Besluit over terrein asielzoekerscentrum uitgesteld tot 10 mei

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Robert Heijdemann)

Het spoeddebat over het asielzoekerscentrum (azc) tijdens de extra raadsvergadering op dinsdag 19 april, heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de sluiting van het azc per 1 juni.

Tijdens het spoeddebat werden er twee moties ingediend: GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor Gelijkheid & Rechtvaardigheid pleitten voor openhouden van het azc. Daarnaast dienden Wij.Rijswijk en D66 een motie in voor ‘structurele opvang van asielzoekers in Rijswijk samen met de regio’. Beide moties werden uiteindelijk uitgesteld naar de volgende raadsvergadering, op 10 mei.

Andere groepen met woningnood

Het college maakte vorige week officieel de plannen bekend om van het terrein aan de Lange Kleiweg een alternatieve opvanglocatie te maken. Niet voor asielzoekers, maar voor de drie andere groepen in Rijswijk die hoge nood hebben aan een woning: Oekraïense vluchtelingen, statushouders en spoedzoekers. Tot deze laatste groep behoren bijvoorbeeld mensen na een scheiding of daklozen. Het azc-terrein wordt dan een ‘flexibel wooncentrum voor acute woningnood’.

Slecht imago

Tijdens het spoeddebat kwam het slechte imago ter sprake dat Rijswijk mogelijk krijgt als het besluit het azc te sluiten in de huidige omstandigheden. Verderop in het debat kwam ter sprake dat gemeente Rijswijk meer Oekraïense vluchtelingen helpt dan van haar verwacht wordt, dus wel degelijk maatschappelijk verantwoord handelt.

Meer duidelijkheid nodig

Meerdere punten waren nog niet duidelijk aan het voorstel van het college voor herbestemming van het terrein, zoals het lot van de asielzoekers die momenteel in het azc verblijven en financiële consequenties. Daarom stelde wnd. burgemeester Bas Verkerk voor de beslissing uit te stellen. Wethouder Armand van de Laar gaf aan dat de verantwoordelijkheid voor de asielzoekers ligt bij het COA, maar verder hard te zullen werken aan meer duidelijkheid. Klik hier voor een volledige weergave van het spoeddebat.