Bewoners Sion blij met behoud historisch Koetshuis

Algemeen
Rijswijker Ruud Molenaar zag jaar na jaar het Koetshuis verder verpauperen.
Rijswijker Ruud Molenaar zag jaar na jaar het Koetshuis verder verpauperen. (Foto: Robert Heijdemann)

Het houdt de bewoners van het voormalige buurtschap Sion al jaren bezig. De verpaupering van het Koetshuis. “Het laatste stukje dat herinnert aan de buitenplaats Sion. Wij hopen dat het Koetshuis weer in oude luister wordt hersteld”, vertelt René Moor. Hij woont naast het koetshuis en kwam er vroeger wel aan huis. “Bij ome Koos en tante Janna Janting en Lena en Willem van der Helm”. Want sinds de oorlog woonden er twee gezinnen.

Bewoners van een rijtje oude ‘arbeiderswoningen’ kijken uit op het Koetshuis. Zij volgen de ontwikkelingen op de voet. Een paar van hen vragen zich af wat de uiteindelijke bestemming na restauratie wordt. “Het is jammer dat het zolang leeg heeft gestaan, hierdoor is het koetshuis wel erg vervallen,” vertelt een bewoonster die vindt dat ze op een uniek plekje woont. René Moor, geboren en getogen in Sion, heeft de meeste herinneringen. “De familie Moor woont al generaties in Sion. Allemaal in de tuinbouw.” Immers vroeger, voor de bouw van RijswijkBuiten, woonden hier allemaal tuinders.

Historische grond

De ongeveer 200 bewoners van het buurtschap Sion, nu onderdeel van Rijswijk, zijn zich bewust van de historische grond waarop ze wonen. In de 15e eeuw stond hier ‘Sancta Maria in Monte Sion’, het belangrijkste klooster van Holland. In de 16e eeuw werd dit klooster afgebroken, waarna hier in 1643 buitenplaats Sion werd gebouwd. Eén van de grootste en fraaiste buitenplaatsen die Rijswijk in de Gouden Eeuw telde. Het uit 1700 daterende Koetshuis was ooit onderdeel uit van deze buitenplaats.

Prins van Oranje

Het voormalige koetshuis van de buitenplaats Sion aan de Sionsweg 42. Rijswijker Ruud Molenaar fietst hier vaak langs. Hij zag elk jaar de verpaupering verder toeslaan. “Er zijn nu wel gelukkig hekken omheen gezet. Het is te hopen dat ze snel beginnen met de werkzaamheden.” Niets herinnert anno 2022 meer aan de roemruchte jaren, toen Gijsbert Karel van Hogendorp, de laatste eigenaar van Buitenplaats Sion, in 1813 de terugkeer van de Prins van Oranje als Koning Willem I voorbereidde. En hiermee een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis schreef.

Herstel en behoud

In 2018 kocht de gemeente Rijswijk het Koetshuis om het historische pand te behouden. Voor herstel en behoud zijn forse investeringen nodig. “Ik ben erg blij dat Stadsherstel dit Rijswijkse cultureel erfgoed in stand wil houden en wil exploiteren. Zij hebben ruime ervaring in restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed”, aldus Johanna Besteman, wethouder Cultuur. “Zo kan het historisch Koetshuis zoveel mogelijk in ere wordt hersteld waardoor de cultuurhistorische waarde weer beleefbaar wordt voor inwoners en bezoekers van Rijswijk.”

Maatschappelijke bestemming

Het voormalig Koetshuis staat midden in RijswijkBuiten. Op slechts tientallen meters van de plek waar de archeologische resten van het Klooster van Sion in de grond zijn bewaard. Door die cultuurhistorie blijft deze locatie onbebouwd en wordt het ingericht als wijkontmoetingsplaats. “Samen met, en op basis van de wensen van, buurtbewoners en maatschappelijke partners wordt de inrichting van de ontmoetingsplaats op dit moment uitgewerkt. Daarin moet ook een verbinding tussen de wijkontmoetingsplaats en het voormalig Koetshuis mogelijk blijven”, zegt Jeffrey Keus, wijkwethouder RijswijkBuiten.