Delft en Rijswijk werken samen: ‘Werkgelegenheid behouden voor de regio’

Algemeen
Delftse scale-ups zijn van harte welkom in Rijswijk. "Wij hebben goede en goedkope groeiruimte", aldus wethouder Van de Laar (rechts). Links op de foto: Delftse wethouder Bas Vollebregt.
Delftse scale-ups zijn van harte welkom in Rijswijk. "Wij hebben goede en goedkope groeiruimte", aldus wethouder Van de Laar (rechts). Links op de foto: Delftse wethouder Bas Vollebregt. (Foto: Frank Jansen)

Delft en Rijswijk werken samen om de werkgelegenheid voor de regio te behouden. Delft biedt scale-ups, Rijswijk biedt ruimte. Bas Vollebregt en Armand van de Laar, de Delftse en Rijswijkse wethouders economie, lichten de samenwerking toe.

Je hebt een geweldig ondernemersplan en begint een Delfts innovatief bedrijf. Je brengt je innovatie op de markt. Het gaat geweldig en je groeit uit je jasje. Je wilt je bedrijf opschalen, liefst in Delft. Maar je kunt geen geschikte maakruimte vinden. Wat te doen? Tip: ga op ontdekkingstocht in Rijswijk. Waarom?

Elkaar aanvullen (1)

Wethouder Van de Laar geeft antwoord: “Delft en Rijswijk vullen elkaar aan. Ondernemers gaan zelf op zoek als ze uit hun jasje groeien en in Delft geen groeiruimte kunnen vinden. Ze hoeven niet eens zo ver over de grens te kijken. Want wij hebben in Rijswijk goede en goedkope groeiruimte. Kantoorruimte die we makkelijk kunnen ombouwen tot maakruimte. Goed bereikbaar, vlakbij het station. Delftse scale-ups zijn daar heel erg welkom. Dat past bij de plannen die we voor dit gebied hebben: een dynamisch campusgebied. Met studentenhuisvesting en schone, innovatieve maakbedrijvigheid en voorzieningen die het wonen en werken aangenaam maken.”

Niet in eigen stad? Dan bij de buren

Dit ‘net over je eigen gemeentegrens kijken’ vloeit voort uit de samenwerking die Delft en Rijswijk met elkaar zijn aangegaan voor de campusontwikkeling van het Kesslerpark/Plaspoelpolder. “En ook, op regionale schaal binnen BPH, Business Park Haaglanden”, zegt wethouder Vollebregt. “Lokale werkgelegenheid is natuurlijk belangrijk. Maar nog belangrijker is het om de banen te behouden voor de regio. Het mooie van Delft is dat ontzettend veel innovatievelingen hier ontzettend veel mooie dingen maken. Ze maken daar werk van. Maar of we hun ooit allemaal de benodigde maakruimte kunnen bieden…? We houden Delftse groeipareltjes natuurlijk het liefst in Delft. Maar als we daar niet toe in staat zijn, dan hopen we dat ze in de regio geschikte ruimte vinden. Of, nog beter: bij onze buren. Daarnaast blijven we ons natuurlijk inzetten om binnen Delft meer maakruimte te kunnen bieden. NEXT Delft is bijvoorbeeld net geopend en gaat met nog eens 10.000 m2 uitbreiden.”

Delftse scale-ups in Rijswijk

De oorspronkelijk Delftse scale-ups Laevo en Innatera Nanosystems hebben daar niet op gewacht. Ze hebben inmiddels onderdak gevonden in Rijswijk. Laevo ontwikkelt exoskeletten. Die verlichten zware fysieke arbeid – lopen, buigen, draaien, hurken en tillen. Laevo richt zich daarbij op de landbouwsector, distributiecentra, de zorg en het leger. Het bedrijf kon in Delft geen geschikte locatie vinden waarbij het de kantoorfunctie kon delen met een werkvloer. Rijswijk bevalt, vooral vanwege de ligging en goede bereikbaarheid.

Innatera Nanosystems ontwikkelt een microchip die tienduizend keer efficiënter is in energieverbruik dan de huidige chips. Het heeft een enorme groeispurt doorgemaakt – er werken nu bijna 30 mensen. Ook deze scale-up ontdekte Rijswijk. Een prima locatie, want goed bereikbaar en in de buurt van (internationaal) talent. Het enige wat Innatera mist, is een goede plek waar ze klanten kan ontvangen en waar medewerkers terecht kunnen tijdens de pauzes of na het werk. Van de Laar: “Wordt aan gewerkt, met voorzieningen die het wonen en werken aangenaam maken!”

Geothermie

Alle ‘schone’ innovatieve bedrijven zijn welkom in Rijswijk, zegt Van de Laar. “Het r&d-lab van Shell, dat ook de mogelijkheden van geothermie onderzocht, is wat ons betreft wel een ankerbaken voor de bedrijvigheid die wij hier graag zien: schone energie. Een schoon geothermiecluster bijvoorbeeld zien we hier graag verschijnen.”

Elkaar aanvullen (2)

Wethouder Vollebregt reageert hier enthousiast op. “Delft en Rijswijk vullen elkaar nu al aan als het gaat om ruimte. Delftse scale-ups die Rijswijkse groeiruimte kunnen gebruiken. Met zo’n geothermiecluster kunnen Delft en Rijswijk elkaar ook aanvullen als het gaat om kennis. Delft is sterk op veel gebieden, waaronder robotica, biotechnologie en quantummechanica. Dat zou Rijswijk dan heel goed met een geothermiecluster kunnen aanvullen. En dan krijg je: 1 + 1 = 3. Want kennis delen is kennis vermenigvuldigen.”

Op zoek naar groeiruimte? Neem contact op met Delft Technology Partners, of kijk op de website van de gemeente Rijswijk.