Wethouder Larissa Bentvelzen zet vooral in op preventie en heeft met de Stichting Buurtgezinnen een sterke troef in handen. Rechts: Sanne van Dooremaal.
Wethouder Larissa Bentvelzen zet vooral in op preventie en heeft met de Stichting Buurtgezinnen een sterke troef in handen. Rechts: Sanne van Dooremaal. (Foto: Ronald Mooiman)

Rijswijk in zee met Stichting Buurtgezinnen

Algemeen

Sinds twee maanden heeft de gemeente Rijswijk een nieuwe schakel in de preventieve keten. Dus aan de voorkant van de zorg. Rijswijk vindt het belangrijk om hiermee grotere problemen, zoals bijvoorbeeld een jeugdzorgtraject, te voorkomen.

Ronald Mooiman

De stichting Buurtgezinnen is in 2015 opgestart door Leontine Bibo en inmiddels uitgezet in 85 gemeenten in Nederland. Een motie van Beter voor Rijswijk om in zee te gaan met deze stichting werd in 2021 door wethouders Larissa Bentvelzen en Johanna Besteman aangenomen. Nu volgt de uitvoering ervan. In Rijswijk is Sanne van Dooremaal de coördinator en het gezicht van Buurtgezinnen. “Vaak spelen problemen in het gezin al langer, maar de hulp kwam te laat. Preventief kun je daar wat mee. Grote problemen beginnen klein. Als je daar snel instapt, dan kun je voorkomen dat problemen escaleren, gezinnen ontsporen en uithuisplaatsingen noodzakelijk zijn. Ons motto is: opvoeden doe je samen. Men was vroeger in dorpen meer gewend dat je elkaars kinderen opvangt. De huidige maatschappij is anders. Er wordt niet snel om hulp gevraagd, maar ook niet geboden. Er gebeurt vaak iets achter de deuren waar je niets van afweet.”

Stap gerust op me af als dat nodig is


“We zijn nu actief in 85 gemeenten. We verwachten dit jaar de 100 aan te tikken, het gaat snel. Sinds kort zijn we begonnen in Rijswijk. Ik probeer het persoonlijk te benaderen. Stap gerust op me af als dat nodig is. We gaan naast de gezinnen zitten”, zegt Sanne, zoals altijd met een optimistische toon. “Ik ben nu bezig om contacten te leggen met instanties die zich hiermee bezig houden, zoals scholen, sociaal-maatschappelijk werk, Centrum Jeugd en Gezin, Opvoed Adviespunt, Welzijn Rijswijk, Don Bosco en noem maar op. Het is mooi om te zien dat er ook online nu wat gebeurt: op onze eigen website, en ik zit op Next Door-apps. Buurtbewoners vragen me ook daar wat. Verder hebben we online doorgezet op Facebook, in Rijswijkse groepen. Hoe groter het bereik, hoe beter we hulp kunnen bieden.”

Wethouder Larissa Bentvelzen is blij met de extra mogelijkheid om aan preventie te doen bij Rijswijkse gezinnen. “De gemeente Den Haag draaide al een jaar een succesvolle pilot. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Kinderen moeten huis en haard niet verlaten. We moeten kijken of we ouders kunnen helpen als er problemen zijn. We hebben een krachtige stad, zoals de actie met de winterjassen eerder liet zien. Ook zorg voor elkaar tijdens corona, opvang en nog veel meer tonen dat aan.

We hopen nu ook meer steungezinnen te krijgen. We hebben momenteel een subsidierelatie voor twee jaar en gaan de pilot tussentijds evalueren. Hebben we bereik en is er genoeg vraag en aanbod? We willen graag over twee jaar weer verlengen. Dan is het een succes. We zetten in op jeugdteams op scholen, schoolmaatschappelijk werk, schoolassistenten, op school signaleren. De ‘Kansrijke start’ komt er via consultatiebureaus en ‘Buurtgezinnen’ is een extra schakel.”

Je hoeft geen gezin te zijn om te helpen


Om je aan te melden als hulp voor een steungezin, hoef je zelf geen gezin te zijn. Sanne: ”Je hoeft geen gezin zijn om te helpen. Ook bijvoorbeeld de vrijgezelle 45+ komt hiervoor in aanmerking. Een middagje passen op kinderen door opa’s en oma’s. Het is allemaal mogelijk. Ik ga wel bij beide ‘gezinnen’ minimaal twee keer langs. We gaan ze koppelen, dus er moet wel een overeenkomst zijn in het opvoeden en hoe daar over wordt gedacht. Uiteindelijk is het voor de langere termijn, dus er moet wel een klik zijn.”

Buurtgezinnen.nl in Rijswijk is online te vinden op www.buurtgezinnen.nl. Buurtgezinnen Rijswijk is ook te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/Buurtgezinnen-in-Rijswijk-110598374853575 en op Instagram: https://www.instagram.com/buurtgezinnen_in_rijswijk/.

Afbeelding
De Hoornbrug, eeuwenlang bron van irritatie Historie 8 uur geleden
Afbeelding
Youp speelt voor het laatst in de Rijswijkse Schouwburg Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Informatiecentrum Bogaard vanaf nu geopend Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Wij. Rijswijk zorgt voor waardering álle vrijwilligers Verenigingen 21 uur geleden
Afbeelding
Archeologen doen Romeinse vondsten in Pasgeld-Oost Historie gisteren
Afbeelding
Chauffeurs zorgtaxi voeren actie in Rijswijk Werken 30 nov, 14:15
Afbeelding
Inbreker die rondreed met in Rijswijk gestolen Mercedes heeft spijt Politie 30 nov, 09:58
Afbeelding
Staking vervoer leerlingen speciaal onderwijs, actiebijeenkomst Rijswijk update 30 nov, 09:42
Afbeelding
Rijswijkse scholieren groep 7 en 8 kijken rond bij bedrijven Algemeen 30 nov, 06:50
Afbeelding
Rijswijkse darter Jeffrey de Zwaan niet gekwalificeerd voor WK Sport 29 nov, 23:50
Afbeelding
Dierenambulance redt velduil die op onverwachte plek werd gevonden Zorg 29 nov, 20:57
Afbeelding
Omwonenden Welgelegen bezorgd om biodiversiteit door feesten Uitgaan 29 nov, 18:32
Afbeelding
Douwe Egberts waardepunten voor de Voedselbank Financieel 29 nov, 18:30