Het verenigingsleven in Rijswijk bloeit nog steeds

Algemeen
Elke dinsdagavond komen de leden in de Rijswijkse bibliotheek bij elkaar om hun ervaringen over fotograferen met elkaar uit te wisselen. Nieuwe leden zijn van harte welkom.
Elke dinsdagavond komen de leden in de Rijswijkse bibliotheek bij elkaar om hun ervaringen over fotograferen met elkaar uit te wisselen. Nieuwe leden zijn van harte welkom. (Foto: Frans Limbertie)

In een serie artikelen gaan we langs bij een aantal verenigingen in Rijswijk en kijken we wat hen zo uniek maakt, hoe de sfeer is op bijeenkomsten en waar de leden trots op zijn. Het verenigingsleven als één groot sociaal netwerk. We starten bij Fotoclub F70, een vereniging die volgend jaar haar zestigjarig jubileum viert.

Verenigingsleven in Rijswijk

Door Frans Limbertie

Rob van Roosmalen ontvangt ons bij de Rijswijkse bibliotheek, de huidige locatie van de club. Hij is algemeen bestuurslid, doet de PR en ledenwerving en zorgt er tevens voor dat de website geactualiseerd wordt. Verder organiseert hij de uitjes en geeft hij de beginnerscursus aan cursisten die graag beter willen leren fotograferen. We treffen een goed moment, vanavond is het resultatenavond waarbij de leden hun eigen recente werk presenteren. “We bespreken de foto’s en geven elkaar feedback”, zegt Rob. “Maximaal vijf foto’s kun je laten zien, waaronder natuur, architectuur, portretten. En we zijn altijd opbouwend en positief kritisch over elkaars werk.”

Elke dinsdagavond komen de leden bij elkaar om hun ervaringen van het fotohobby te delen. Van Roosmalen vertelt: “Als je geïnteresseerd bent in de hobby fotografie, bestaat bij ons de mogelijkheid om lessen te volgen. Een deel van onze cursisten wordt daarna lid van de club omdat ze enthousiast zijn geworden en zich verder willen oriënteren in hun hobby.” Op dit moment telt Fotoclub F70 ook daadwerkelijk zeventig leden. “We hebben een goede mix van mannen en vrouwen. De meeste tussen de veertig en zeventig jaar. Laatst hadden we een oproep in Groot Rijswijk geplaatst voor nieuwe leden en daar zijn een paar jonge mensen op afgekomen. Met dank aan jullie”, laat Rob weten.

Activiteiten

Vanaf september is het de bedoeling dat de fotoclub naar een nieuwe ruimte verhuist. Rob geeft aan dat er flink wat opties waren, maar uiteindelijk gekozen is om voorlopig een ruimte te huren in wijkcentrum Stervoorde.

De leden gaan samen veel op pad om ‘fraaie plaatjes’ te schieten. “Recent zijn we met een groepje naar Rotterdam geweest. Bijna iedereen vindt het dan interessant om spiegelingen van gebouwen te fotograferen. Dat levert altijd bijzondere foto’s op.” Sowieso ondernemen we veel buitenevenementen, zeker nu het voorjaar weer is gestart. Afgelopen weekend waren we met een grote groep te vinden op het terrein bij Te Werve voor macrofotografie (kleine dingen groot maken, F.L.). Heerlijk de natuur in en vooral bloemen en vogels fotograferen. In Vlaardingen heb je een binnenhaven met allemaal verschillende boten waar je mooie spiegelingen kunt fotograferen, zeker als de zon erop staat. Dan gaan die boten spiegelen in het water en krijg je hele abstracte vormen.”

Trias-talenten

Voor Trias werd door de leden van Fotoclub F70 een ‘portfolioshoot en een creatieve shoot’ van de talenten gemaakt. “Een geweldige klus om te doen”, vertelt Rob. “Op dit moment loopt er een expositie van ons van dertig foto’s bij Gezondheidscentrum Het Kruispunt. En enige tijd geleden ontvingen we een opdracht voor het maken van megafoto’s over vier seizoenen van de landgoederen Te Werve, Overvoorde en het Elsenburgerbos. Is mooi geworden en zijn we trots op.”

Ook voorzitter Cees van Swieten schuift aan. Cees vult zijn rol van voorzitter met veel passie in en wil veel vooral nog veel leren over fotografie. ”Ik doe het gewoon heel graag. Bij ons heerst altijd een prima sfeer. Het sociale gevoel bij een vereniging is best belangrijk. Daarom organiseren we juist veel uitstapjes met elkaar. We zijn gewoon een leuke club. Dat blijkt wel, want we bestaan al zestig jaar. Iedereen is welkom om een keer te komen kijken. Je zult geen spijt krijgen. Fotograferen is namelijk een van de leukste hobby’s die er bestaat.”