Rijswijk van het gas af: een hele uitdaging

Algemeen
In 2050 moet Nederland, dus ook Rijswijk, van het gas af zijn.
In 2050 moet Nederland, dus ook Rijswijk, van het gas af zijn. (Foto: Pixabay)

Ook Rijswijk moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven dan alleen maar schone energie mogen gebruiken en dus geen aardgas meer. Dat wordt een hele uitdaging. 

Door Robert Heijdemann

Dinsdagavond organiseerde de Rijswijkse Rotary Club in de schouwburg een druk bezochte bijeenkomst over de toekomst van het klimaat. Frits de Groot (VNONCW-MKB) vertelde hoe MKB-bedrijven klimaatneutraal kunnen worden. “De kennis om dit te doen is er. Belangrijk is dat we dit sneller en slimmer doen. Bedrijfspanden isoleren, elektrische bestelbusjes, een gasloos productieproces. En met een energieloket voor ondernemers.”

Wijken

De Rijswijkse huizen worden veelal verwarmd met aardgas. “Wat zijn onze alternatieven voor het aardgas?”, aldus wethouder Jeffrey Keus: “Elke wijk vraagt een eigen aanpak. Wijken met flatgebouwen kunnen worden aangesloten op Warmtelinq, restwarmte uit het Rijnmondgebied. Huizen in andere wijken kunnen met warmtepompen, schoon biogas of elektriciteit worden verwarmd. En RijswijkBuiten, dat is al helemaal gasloos.” De rol van de gemeente noemt hij die van regisseur. Om partijen bij elkaar brengen.

Frank Schoof (sector Geothermie en de gebouwde omgeving) vertelde over de mogelijkheden van aardwarmte. “Warm water dat wordt opgepompt uit diep in de aarde gelegen warmtereservoirs en waarmee je hele wijken kan verwarmen.” In de Rijswijkse plannen wordt ook rekening gehouden met de bouw van een grote aardwarmte-installatie.

Meer informatie over de Rijswijkse aanpak: https://www.rijswijk.nl/inwoners/rijswijk-schakelt-over.