Spoeddebat over asielzoekerscentrum Rijswijk over twee weken

Algemeen
Zal het asielzoekerscentrum op 31 mei definitief sluiten, of niet? Op 19 april komt hier duidelijkheid over.
Zal het asielzoekerscentrum op 31 mei definitief sluiten, of niet? Op 19 april komt hier duidelijkheid over. (Foto: Gemeente Rijswijk)

De vraag van Christenunie en PvdA om duidelijkheid over de sluiting of juist het behoud van het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Lange Kleiweg, wordt gehonoreerd. Vandaag werd bekend dat er op dinsdag 19 april een spoeddebat zal plaatsvinden.

Azc

Eerder was de raadsvergadering hierover gepland op 10 mei. Dit was te laat, vonden ChristenUnie en PvdA. Het asielzoekerscentrum sluit namelijk op 31 mei. Voor de honderden mensen die er nu nog verblijven is duidelijkheid eerder nodig.

ChristenUnie, PvdA en GroenLinks staan erom bekend te pleiten voor het openhouden van het AZC. Zij vinden dat het AZC goed functioneert en zien geen reden voor sluiting. De grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen, Beter voor Rijswijk, de derde grootste partij, Rijswijks-Belang en VVD zijn bekende voorstanders van sluiting. Wel willen zij Oekraïense vluchtelingen verwelkomen in Rijswijk. Maar opvang van Oekraïense vluchtelingen is niet mogelijk in de huidige vorm, omdat het AZC beheerd wordt door het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) en lang niet alle Oekraïense vluchtelingen asiel zoeken in Nederland. Bovendien zijn er lange wachtlijsten.

Het spoeddebat vindt plaats op dinsdag 19 april van 19.00 tot 20.00 uur in de raadszaal van het stadhuis. Hij is zowel live bij te wonen als via de gemeentelijke website en de volgende Facebookpagina’s: gemeenteraad Rijswijk, Gemeente Rijswijk en Rijswijk.tv.