Tegelwippen in Rijswijk: bewoners vullen afvalcontainer met tuintegels

Algemeen
Wendy en Marieke geven de struiken aan Angelique en Peter (v.l.n.r.).
Wendy en Marieke geven de struiken aan Angelique en Peter (v.l.n.r.). (Foto: Robert Heijdemann)

“Vanochtend hebben we deze tegels uit de grond gehaald, vanmiddag gaan de nieuwe struiken erin”, vertelt Peter. Hij is één van de Rijswijkse deelnemers aan het jaarlijkse NK Tegelwippen.

Door Robert Heijdemann

Op het parkeerterrein van wijkcentrum Stervoorde staat zaterdag een grote afvalcontainer. “Hier gooien bewoners vandaag hun bestrating en zand in”, vertelt Wendy Bakker van Steenbreek Rijswijk. “Ze krijgen daarvoor van ons een gratis struik of een boompje van ongeveer één meter hoog.” Er is keuze uit drie soorten: de Veldesdoorn, de Sporkehout en de Gele Kornoelje.

Plaatsmaken voor groen

De gemeente die de meeste tegels ‘wipt’, ontvangt de Gouden Tegel. Wendy: “Het kampioenschap is een leuke wedstrijd, maar het gaat er vooral om dat tegels plaatsmaken voor groen. Wendy: “Tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen, geveltuinen en boomspiegels. Met deze struiken maken nog meer Rijswijkers hun tuinen groener.”

Snel de grond in

Peter woont op de Thierenskade en vertelt, terwijl hij de stenen uit de auto tilt, dat ze de tuin flink onder handen nemen. “Op ons schuurtje hebben we al een groen sedum dak. Bij een flinke regenbui houdt dit water vast zodat er minder wateroverlast is”, vertelt Peter. “Vanmiddag gaan de struiken de grond in.” Overigens hebben zij samen met de buren ook zonnepanelen op hun huis geplaatst en isolatie in de kruipruimte aangebracht.

Minder wateroverlast

Het weer in Nederland wordt steeds extremer, hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met hittestress en wateroverlast, omdat onze omgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Meer groen helpt daar tegen.

Gele Kornoelje

Met haar fiets komt Stijntje uit Te Werve aanrijden. Met in haar fietstassen vier granieten klinkers. “Toen ik een jaar geleden in Rijswijk kwam wonen, was bijna de hele tuin bestraat. Maar ik wil een groene tuin. Deze struik komt bij de schutting.” Angelique heeft de bagageruimte van de auto vol tegels. “Ik durfde er voor het gewicht niet meer mee te nemen.” Zij komt van de Julianastraat en heeft ook voor de overbuurman tuintegels meegenomen. “Bij ons komt de Gele Kornoelje in de voortuin.” Ze belooft ’s middags nog een keertje langs te komen met een nieuwe lading stenen!

Allemaal meedoen

De wedstrijdperiode duurt tot 31 oktober. Iedereen kan meedoen: inwoners, scholen en bedrijven. “In Rijswijk staat de afvalcontainer op verschillende dagen geparkeerd op nog vijf plaatsen in Rijswijk. Iedereen die zijn tuintegels of stenen vervangt door groen kan gratis de tegels en zand inleveren. Normaal kost dat 3 eurocent per kilo bestrating en €2,50 per zak zand bij de afvalstort”, vult Marieke Vos van Steenbreek Rijswijk aan.

Volle container

Aan het eind van de zaterdag is de container vol. Een succes, deze eerste inzamelingsdag. Zaterdag 7 mei kunnen Rijswijkers terecht op het parkeerterrein van het Medisch Centrum aan de Vredenburchweg 71. De andere locaties komen op social media, in kranten en op posters en flyers. Meer informatie over het NK en de actuele tegelstand vind je op www.nk-tegelwippen.nl. Stel je vragen over de Rijswijkse activiteiten en de inzamelingsdagen op steenbreek.rijswijk@gmail.com.

Rijswijk staat op dit moment op de elfde plaats bij de middelgrote steden.