Trias neemt intrek in Huis van de stad Rijswijk

Algemeen
Directeur-bestuurder Patty Jacobs: "Vanaf maandag 2 mei is dit mijn werkplek." Achter haar zijn er nog volop werkmannen bezig.
Directeur-bestuurder Patty Jacobs: "Vanaf maandag 2 mei is dit mijn werkplek." Achter haar zijn er nog volop werkmannen bezig. (Foto: Debbie van Eijk)

Het is zover: Stichting Trias verhuist deze week naar het prachtig gerenoveerde Huis van de stad Rijswijk. Directeur-bestuurder Patty Jacobs vertelt over wat haar drijft, en welke mogelijkheden de nieuwe locatie biedt voor de samenwerking met haar partners.

Opgegroeid in een gezin met weinig geld, kwam Jacobs als kind niet in aanraking met kunst- en cultuurlessen. Dat veranderde toen ze elf was. “Een leerkracht op school gaf kinderen die dat wilden blokfluitles in de pauze. Door muziek te maken, voelde ik: ‘Ik hoor erbij. Ik mag er ook zijn.’” Daarvoor is ze die leerkracht nog steeds dankbaar.

Door muziek te maken, voelde ik: ik hoor erbij

Sinds 2010 is Jacobs directeur-bestuurder van Stichting Trias met dat doel voor ogen: kinderen en jongeren het gevoel geven erbij te horen. Meteen na haar komst zorgde ze daarom voor een omslag richting het onderwijs. “Wij komen op alle basisscholen in Rijswijk. We zien dat kinderen die via school met Trias in aanraking zijn gekomen, makkelijker in ons gebouw komen. De ervaringen op school halen een drempel weg.”

Geen drempels

Die drempels weghalen, dat doet Stichting Trias op meer vlakken. “Gebrek aan geld mag nooit een reden zijn om niet mee te kunnen doen. Daarom kunnen kinderen met de Ooievaarspas gratis een cursus bij ons volgen.” Ook mensen met een fysieke of mentale beperking zijn bij Trias welkom. 


Jacobs is trots op alle mooie oefenruimtes. - DvE

Makkelijker samenwerken

Een andere ontwikkeling die Trias kenmerkt, is het aansluiten bij de samenleving, bijvoorbeeld met de Rijswijk Talent Award, en door jongeren gratis te laten repeteren. Maar Trias speelt ook in op problemen in de samenleving. Jacobs noemt een samenwerking met Welzijn Rijswijk, waarbij vrouwelijke vluchtelingen leerden hun heftige levensverhaal te vertellen met theater. In het Huis van de stad worden dit soort samenwerkingen makkelijker.

Samen dat “wijkcentrum-gevoel” creëren

Na meer dan 35 jaar aan de Cor Ruysstraat verhuist Trias nu, op 28 en 29 april. Op 9 mei vindt officieel de sleuteloverdracht plaats. Wat de mensen van Stichting Trias gaan missen aan het oude gebouw: “De intieme, gezellige sfeer. Het ‘wijkcentrumgevoel’. We hopen dat in het Huis van de stad samen met de partners weer te creëren.” Het nieuwe gebouw biedt ook volop mogelijkheden, zoals nieuwe techniek: Jacobs wijst naar de digiborden. 

Een soort samenwonen

Na Trias neemt eind september 2022 Welzijn Rijswijk haar intrek in het gebouw. In april 2023 volgt de Bibliotheek aan de Vliet, in september 2023 de gemeente. “Het wordt echt een soort samenwonen.” Neem het Stadsl@b in het souterrain: “Met de bibliotheek maken we daar alles mogelijk qua digitale media. Dat is de meerwaarde van het Huis van de stad; als samenwerkende partners kunnen we de bewoners van Rijswijk meer bieden dan voorheen.”


De centrale zaal is geschikt voor van alles: van danscursussen tot lezingen en filmvertoningen tot optredens met publiek. De lampen hangen al klaar. - DvE

Open dag

Op 11 juni vindt van 10.00 tot 15.00 een Open dag plaats. Jacobs: “Wij openen dan de deuren, vooral voor kinderen die een proefles willen volgen. En er zijn rondleidingen voor geïnteresseerden die een kijkje willen nemen in het nieuwe Huis van de stad. Vooraf aanmelden is nodig, via trias@stichting-trias.nl.”

Plek waar altijd iets gebeurt

Jacobs’ droom: “Dat we de ruimten optimaal gaan gebruiken. Samen met culturele partners kunnen we activiteiten gaan ontplooien in schoolvakanties, of tijdens festivals, zoals het Strandwalfestival. Deze omgeving nodigt ook veel meer uit om dat buiten te doen. Én de verbinding met de Schouwburg wordt duidelijker.” Deze plek wordt, kortom, het culturele hart van Rijswijk: “Een plek waar altijd wel iets gebeurt.”