Oranjevereniging & IJsclub Sion klaar voor Koningsdag met nieuw bestuur

Algemeen
Hans Broekhuizen op zijn land in Sion, waar op 27 april weer traditiegetrouw een vrijmarkt is met kleedjes.
Hans Broekhuizen op zijn land in Sion, waar op 27 april weer traditiegetrouw een vrijmarkt is met kleedjes. (Foto: Debbie van Eijk)

Met een nieuw bestuur is Oranjevereniging & IJsclub Sion op woensdag 27 april weer helemaal klaar voor Koningsdag. Voorzitter Hans Broekhuizen vertelt ons er meer over, én over de andere activiteiten van deze bijna 100 jaar oude vereniging.

De Oranjevereniging Sion begon in 1928 als een feest georganiseerd door tuinders uit de regio, waaronder de opa van Hans. “Het is met niks begonnen, met spelletjes op de weg”, vertelt Hans. Als kleuter van vier wandelde hij al op de jaarlijkse feesten rond. Zelf is hij ook tuinder geworden.

Kinderfeesten

Tegenwoordig richten de activiteiten van Oranjevereniging Sion zich vooral op de kinderen uit de buurt. “Het is ongelooflijk hoeveel kinderen hier wonen”, zegt Hans, die sinds een paar jaar opa is van drie kleinkinderen. Geweldig vindt hij het, om al die blije gezichten ieder jaar weer te zien. Vorig jaar was het Sionsfeest een groot succes: “Er waren bijna 250 kinderen. Het was een feest geworden waar je de rillingen van kreeg, met disco, peutertheater, luchtkussens en kinderspelletjes: er was van alles.” 

2 juli 2019

De wijk Sion is nogal veranderd de laatste jaren: “Er zijn duizenden mensen bij komen wonen.” Toen op 2 juli 2019 bekend werd dat er ook huizen zouden worden gebouwd op een deel van het land waar het Sionsfeest wordt gehouden, stopten een aantal bestuursleden ermee: er zou te veel land worden opgeslokt om nog een goed Sionsfeest te kunnen neerzetten. Hans bleef er echter in geloven. Zelfs toen twee coronajaren ook nog roet in het eten gooiden. 

Nieuw bestuur

Gelukkig is er sinds kort weer een nieuw bestuur. Hans vertelt: “Marja is secretaris, Joram gaat de website doen, dat is de computertechneut. Jim gaat de ledenadministratie doen, John wordt penningmeester en Sietske is algemeen bestuurslid.” Hun vereniging is vrijwel de enige in Nederland die het Oranjefeest nog viert rond de verjaardag van Koningin Wilhelmina, eind augustus. “Het Sionsfeest is altijd het laatste weekend van de zomervakantie”, aldus Hans.

Glühweinavond en schaatsen

Als geen ander weet hij hoeveel plezier mensen beleven aan de activiteiten van de Oranjevereniging & IJsclub Sion. Niet alleen eind augustus, maar ook tijdens de Glühweinavond in januari. “Dat is de opening van het nieuwe jaar voor onze vrijwilligers en leden van de ijsclub en de Oranjevereniging. Er is dan Glühwein en chocolademelk.”

Zodra het vriest, maken ze een ijsbaan op het land. Voor dát onderdeel zoekt de Oranjevereniging nog vrijwilligers: “Dat is best een hele klus. Het zou fijn zijn als er dan wat mensen klaarstaan om te hulp te schieten.”

Sionsfeest

Tijdens het grootste feest, het Sionsfeest eind augustus, zijn er altijd legendarische activiteiten. “De viswedstrijd voor alle leeftijden is echt fantastisch”, vertelt Hans. “Dan zie je al die mensen met hengels langs het water zitten... prachtig.” Ook zijn er Kinderspelen, is er een grabbelton, een optocht waarin je met je mooiste verkleedkleren mag rondlopen door de straten van RijswijkBuiten én een wandelspeurtocht. Voor de oudere generatie treedt Zeemanskoor ‘Onder Zeil’ in de middag op.

Een simpele blik op het stukje land van Oranjevereniging Sion leert dat hier niet genoeg ruimte is voor een enorme feesttent én springkussens. Gelukkig denkt het bestuur in oplossingen. “Hierachter ligt een middenterrein”, gebaart Hans. “Wij kunnen daar gebruik van maken voor de springkussens, of andere dingen.” 

Hij wijst de andere kant op: “Aan de overkant is Midden-Delfland, misschien dat we van het jaar met een activiteit daarnaar uitwijken.”

27 april

Op Koningsdag zelf zijn er ook leuke activiteiten voor alle kinderen uit Sion en omstreken. Het programma ziet er als volgt uit:

9.30: inloop

10.00 tot 12.00: vrijmarkt met kleedjes

11.00 tot 11.30: Peutertheater

12.30 tot 13.30: Kinderdisco, voor alle leeftijden

Ook is er een springkussen en komt er een tent te staan met fris en snoep.

Meer weten over de Oranjevereniging Sion of je aanmelden als vrijwilliger voor de ijsclub? Kijk op www.ovsion.nl. Of word lid, voor maar €20 per jaar.

Koningsdag 2019 in Sion.