaan alle stembureaus open. (Foto: DvE)

Vandaag en morgen 16 maart zijn de stembussen nog geopend. Voor wie nog twijfelt is het misschien zinvol het Lijsttrekkersdebat van 28 februari terug te kijken

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Stellingen

In het Lijsttrekkersdebat zie je hoe de elf verschillende politieke partijen in Rijswijk denken over de volgende stellingen:

- ‘Wat moet er gebeuren met de Geestbrugweg?’
- ‘Rijswijk geeft voldoende inclusiviteit.’
- ‘Rijswijk moet uiterlijk in 2030 kilmaatneutraal worden, ook als dat leidt tot hogere kosten voor inwoners.’
- ‘Rijswijk heeft genoeg sociale huurwoningen en moet zich gaan richten op de bouw van woningen in het middensegment.’
- ‘Er moet meer cameratoezicht komen, ook al gaat dat ten koste van onze privacy.’
- ‘Er moet meer groen komen, ook ten koste van parkeerplaatsen.’

De partijen in anderhalve minuut

Geen zin of tijd om het Lijsttrekkersdebat terug te kijken? Lees dan hieronder met welke woorden de lijsttrekkers van de elf deelnemende politieke partijen in Rijswijk zichzelf tijdens het debat voorstelden in anderhalve minuut.

Stoudt is geen protestpartij

Rick Krumeich (Stoudt): “Ik ben van Stoudt, Stoudt Producties. Ik wil het eigenlijk gewoon hebben over de megagrote kloof in de politiek. Die is echt heel groot. Ik heb de afgelopen paar maanden als een goede antropoloog kunnen aanschouwen bij de stamhoofden hier allemaal hoe het allemaal gaat hier in Rijswijk. Beetje campagne aan het voeren, beetje aan het kletsen met de mensen. Volgens mij is die kloof echt groot. Daar moet echt iets aan gebeuren. Aan allebei de kanten. Aan de ene kant kalft-ie af aan de A-kant, en aan de andere kant aan de B-kant. A: ‘Hé, hoe doen die mensen het in de gemeente zelf?’ B: ik heb ook een opdracht naar de kiezer. Vrij schofferend, maar dat wil ik best wel even doen. Met als einddoel om de boel bij elkaar te krijgen en die kloof te overbruggen. Stoudt is geen protestpartij. Hartstikke constructief, volgens mij slim en zakelijk. Ik ben heel kritisch op de huidige gemeentepolitiek. Als ik heel snel door die raad loop, en meekijk, is het enorm langdradig geklets. Oplezen van iPads. Als je daarnaar zou luisteren als willekeurige burger is het echt niet om aan te zien. Niet aan te raden, verschrikkelijk. Als het nou maar hartstikke politiek gekleurd zou zijn. Het is in gemeentetijd moeilijk, maar alleen Coen van de VVD vind ik de leukste die erbij zit. En ik ben geen VVD-er. Iedereen praat een beetje hetzelfde.”

Behoud van natuur staat voorop


Maarten van ‘t Eind (GroenLinks): “Ik ben Maarten van ‘t Eind van GroenLinks. En wij wonen in een prachtige stad met veel groen. Maar er komen veel uitdagingen op ons af. We hebben te maken met een wooncrisis, we hebben te maken met een klimaatcrisis, we hebben te maken met toenemende ongelijkheid en ook nog eens met een vluchtelingencrisis. Dat gaat ook aan Rijswijk niet voorbij en daarom moeten we investeren in onze stad. En dat is precies wat GroenLinks wil. Investeren in Rijswijk voor een eerlijk woonbeleid, omdat wonen een grondrecht is. Wij willen meer sociale huurwoningen, meer doorstroomwoningen voor senioren en meer woningen voor starters. Investeren in Rijswijk voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis. Omdat we de klimaatcrisis alleen maar samen kunnen aanpakken. Wij helpen onze bewoners met het verduurzamen van hun woningen. En bewoners die goed of beter aan scheiding van afval doen, krijgen een lagere afvalstoffenheffing. We investeren in Rijswijk omdat we in een leefbare en groene stad willen wonen. Daar heeft iedereen recht op. Vergroten biodiversiteit, behoud natuur staat voorop. En we gaan echt iets aan de luchtkwaliteit doen. En tot slot: investeren in Rijswijk voor bestaansrecht voor iedereen. Omdat Rijswijk een veilige haven moet zijn voor iedereen. We zorgen voor kansengelijkheid voor alle kinderen. We bestrijden armoede. En er blijft in Rijswijk plek voor opvang van vluchtelingen. Kortom, stemmen op GroenLinks, is een stem op een duurzaam, inclusief en groen Rijswijk.”

Wij zijn natuurlijk de partij van de veiligheid, dus een zinnetje daarover moet ik nu wel zeggen

Coen Sleddering (VVD): “Goedenavond. VVD Rijswijk gaat aan de slag voor een stabiel stadsbestuur. Met een solide financieel beleid. Want dat heeft er nogal aan ontbroken de laatste jaren. Wij hebben oog voor de lasten voor burgers en bedrijven. En wij geven ondernemers de kans op te ondernemen zonder ze lastig te vallen met niet nodige regels. Rijswijk is een mooie en prachtige stad. er gaat veel goed, maar het kan beter. VVD Rijswijk wil graag streven naar een evenwicht tussen wonen en werken, tussen mobiliteit en leefbaarheid en we houden oog op het groen, op het klimaat en op het milieu. Maar wel in balans en in evenwicht. Verder zijn wij natuurlijk de partij van de veiligheid, dus een zinnetje daarover moet ik nu wel zeggen, zeker als de burgemeester in de zaal zit. Wij hebben meer behoefte aan toezicht en handhaving: meer mensen, maar ook meer techniek. Cameratoezicht moet ons helpen, voor zowel de verkeersveiligheid, alsook het onnodig bijplaatsen van afval op diverse plekken te voorkomen. En over afval gesproken, ik zou zeggen: het is de taak van Avalex om het afval te sorteren en niet de taak van burgers, dus met uitzondering van het GFT en papier gaan we gewoon alles keurig in de container doen en Avalex verwerkt het op een fantastische manier. En dan de financiën: we geven in Rijswijk gewoon te veel…”

Voorrang aan het inhalen van achterstallig onderhoud in al onze sociale huurwoningen


Menno van Enk (CDA): “Het CDA Rijswijk staat voor de komende vier jaar voor goed wonen, een groene stad en gezond oud worden. Want we willen primair, net als de afgelopen vier jaar, inzetten op woonbeleid. En we maken de keuze dat we voorrang geven aan het inhalen van achterstallig onderhoud in al onze sociale huurwoningen. dat is nog steeds hard nodig. Zeker nu daar de energiezuinigheid bijkomt. Anders wordt gas gewoon onbetaalbaar voor onze inwoners. Daar geven we prioriteit aan. Bij nieuwbouw heeft CDA de keuze ingezet voor betaalbare vrije sectorwoningen. Enorm nodig voor mensen met een middeninkomen. Mensen die beroepen uitoefenen die we hier hard nodig hebben in de regio. Wij willen dat beleid als CDA graag de komende vier jaar voortzetten. Groene stad, dan denk ik aan het besluit dat we als coalitiepartij samen hebben genomen, om miljoenen te gaan investeren in onze grote parken, en het opknappen van de Landgoederenzone. Dat is enorm nodig om die toegankelijk en aantrekkelijk te houden voor ons toenemend aantal inwoners. Maar ook aan milieu, en de toenemende verkeersdruk in en rondom Rijswijk. Daar moeten we beter met onze buurgemeenten, vooral met gemeente Den Haag, regionaal in gaan samenwerken. Anders lossen we dat probleem niet op.”

In gelul kun je niet wonen


Gijs van Malsen (PvdA): “PvdA Rijswijk staat voor een groene en eerlijke stad. Wij zijn van de lokale voorzieningen, dus de bibliotheek, speeltuinen, de schouwburg, en ook zorg, en financiële hulp als het even niet meezit, dat moet vanzelfsprekend zijn. Maar nu wil ik het even hebben over wonen: Rijswijk is zo’n beetje de snelst groeiende stad van Nederland. We bouwen ontzettend veel, maar niks is sociale huur. Als je nu een sociale huurwoning wil in Rijswijk, dan moet je ongeveer acht jaar wachten. En nu zult u denken: sociale huur, dat is toch voor arme sloebers? Sociale huurwoningen zijn woningen voor mensen met een inkomen tot 3400 euro bruto per maand. Dus de middeninkomens voor leraren, verpleegkundigen, starters; mensen die geen 1000 euro per maand kunnen missen om te huren - het zogenaamde ‘middensegment’ -, daar gaat het om. Dus wij willen 30% sociale huur in alle nieuwbouw. En voorrang voor leraren en zorgpersoneel. En de huidige voorraad gaan we ook verduurzamen, want die energierekeningen zijn straks niet meer te betalen. Wij zijn er ook voor starters en tegen speculanten, dus we gaan voor een zelfbewoningsplicht. En we blijven groen en duurzaam bouwen: dat betekent dus ook starten met leegstaande kantoren. Want het gaat om een plek hebben waar je kunt wonen dicht bij vrienden en familie. Het gaat om geld overhouden aan het eind van de maand. Het gaat om een veilige plek hebben, ook als je vlucht voor oorlog of klimaat. Het gaat om bestaanszekerheid, en het gaat om een thuis.  En al dat andere, dat is gelul, en in gelul kun je niet wonen.”

Wij willen een Rijswijk dat vooruit gaat

Elze Woudstra (D66): “Goedenavond, Elze Woudstra, lijsttrekker voor D66 Rijswijk. Wie nu in de wereld om zich heen kijkt, zou somber kunnen worden, van alles wat er gebeurt. Dit is het moment om je stem te laten horen. Om op te staan en voor je eigen mening op te komen. Want juist nu laat zien wat er aan de hand is in de wereld. De coronacrisis, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Je kunt een verschil maken. Daarom is mijn belangrijkste oproep voor vanavond: ‘Ga stemmen, laat je stem horen. Laat weten wat je vindt.’ Kijk daarbij niet alleen naar jezelf, kijk ook om je heen. Want de democratie, dat zijn wij. Dat zijn wij samen. D66 Rijswijk. Wij willen een Rijswijk dat vooruit gaat. We kijken positief naar de toekomst. De toekomst van ons allemaal. Voor fijn wonen en een groene, leefbare stad. Waar iedereen mee kan doen. Waar ondernemers aan de slag kunnen. Waar je je plekje kan vinden. Dat doen we met goed bestuur en lef. Lef dat we hebben laten zien vanuit een ander en nieuw Stadscentrum Bogaard. Met investeringen in fietspaden en verlichting. Maar ook met investeren in groen. Want dat vraagt echt volhouden om te zorgen dat ons Rijswijk dat ook voor elkaar krijgt. Een Rijswijk waar we trots op kunnen zijn. Waar we samen wonen en er voor elkaar zijn. Dus: ga voor een Rijswijk waar het fijn wonen is. Een groene, leefbare stad waar iedereen mee kan doen. Dan stem je op ons. Stem op D66.”

Wij zijn één

Mohamed El Majjaoui (Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid): “Ja goedenavond, dames en heren. Nederland is een divers land. Bestaat uit 17 miljoen mensen.  Van verschillende komaf, met verschillende roots, uit verschillende culturen. Maar we zijn één. En dat geldt ook voor Rijswijk. Ongeacht je religie, ongeacht je komaf, ongeacht hoe je eruitziet. Je bent Rijswijker, je behoort gelijkwaardig behandeld te worden. Gelijke kansen, daar willen we ons de komende periode keihard voor inzetten. Dat is ook onze missie, onze visie. Helaas, helaas. In deze gepolariseerde samenleving vinden nog vaak incidenten plaats. Onlangs, om een voorbeeld te noemen: ik had een aantal posters geplakt bij een willekeurige winkel. En die werd bedreigd omdat mijn posters, onze posters daarop geplakt zijn. En dat doet mij pijn, niet vanwege mij als persoon, maar vanwege het geheel, voor mijn kinderen, die hier opgroeien en die hier een toekomst proberen te veroveren voor henzelf en die onderdeel uitmaken van deze samenleving. Dit is maar een piepklein voorbeeld, een topje van de ijsberg. Daar willen wij ons keihard voor inzetten. Ik ben geen politicus, moet ik toegeven. Maar ik voel mij verplicht, noodzakelijk om hier aan de slag te gaan voor verbinding, sociale cohesie, en verbroedering. Wij zijn één, en moeten niet lijnrecht tegenover elkaar staan. Ongeacht onze verschillen. En dat is mijn en ons uitgangspunt en ik ben blij dat ik een apparaat achter mij heb dat mij hierheen heeft gestimuleerd. En we gaan door op deze ingeslagen weg.”

Dat hadden jullie de afgelopen vier jaar moeten doen, en niet nu


Marc Weterings (Rijswijks-Belang): “Goeienavond Rijswijk, laat ik beginnen met een woord van dank uit te spreken naar al die vrijwilligers, die sympathisanten, die leden, die zich vier jaar lang keihard hebben ingezet om Rijswijk te helpen met heel veel problemen. Rijswijks-Belang is vier jaar geleden, een jongensdroom kwam uit, en dankzij jullie steun staan we nu waar we staan. We zijn een erkenbare partij, er wordt rekening met ons gehouden, we komen met oplossingen, we komen met resultaten, jullie hebben allemaal wel die flyer in de brievenbus gekregen van onze 26 behaalde speerpunten uit de samenleving. We waren er dag in en dag uit voor de sportverenigingen, voor de ondernemers, en natuurlijk gewoon voor de inwoners van Rijswijk. Tijdens de keiharde lockdown heeft Rijswijks-Belang laten zien om ondernemers te helpen: Support Your Locals, Rijswijks-Belang is de grondlegger van Support Your Locals. We hebben die mensen geholpen, die zaten in een crisis, met afhalen, met take-away. We zijn daar gaan filmen, we zijn ze gaan stimuleren. Voetbalverenigingen hebben we geholpen, ook tijdens de coronacrisis. Semper Altius met een speelveld, Red Lions heeft een nieuw veld. We zijn daar jarenlang dag in en dag uit geweest. Al die andere partijen die nu zeggen: ‘We gaan bruggen bouwen, we gaan de wijken in, we gaan wijkschouwingen houden.’ Dat hadden jullie de afgelopen vier jaar moeten doen, en niet nu. Rijswijks-Belang heeft het wel gedaan, en ook dankzij jullie. We willen jullie hartstikke bedanken. Rijswijks-Belang maakt geen beloftes, het enige wat we zeggen: we komen voor jullie op, we strijden voor jullie, tegen die schaduwmacht die er heerst. Maak ons groter dan dat we zijn. Stem 16 maart Rijswijks-Belang, lijst 8. Dank u wel.” 

We zijn er nog niet, maar de eerste stapjes zijn gezet

Larissa Bentvelzen (Beter voor Rijswijk): “Goedenavond Rijswijk. Mijn naam is Larissa Bentvelzen. Lijsttrekker van Beter voor Rijswijk. onze partij is al 8 jaar een partij in de gemeenteraad. Onze partij staat ervoor problemen te benoemen, maar ook te komen met oplossingen. Want we zijn er tenslotte voor u, voor u als Rijswijker. Afgelopen 3 jaar zijn wij onderdeel geweest van het college in Rijswijk. En daar hebben wij gelukkig een aantal punten kunnen oppakken, waaronder het groenonderhoud, want dat had wel een dikke min. We zijn er nog niet, maar de eerste stapjes zijn gezet. En voor Beter voor Rijswijk gaat het groenonderhoud hand in hand met andere leefbaarheid- en veiligheidskwesties in de stad. Beter voor Rijswijk staat voor de inwoners, staat altijd voor u klaar, is realistisch, benaderbaar en heeft een no-nonsense aanpak. Ik spreek veel inwoners in de stad, mijn fractieleden spreken veel inwoners in de stad, en we hopen dat de komende vier jaar wederom te doen. We hebben al eerder een filmpje mogen opnemen. Daarin heb ik de portemonnee, leefbaarheid en de dieren van de stad genoemd. Vanavond houd ik het hierbij. Ik hoop dat wij vier jaar lang wederom de mogelijkheid krijgen om uw stem te laten horen in de gemeenteraad. Ik zou zeggen: stem lokaal in het stemlokaal. Stem 16 maart lijst 1 Beter voor Rijswijk.”

We willen graag verder bouwen aan het meedoen in Rijswijk

Danny van Dam (Wij.Rijswijk): “Goedenavond allemaal, mijn naam is Danny van Dam, ik ben lijsttrekker van Wij.Rijswijk. En wat leuk dat wij hier allemaal kunnen zitten in de Schouwburg. Ik denk dat we dat toch gemist hebben. En het is een hele belangrijke avond dat we hier allemaal zijn, een belangrijke avond voor Rijswijk, want Wij.Rijswijk gelooft dat we met z’n allen de stad maken. Dat hebben we de afgelopen jaren kunnen laten zien, hoop ik. We hebben ons ingezet voor inwonersbetrokkenheid. En met z’n allen hebben we ook mooie resultaten kunnen behalen. We hebben de ... neergezet, we hebben de hardlooproutes kunnen neerzetten, we hebben het hondenbeleid afgeschaft, we hebben meer woningen voor het middensegment neergezet, we hebben een supermooie fietsenstalling naast het station bewerkstelligd. En dat zijn allemaal resultaten die nodig waren. Die we met z’n allen hebben neergezet. Maar dat is niet waar we het bij willen houden. Want we willen graag verder, en daarvoor hebben we uw stem nodig. We willen graag verder bouwen aan het meedoen in Rijswijk. Want dat kan, dat is nu. De afgelopen vier jaar hebben we daar echt voor gestreden, dat dat er kwam in Rijswijk, maar dat kan nog vele malen beter. We willen de leefbaarheid in onze wijken verbeteren: dat betekent dat we meer faciliteiten in onze wijken krijgen, dat we meer ontmoetingsplekken hebben in onze wijken, we willen dat we weer van A naar B kunnen gaan in onze stad, dat de mobiliteit dus wordt verbeterd. En dat zijn allemaal punten die we samen willen oppakken. Dat doen we voor de stad, maar vooral met de stad. Want samen maken wij Rijswijk.”

70+-ers die uit hun huis moeten, in hun eigen wijk voorrang op een woning

Maaike Harmsen (ChristenUnie): “Ja, dank jullie wel voor het wachten. Nu komt de ChristenUnie. Een nieuwe partij, een nieuw geluid. Ik ben Maaike Harmsen en ik trek de kar van de ChristenUnie Rijswijk. Ik ben heel tevreden als jullie vanavond drie dingen onthouden. Want we hebben een heel vol en rijk programma, maar ik kan maar in anderhalve minuut zoveel kwijt. In de eerste plaats: verbinding. Wij gaan voor samen recht doen in Rijswijk. En dat betekent in iedere wijk aandacht; aandacht voor de wijk en voor elkaar. We willen in iedere wijk een locatie waar je als wijk bij elkaar kunt komen. Dat in de eerste plaats. Tweede plaats: Oekraïne, Frits Wester noemde het net al: er is een oorlog gaande in Europa. En onze staatssecretaris van de VVD heeft gezegd: we moeten passen op onze buren. En dat betekent dat wij graag willen dat het AZC van Rijswijk open blijft. Gewoon de kachel weer aan, jazeker. Je kunt je misschien moedeloos voelen, bij zo’n oorlog in Europa, maar wij zeggen: wij kunnen wat doen als Rijswijk waar wij trots op mogen zijn, en dat is ons AZC. We hebben genoeg vrijwilligers die daar kunnen helpen. Het AZC kan gewoon open blijven. En ik roep andere partijen op om te heroverwegen om het AZC open te houden. In de derde plaats wonen: dat vinden we ontzettend belangrijk in Rijswijk, en dat je kunt blijven wonen. Ook als je wat ouder wordt, of ziek wordt, immobiel wordt. Een urgentieverklaring is vaak nog te regelen, maar dan: waar kom je terecht? Leidschemdam-Voorburg, Den Haag. Wij willen dat er voor 70+-ers die uit hun huis moeten, dat er een convenant komt, zodat zij in hun eigen wijk voorrang hebben op een woning. Zodat als je uit Rijswijk komt, en al heel lang in Rijswijk woont, dat je er ook kunt blijven als inwoner van Rijswijk. Want het is een prachtige stad om te wonen. En dat zijn drie punten van de ChristenUnie Rijswijk die ik even voor het voetlicht wil halen: verbinding, het AZC en blijven wonen in Rijswijk, want het is een prachtige stad. Stem 16 maart ChristenUnie Rijswijk, lijst 9.”