"Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer.
"Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer. (Foto: Pixabay)

Alleenstaande starter ruim €50.000 eigen geld nodig voor 60m2 in Zuid-Holland

Algemeen

Alleenstaande starter met een modaal inkomen? In de provincie Zuid-Holland heb je dan gemiddeld €51.920 eigen inleg nodig om je eerste huis te kunnen kopen van 60m2 . In Noordwijk gaat het zelfs om €137.987 eigen geld, dat naast het maximale hypotheekbedrag nodig is om überhaupt kans te maken op een eigen huis. Dit en meer blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data.

In ongeveer de helft van de Zuid-Hollandse gemeenten hebben ‘vrijgezelle modale starters’ meer dan €50.000 eigen geld nodig voor een woning van 60m2. In 4 gemeenten in Zuid-Holland is dit zelfs meer dan een ton. Deze bedragen staan overigens los van het maximale hypotheekbedrag én overbieden. Bij kopers boven de 35 jaar zal nóg meer eigen inleg nodig zijn: zij hebben namelijk geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Alleenstaande woningkopers hebben het hiermee in Zuid-Holland zwaarder dan elders in Nederland. De landelijk gemiddelde eigen inleg voor een woning van 60m2 ligt namelijk veel lager: €38.000. 

Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer: ”Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”.  Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer.

Meeste eigen geld nodig in Noordwijk en Midden-Delfland

Alleenstaande starters met een bruto jaarsalaris van €38.000 (modaal inkomen) leggen momenteel in Noordwijk het meeste eigen geld in voor de aankoop van een woning. Bovenop de maximale hypotheek die ze krijgen, moeten zij gemiddeld €137.987 inleggen om een woning van 60m2 te bemachtigen. Ook in Midden-Delfland (€104.881 eigen geld), Wassenaar (€100.699), Leiden (€100.512) en Zoeterwoude (€97.945) hebben vrijgezellen een flinke zak geld nodig.

“Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba.

Anno 2022 zijn Zuid-Hollandse woningen het ‘voordeligst’ in de gemeente Sliedrecht. Als alleenstaande starter met een modaal salaris leg je hier zo’n €4.379 eigen geld in voor de koop van je eerste woning. Ook in Dordrecht (€4.379), Goeree-Overflakkee (€4.403) en Schiedam (€4.446) hebben starters minder eigen inleg nodig voor een woning van 60m2.

Afbeelding
Agent raakt gewond in Haagse Schilderswijk na overwinning Marokko UPDATE 18 uur geleden
Afbeelding
Hulp voor 1.000 Rijswijkers om snel energie te besparen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ontsnapte tbs’er bekend van koffermoord de Vliet Politie 21 uur geleden
Afbeelding
Rijswijks-Belang liep een dagje mee met de politie Politie gisteren
Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport gisteren
Afbeelding
Welke vrijwilligers in Rijswijk verdienen een prijs? Stem vanaf vandaag! Cultuur 1 dec, 11:58
Afbeelding
Datum Pasar Malam 2023 in Broodfabriek bekend Cultuur 1 dec, 10:51
Afbeelding
Te Werve wint van Haagse Hout en gaat door in Halve Maan Cup Sport 1 dec, 09:18
Afbeelding
In Rijswijk kunnen inwoners al acht maanden digitaal meedoen Cultuur 1 dec, 08:53
Afbeelding
De Hoornbrug, eeuwenlang bron van irritatie Historie 1 dec, 06:30
Afbeelding
Youp speelt voor het laatst in de Rijswijkse Schouwburg Cultuur 30 nov, 22:10
Afbeelding
Informatiecentrum Bogaard vanaf nu geopend Algemeen 30 nov, 20:55
Afbeelding
Wij. Rijswijk zorgt voor waardering álle vrijwilligers Verenigingen 30 nov, 17:22