Lokale partij Beter voor Rijswijk kiest voor regionaal georiënteerde coalitie

Algemeen
Rijswijk moet goed kunnen samenwerken met buurgemeentes en andere partners in de regio als het op sommige grote vraagstukken aankomt, zoals mobiliteit. Daarom heeft BvR vooral landelijke localo's uitgekozen voor de coalitievorming.
Rijswijk moet goed kunnen samenwerken met buurgemeentes en andere partners in de regio als het op sommige grote vraagstukken aankomt, zoals mobiliteit. Daarom heeft BvR vooral landelijke localo's uitgekozen voor de coalitievorming. (Foto: Frank Jansen)

De mogelijke partijen voor de nieuwe coalitie zijn dinsdag 5 april officieel bekendgemaakt door Beter voor Rijswijk. Bij haar keuze voor drie landelijke partijen (GroenLinks, D66, VVD) speelt de plek van Rijswijk in de regio een grote rol.

Marc Weterings (Rijswijks-Belang) baalde vorige week donderdag behoorlijk. Die dag werd bekend dat zijn partij, die derde werd bij de verkiezingen op 16 maart, geen mogelijke kandidaat is voor de coalitie. Op dinsdag 5 april bevestigde Beter voor Rijswijk (BvR) dit nog eens officieel, tijdens een openbare raadsbijeenkomst. In plaats daarvan kiest BvR, zelf een zuiver lokale partij, voor overwegend lándelijke lokale partijen: GroenLinks, D66 en VVD. De enige andere lokale partij met wie BvR om de tafel gaat is Wij.Rijswijk. Ook PvdA en Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid zetten vraagtekens bij de uitsluiting van de derde grootste partij. “Komen jullie er niet uit, dan is Rijswijks-Belang bereikbaar”, besloot Weterings.

Reden van om de tafel gaan met drie landelijke partijen, is volgens Bentvelzen dat uit alle verkennende gesprekken bleek “dat Rijswijk wat beter op de kaart gezet mag gaan worden in de regio. We staan voor gigantische opgaven op het gebied van mobiliteit en energietransitie.” Juist de grote vraagstukken waarvoor Rijswijk de komende jaren staat, maken volgens Bentvelzen dat samenwerking met ‘landelijke localo’s’ nodig is. Daarom is ook gekozen voor de VVD, hoewel die partij bij de verkiezingen juist een zetel moest inleveren. “Kijk naar de regio Haaglanden, waarmee we in MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag, red.) zitten, kijk naar wethouders die daar zitten, daar hebben we landelijke localo’s voor nodig.”

De fractievoorzitter van de grootste partij hoopt de coalitievorming eind mei achter de rug te hebben - “Op 4 juni ga ik trouwen,” met een lach. “Deze week gaan we met de vijf partijen om de tafel zitten om te kijken of daar muziek in zit.”

Martin Wörsdörfer, een voormalig gemeenteraadslid uit Den Haag en ex-Tweede Kamerlid, is aangewezen als formateur.