Aandacht voor goede daden

Algemeen
Saamhorigheid tijdens de Ramadan.
Saamhorigheid tijdens de Ramadan. (Foto: Stichting Amal)

De Ramadan is weer begonnen. Het is een heilige maand voor miljoenen moslims over de hele wereld. En dus ook in Rijswijk.

Door Sulayman el Mathari

Voor duizenden Rijswijkers staat deze maand in het teken van bezinning, reflectie en liefdadigheid. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt er gevast en mag er niet worden gegeten of gedronken. En na het verbreken van het vasten komen de mensen samen om het avondgebed te verrichten.

Weer “normale” Ramadan

Dit laatste is mooi terug te zien in het aantal bezoekers van Stichting Amal Rijswijk aan de Petronella Voûtestraat. Sinds de Ramadan afgelopen zaterdag is begonnen, is het er drukker dan gewoonlijk. De bezoekers zijn blij dat er na twee jaar weer een beetje ruimte is voor een “normale” Ramadan waarin de saamhorigheid kan worden opgezocht. 

Event Plaza

Stichting Amal heeft daarop ingespeeld door een grote zaal van het Event Plaza aan de Lange Kleiweg 86 af te huren voor haar bezoekers om er het avondgebed te kunnen verrichten. Even na zonsondergang zijn de eerste bezoekers hier al zichtbaar. Ze komen te voet, met de fiets of met de auto. 

Avondgebed

Tegen half elf hebben zich zeker honderd Rijswijkers verzameld voor het avondgebed. Zij aan zij, wordt het avondgebed verricht. Tijdens het gebed worden een uur lang verzen uit de Koran gelezen en smeekbedes verricht om stil te staan bij de religieuze kern van de Ramadan.

Paar uurtjes slapen

 Tegen twaalven trekken de meeste bezoekers voldaan huiswaarts om nog een paar kleine uurtjes te slapen voor de wekker gaat. Voor zonsopgang – in de vroege ochtend - schuiven over heel Rijswijk mensen thuis aan de eettafel voor een stevig ontbijt om zich voor te bereiden op een volgende dag vasten.

Gewerkt, gestudeerd en gesport

Voor de meeste islamitische Rijswijkers gaat het normale dagelijkse leven in deze maand natuurlijk gewoon door. Er wordt gewerkt, gestudeerd en gesport. Maar er is extra aandacht voor het verrichten van goede daden. De één deelt maaltijden met de buren, een ander bekommert zich om oudere wijkgenoten en weer een ander probeert de familiebanden te versterken.

Grote maaltijd

Iedereen beleeft deze maand dus op een eigen manier. Maar toch samen. Om dat gezamenlijke gevoel te versterken neemt Stichting Amal graag haar verantwoordelijkheid. Zo wordt er aanstaande zondag een grote maaltijd georganiseerd bij zonsondergang om gezamenlijk het vasten te verbreken met alle Rijswijkers. Vanaf 20.30 is iedereen welkom in het gebouw van de stichting aan de Petronella Voûtestraat 1.

Kom zoals je bent en proef de sfeer van deze fijne maand.

Sulayman el Mathari is arts en woordkunstenaar.

LET OP: In een eerder bericht stond dat de grote maaltijd voor alle Rijswijkers wordt gehouden op vrijdagavond. Dit bleek verkeerde informatie te zijn.