4 vragen over het asielzoekerscentrum in Rijswijk

Algemeen
Wie wonen er over enkele maanden in het azc? De kans is groot dat de statushouders die er al wonen, in elk geval mogen blijven.
Wie wonen er over enkele maanden in het azc? De kans is groot dat de statushouders die er al wonen, in elk geval mogen blijven. (Foto: RH)

Komende dinsdag 10 mei moet de knoop worden doorgehakt: de gemeenteraad zal stemmen vóór of tegen het openhouden van het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg na 31 mei. Vier vragen over deze beslissing.

1. Hoe groot is de kans dat het azc dichtgaat?

Best groot. De afspraak is dat het azc per 31 mei écht gaat sluiten. Alleen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en PG&R zijn overtuigd vóór openhouden en hebben daar een motie voor ingediend. Samen hebben zij 9 zetels, van de 31 in de gemeenteraad. Hier haalt Ed Braam (Beter voor Rijswijk) in een artikel van de Volkskrant dat op 6 mei werd gepubliceerd vermoedelijk zijn ‘9 tegen 22’ vandaan. Rijswijks-Belang en Beter voor Rijswijk, samen ook goed voor 9 zetels, zullen absoluut tegen de motie stemmen. Ook D66 en Wij.Rijswijk hebben aangegeven het azc na 31 mei te willen sluiten. Zij hebben samen 8 zetels. De VVD gaf tijdens het spoeddebat op 19 april aan de lijn van het college te zullen volgen. En ook dat betekent sluiting.

2. Waarom moet het dicht?

De grootste reden die wordt genoemd: afspraak is afspraak. Bovendien heeft Rijswijk, volgens de partijen die het azc willen sluiten, genoeg haar verantwoordelijkheid genomen ten aanzien van vluchtelingen. Het azc is al twee keer eerder tóch langer opengebleven. De vorige keer onder meer vanwege de Afghaanse vluchtelingencrisis, én omdat er nog teveel asielzoekers verbleven, tegen de afspraak met het COA in, die het azc op tijd had moeten ‘leegroosteren’, zoals het laten uitstromen van inwoners ook wel wordt genoemd. Dat pikt het college nu niet meer. Twee weken geleden werd bekend dat het COA 80 nieuwe vluchtelingen uit Ter Apel ging vestigen in het Rijswijkse azc, terwijl ze juist zouden moeten inzetten op leegloop. Om die vermeende onbetrouwbaarheid willen sommige partijen absoluut niet meer samenwerken met het COA. Het azc-terrein kan voor tijdelijke huisvesting van andere mensen die dringend een woning zoeken worden gebruikt: de statushouders die er nu al wonen, en Oekraïense vluchtelingen. 

3. Waarom zou het azc moeten openblijven?

Vanwege de vluchtelingencrisis en omdat het prima loopt in het azc, zeggen voorstanders van openhouden. Wat de vermeende onbetrouwbaarheid van het COA betreft: “Het gaat niet over het COA, maar over mensen”, aldus de partijen die pleiten voor openhouden. Voor de tijdelijke huisvesting van statushouders en Oekraïense vluchtelingen zouden ook andere locaties kunnen worden gebruikt naast het azc: bijvoorbeeld in de Plaspoelpolder.

4. Hoe zit het met de mogelijke noodwet?

Er is een kans dat er verplichte asielopvang komt door heel Nederland. Staatssecretaris Eric van der Burg werkt al een tijdje aan een wetsvoorstel hiervoor, omdat de asielopvang in Nederland overvol is. Het wetsvoorstel zal vóór de zomer klaar zijn. Dit zou kunnen inhouden dat de regering locaties aanwijst, waaronder het Rijswijkse azc. Volgens sommigen behoudt Rijswijk meer de regie als het azc openblijft.