GroenLinks Rijswijk verrast door zich terug te trekken uit formatie

Algemeen
GroenLinks tijdens de verkiezingsavond 16 maart in het stadhuis Rijswijk. De partij werd tweede, met vijf zetels in de gemeenteraad.
GroenLinks tijdens de verkiezingsavond 16 maart in het stadhuis Rijswijk. De partij werd tweede, met vijf zetels in de gemeenteraad. DvE

GroenLinks Rijswijk heeft zich teruggetrokken uit de coalitie-onderhandelingen. De partij wil niet samen met Beter voor Rijswijk en VVD een college vormen. Deze stap zet de formatie niet alleen op zijn kop, maar komt bovendien als een verrassing voor de (in)formateurs. 

GroenLinks nam op 31 maart al kennis van de lijn die uit de verkennende gesprekken van de tien politieke partijen met Beter voor Rijswijk was gekomen: vijf partijen waren een mogelijke kandidaat voor de coalitie. Beter voor Rijswijk zelf, D66, Wij., VVD en zijzelf, GroenLinks dus.

Zwijgzaamheid

Tijdens de openbare raadsbespreking op dinsdag 5 april werd deze lijn nog eens bevestigd. Het was die avond mogelijk om vragen te stellen, maar GroenLinks gaf geen respons. Achteraf beschouwd had hun zwijgzaamheid misschien als een slecht teken kunnen worden opgevat.

Profetische Van Enk

Menno van Enk (CDA) merkte die avond al kritisch op: “De voorgestelde coalitie waar jullie op zoek naar gaan is volgens mij een hele moedige poging. ‘Bien étonnés de se trouver ensemble’ (’zeer verbaasd om zich samen te bevinden’, red.), zeker wat betreft Groenlinks en Beter voor Rijswijk.” Zijn woorden blijken nu haast profetisch.

Partij-ideologieën

Pas op vrijdag 8 april, toen de vijf kandidaat-partijen met elkaar rondom de tafel gingen om de mogelijkheid van de beoogde coalitie verder te onderzoeken, gaf GroenLinks aan niet met (rechtse partijen) Beter voor Rijswijk en VVD in zee te willen gaan. De inhoud was nog niet eens ter sprake gekomen. De reden voor terugtrekking was: te zeer verschillende partij-ideologieën. 

Toren

En dus heeft GroenLinks, de tweede grootste partij na BvR, zich teruggetrokken. Daarmee trekken ze een flinke blok uit de metaforische Jenga-toren. De vraag is nu of die toren omvalt, en de verkenningen voor de coalitie weer helemaal terug bij af zijn, of dat een ander partij de leemte opvult.

Door het terugtrekken van GroenLinks komt er weer plek vrij voor Rijswijks-Belang, de partij die als derde grootste uit de stembus kwam en ervan baalde aanvankelijk niet als kandidaat voor de coalitie aan de onderhandelingstafel te mogen zitten. Maar het CDA, dat deel uitmaakt van de huidige coalitie, heeft ook weer kans om plaats te mogen nemen. Het kan eigenlijk nog alle kanten op.

Reactie BvR

In een reactie geeft Beter voor Rijswijk aan teleurgesteld te zijn over het afhaken van GroenLinks. “Jammer dat de partij-ideologie voor GroenLinks zwaarder weegt dan het grotere geheel in het belang van ons Rijswijk”, aldus de partij.

Wat nu de volgende stap in de gesprekken voor de coalitievorming wordt, is voor de komende tijd de grote vraag.