Knaaghof vangt onverwachte gasten op

Algemeen
Gelukkig is cavia Elbert nu in goede handen bij verzorger Shirley.
Gelukkig is cavia Elbert nu in goede handen bij verzorger Shirley. (Foto: Robert Heijdemann)

Liefdevol ontfermen medewerkers en vrijwilligers van het Knaaghof zich over de tien cavia’s die vorige week in dozen voor het hek werden achter gelaten. Twee dagen later bracht de Dierenambulance een gedumpt hamstergezin met zeven kinderen. 

Door Robert Heijdemann

“Wij hebben liever dat mensen die afstand willen doen contact met ons opnemen, zodat we een betere oplossing kunnen vinden”, vertelt beheerder Merel. “Dumpen is nooit een oplossing.” Het Knaaghof aan de Huis te Landelaan 2 vangt jaarlijks zo’n zeshonderd konijnen en knaagdieren op. “Dat is helaas steeds vaker nodig. Regelmatig worden ze in een impuls gekocht en wanneer de verzorging achteraf tegenvalt, worden ze aan de kant gezet”, vervolgt Merel.

De achtergelaten cavia’s zijn verwaarloosd. “Ze zijn mager en een cavia heeft letsel aan zijn oog. Ook hebben ze oppervlakkige verwondingen. Inmiddels zitten ze allemaal gescheiden op geslacht in schone verblijven met water, hooi, brokjes en verse groenten”, legt verzorgster Shirley uit. Nu ze hier zijn, krijgen ze alle zorg en liefde die ze verdienen.

Het verhaal van de dwerghamsters is triest. De dierenambulance bracht vader, moeder en zeven kinderen naar Het Knaaghof. Ze moesten wel eerst worden gevangen, want ze liepen buiten eenzaam rond. Shirley: “De vijf dochters en mama moeten de komende drie weken nog even in de opvang blijven. De mannen mogen al verhuizen.”

Mensen die op zoek zijn naar een hamster, konijn of cavia, of willen helpen de dieren bij Het Knaaghof te verzorgen, kunnen kijken op www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/het-knaaghof.