Nieuwe tentoonstellingen Museum Rijswijk

Algemeen
'U bevindt zich hier', 2014, fotoprint, papier, aquarel, grafiet, katoen. Particuliere collectie.
'U bevindt zich hier', 2014, fotoprint, papier, aquarel, grafiet, katoen. Particuliere collectie. (Foto: Marianne Lammersen)

Van 24 april tot 12 juni zijn er twee nieuwe tentoonstellingen in Museum Rijswijk.

Stad vs. platteland

Allereerst ‘Grounded Desire’ van Marianne Lammersen, Winnaar Publieksprijs Papier Biënnale 2020. In volle tevredenheid opgegroeid op het platteland, ziet Lammersen de discrepanties, de gestructureerde chaos en de schijnbare coherentie van de stad scherper dan een geboren en getogen stedeling. Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in steden dan erbuiten. De bebouwde wereld dijt zich steeds verder uit en slorpt de natuur op. Door natuur en cultuur te combineren in haar werk verenigt Lammersen niet alleen wat schijnbaar onverenigbaar is, maar creëert zij voor zichzelf de ruimte te spelen met die tegenpolen. Vanuit een niet-activistische houding, maar uit nieuwsgierigheid en verbazing en soms ook uit scepsis twijfelt zij aan het tempo waarin veranderingen plaatsvinden. Willen we niet te snel? 

Bijenhouden

Gelijktijdig is de tentoonstelling Madelon Hooykaas, ‘To Be or Not to Bee’ te zien. Deze legt een relatie tussen de Natuurtuin in het Wilhaminapark in Rijswijk, waar de Vietnamese imker Hung Nguyen bijen houdt, en het project in Pleiku in Vietnam waar hij les geeft in het bijenhouden aan weeskinderen en jongeren. Zondag 8 mei van 13.30-15.30 uur zijn er lezingen over het boeddhisme in de traditie van zen-meester Thich Nhat Hanh uit Vietnam. Zondag 22 mei, 13.30-15.00 uur geeft Hung Nguyen rondleidingen door de Natuurtuin Wilhelminapark Rijswijk. Meer info: www.museumrijswijk.nl.

Madelon Hooykaas, Dharma Nectar, 2020, film 30 min.