Handen uit de mouwen voor de reuzenberenklauw

Algemeen
Strijd mee tegen verspreiding van de reuzenberenklauw; een enorme plant die 3 tot 4 meter hoog kan worden, zich met honderdduizenden zaden snel verspreidt en alle andere planten verdringt.
Strijd mee tegen verspreiding van de reuzenberenklauw; een enorme plant die 3 tot 4 meter hoog kan worden, zich met honderdduizenden zaden snel verspreidt en alle andere planten verdringt. (Foto: Natuurlijk Delfland)

Na 2 april organiseert Natuurlijk Delfland het uitsteken van reuzenberenklauwen in Delft, Rijswijk en Pijnacker. Belangstellenden die daaraan willen deelnemen worden uitgenodigd om zich op te geven via natuurlijkdelfland@knnv.nl.

Ingezonden

Het is een forse klus en er zijn veel handen voor nodig om deze reus er echt onder te krijgen! Ben je graag buiten actief bezig? Help mee! Iedere plek heeft zijn eigen steekmoment en duurt maximaal 2 uur. Er wordt iedere week gestoken, de deelnemers ontvangen iedere week dan ook een uitnodiging.

Na inschrijving wordt informatie en instructies toegestuurd. Met je spade, huid-bedekkende kleding, stevige schoenen en werklust zul je, zolang jouw energie reikt, een nieuwe natuurbelevenis ervaren! En het is meteen een goede work-out in het groen!

In deze tijd van het jaar is de reuzenberenklauw nog laag, later in het jaar is een enorme plant die 3 tot 4 meter hoog kan worden, zich met honderdduizenden zaden snel verspreidt en alle andere planten verdringt. Het sap van de plant kan, samen met zonlicht, blaren op de huid veroorzaken. Binnen Europa bestaat de afspraak dat groen- en natuurbeheerders deze plant actief dienen te bestrijden. Natuurlijk Delfland helpt hierbij.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

De vereniging is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.