Samen.Rijswijk: Online meepraten over plannen in je buurt

Algemeen
Wethouder Larissa Bentvelzen presenteert Samen.Rijswijk.
Wethouder Larissa Bentvelzen presenteert Samen.Rijswijk. (Foto: Willem de Bie)

Na een geslaagde proef zet de gemeente een interactief online platform in voor heel Rijswijk. Hier kan je meedenken of meepraten over bijvoorbeeld de inrichting van jouw straat, een park of de speeltuin in de buurt. Afgelopen weken konden Rijswijkers meebeslissen over de naam van het platform. De meeste stemmen gingen naar Samen.Rijswijk.

Tijdens de coronapandemie heeft de gemeente een proef gedaan waar inwoners konden meepraten op een speciaal daarvoor ingerichte interactieve website. Voorbeelden hiervan waren de herinrichting van Van Dijcklaan/Van Ostadelaan en Schetsboek Pasgeld. Deze manier van samenwerken met de stad, naast alle andere manieren die er zijn, is goed gevallen bij inwoners. Daarom zet de gemeente dit interactieve online platform in voor heel Rijswijk.

Aanvulling

Meedenken of meedoen via het platform kan op verschillende manieren zoals door het invullen van enquêtes, reageren op stellingen, wensen aangeven op interactieve kaarten of gewoon een reactie achterlaten op een plan of ontwerp. Ook kunnen deelnemers elkaars reactie ‘liken’. Wethouder Larissa Bentvelzen, verantwoordelijk voor Participatie, is blij met het platform: “Het platform is een mooie aanvulling op alle andere manieren waarop we inwoners en ondernemers betrekken bij wat er gebeurt in de stad. Iedereen kan nu vanachter zijn computer of tablet meedenken en meepraten over plannen voor de buurt of het beleid van de gemeente.”

Buurtinitiatieven

Op dit moment praten inwoners via het platform mee over de herinrichting van de Lindelaan, de inrichting van een wijkontmoetingsplek in Hof van Sion en over de herinrichting van de Steenlaan. De komende tijd komen er meer projecten op het platform. Larissa Bentvelzen: “In de toekomst willen we het ook mogelijk maken dat inwoners zelf initiatieven kunnen indienen via het platform. Het mooie is dat andere buurtbewoners zo’n initiatief dan ook weer via het platform kunnen steunen.”

Populairder

Wie wil reageren op projecten en plannen, moet zich eerst als deelnemer registreren. Inmiddels hebben 478 mensen zich geregistreerd. Er waren in totaal tien namen waarop gestemd kon worden, waarvan zes door inwoners zelf zijn ingediend. In totaal hebben 72 deelnemers meegedaan door te reageren of te stemmen op de voorgestelde namen. Twee namen eindigden met hetzelfde aantal stemmen: Ons.Rijswijk en Samen.Rijswijk. Na een extra toegevoegde beslissende stemronde bleek Samen.Rijswijk iets populairder.

Wil je een kijkje nemen op het platform of ook meepraten over plannen en projecten in je buurt of in de stad? Ga naar https://Samen.Rijswijk.nl/.