Rijswijk moet goed kunnen samenwerken met buurgemeentes en andere partners in de regio als het op sommige grote vraagstukken aankomt, zoals mobiliteit. Daarom heeft BvR vooral landelijke localo's uitgekozen voor de coalitievorming.
Rijswijk moet goed kunnen samenwerken met buurgemeentes en andere partners in de regio als het op sommige grote vraagstukken aankomt, zoals mobiliteit. Daarom heeft BvR vooral landelijke localo's uitgekozen voor de coalitievorming. (Foto: Frank Jansen)

Lokale partij Beter voor Rijswijk kiest voor regionaal georiënteerde coalitie

Algemeen

De mogelijke partijen voor de nieuwe coalitie zijn dinsdag 5 april officieel bekendgemaakt door Beter voor Rijswijk. Bij haar keuze voor drie landelijke partijen (GroenLinks, D66, VVD) speelt de plek van Rijswijk in de regio een grote rol.

Marc Weterings (Rijswijks-Belang) baalde vorige week donderdag behoorlijk. Die dag werd bekend dat zijn partij, die derde werd bij de verkiezingen op 16 maart, geen mogelijke kandidaat is voor de coalitie. Op dinsdag 5 april bevestigde Beter voor Rijswijk (BvR) dit nog eens officieel, tijdens een openbare raadsbijeenkomst. In plaats daarvan kiest BvR, zelf een zuiver lokale partij, voor overwegend lándelijke lokale partijen: GroenLinks, D66 en VVD. De enige andere lokale partij met wie BvR om de tafel gaat is Wij.Rijswijk. Ook PvdA en Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid zetten vraagtekens bij de uitsluiting van de derde grootste partij. “Komen jullie er niet uit, dan is Rijswijks-Belang bereikbaar”, besloot Weterings.

Reden van om de tafel gaan met drie landelijke partijen, is volgens Bentvelzen dat uit alle verkennende gesprekken bleek “dat Rijswijk wat beter op de kaart gezet mag gaan worden in de regio. We staan voor gigantische opgaven op het gebied van mobiliteit en energietransitie.” Juist de grote vraagstukken waarvoor Rijswijk de komende jaren staat, maken volgens Bentvelzen dat samenwerking met ‘landelijke localo’s’ nodig is. Daarom is ook gekozen voor de VVD, hoewel die partij bij de verkiezingen juist een zetel moest inleveren. “Kijk naar de regio Haaglanden, waarmee we in MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag, red.) zitten, kijk naar wethouders die daar zitten, daar hebben we landelijke localo’s voor nodig.”

De fractievoorzitter van de grootste partij hoopt de coalitievorming eind mei achter de rug te hebben - “Op 4 juni ga ik trouwen,” met een lach. “Deze week gaan we met de vijf partijen om de tafel zitten om te kijken of daar muziek in zit.”

Martin Wörsdörfer, een voormalig gemeenteraadslid uit Den Haag en ex-Tweede Kamerlid, is aangewezen als formateur.

Afbeelding
Is dit Rijswijkse gebouw het mooiste gebouw van de regio? Algemeen 16 aug, 09:01
Afbeelding
Oudste vereniging van Rijswijk breidt uit Verenigingen 16 aug, 06:45
Afbeelding
Roekeloze bestuurder veroordeeld die in Rijswijk 90 reed waar je 50 mag Algemeen 15 aug, 20:11
Afbeelding
Wanneer wordt het weer lekker koel in Rijswijk? Algemeen 15 aug, 17:41
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 15 aug, 15:53
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 15 aug, 15:40
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 15 aug, 14:35
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37