Rijswijks Jeugdtheater speelt The Sound of Music in de Schouwburg

Algemeen
De strenge Von Trapp moet hier duidelijk nog worden ontdooid door de zingende non Maria.
De strenge Von Trapp moet hier duidelijk nog worden ontdooid door de zingende non Maria. (Foto: Frans Limbertie)

Hoe vaak je The Sound of Music inmiddels ook hebt gezien, het verhaal van de non Maria en de kapitein en zijn zeven kinderen blijft onverminderd populair. Ook het Rijswijks Jeugdtheater speelt op 9 en 10 april een versie van deze ‘all time klassieker’. Succes verzekerd. Iedereen is scherp en heeft er enorm veel zin in, want na bijna twee jaar stilstand is de drang om te spelen bij iedereen ontzettend groot.

Door Frans Limbertie

Plaats van handeling is De Ottoburg, de vaste repetitielocatie van het RJT aan de Esdoornstraat, waar we op deze zondagochtend binnenvallen bij een doorloop van het stuk tijdens een scène die zich afspeelt in de balzaal. Een moment waar zowat de voltallige cast op het toneel staat. Onder leiding van regisseur Pepijn Jehee en zangcoach Koen Both wordt door iedereen hard gewerkt om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. En met de première in zicht is het zaak dat iedereen zijn of haar rol nu wel in de vingers heeft.

Bestuurslid en secretaris Petra Nypels vertelt dat het proces hier naartoe best ingewikkeld is geweest door al de coronamaatregelen. “Net na de zomervakantie van vorig jaar zijn de eerste repetities begonnen. De bedoeling was om afgelopen februari al te spelen”, zegt ze. “Dat ging dus niet lukken door al die lockdowns. Uiteindelijk is besloten om de voorstelling te verschuiven, met als resultaat dat we nu volgende week spelen.” 

‘Deze liedjes vervelen nooit’

Petra constateert dat er bij de repetities weer veel spelvreugde is. Iedereen snakt er naar weer dat toneel op te mogen. We hebben het zo erg gemist met z’n allen.” 

The Sound of Music van het Rijswijks Jeugdtheater is een voorstelling die wordt gespeeld door een leuke mix van volwassenen en kinderen. En dat maakt het zo uniek. Het stuk krijgt daardoor veel energie.

Romantische scène

We schakelen ook nog even door naar de hoofdrolspelers van het stuk. Bas Bulder vertolkt de rol van kapitein George von Trapp, die support krijgt van zijn zeven kinderen, gespeeld door Leslie, Lena, Rosalie, Madelief, Indy, Stefan en Guus. Aan Frederique Groenedaal de taak om de belangrijke en bijzondere rol van Maria op haar schouders te nemen. Bas, inmiddels een ervaren speler, ziet het personage van Von Trap als een zeer streng en autoritair persoon. “Zo probeer ik hem in ieder geval neer te zetten”, zegt hij. “Je geeft er vervolgens wel een eigen draai aan. Daar krijg ik van de regisseur dan ook alle gelegenheid toe. Het interessante van zijn personage is dat hij ook een zachte kant heeft.” Het duurt even voordat we die zien. Maar uiteindelijk ontdooit de starre Von Trapp en valt hij voor de zingende non Maria. Frederique geeft aan dat haar personage Maria die zachte kant van haar tegenspeler wel heel aantrekkelijk vindt. “Er zit vanaf het begin toch een bepaalde spanning tussen die twee, wat deze rollen zo mooi maakt om te spelen.” Beiden zagen de beroemde film en Frederique zag ook tweemaal de musical. Worden ze erdoor beïnvloed? “Misschien wel een beetje”, geeft Frederique aan. “Je neemt de hoofdlijnen mee, maar je maakt er wel jouw eigen personage van. Ik heb een duidelijk beeld van hoe ik haar wil spelen.” Ook Bas denkt er zo over. “Ik heb bewust de film niet recentelijk bekeken. Dat lijkt me voor nu even het beste.”

Voor vanmiddag staat de romantische scene gepland. “Die moeten we nog even goed zetten hoor. Best spannend”, vinden beiden. Maar die scène wordt volgens hen, net als de hele musical, heel bijzonder.

Meer info: www.rijswijksjeugdtheater.nl.