Rijswijk is een nieuw stripkarakter rijker

Algemeen
Keith Tolk heeft ook een boek gemaakt met tips om zelf te tekenen.
Keith Tolk heeft ook een boek gemaakt met tips om zelf te tekenen. (Foto: Debbie van Eijk)

Deze week lees je ‘m voor het eerst in Groot Rijswijk: een strip over Budgy, de halsbandparkiet. De strip is exclusief ontworpen voor Rijswijk, en ín Rijswijk, door illustrator Keith Tolk.

Keith Tolk woont sinds vier jaar in Rijswijk, in een woning aan de Herenstraat. Het sprookjesachtige uitzicht vanuit zijn bovenwoning past bij zijn grote passie: sprookjes, uit landen over heel de wereld. Naast zijn werk als illustrator brengt hij regelmatig prachtig geïllustreerde kinderboeken uit.

Op onze vraag of Keith een strip zou willen maken voor Groot Rijswijk, reageerde hij enthousiast. Enkele weken later maken we kennis met zijn creatie: Budgy, de halsbandparkiet. 

Groenste stad, groene vogel

Waarom koos hij voor dit karakter? Keith legt uit: “De stad Rijswijk bevat veel halsbandparkieten; dat vond ik al bijzonder vanaf het moment dat ik hier kwam wonen. Een parkiet wordt in het Engels ‘budgie’ genoemd. Dat klinkt best wel catchy, en daarom vind ik het leuk om als naam te gebruiken.” Maar Budgy heeft nóg een link met Rijswijk: “Rijswijk is verkozen tot groenste stad van Nederland. Wat past daar beter bij dan een groene vogel?”

Overal in de stad

Budgy zal vanaf nu regelmatig verschijnen in Groot Rijswijk. Keith: “In de strips neem ik de kijker mee naar gebeurtenissen die in Rijswijk plaatsvinden. En een vogel komt natuurlijk overal, aangezien hij kan vliegen.”

Karaktertrekken

Wij zijn razend benieuwd naar de avonturen van Budgy en vinden hem nu al hartstikke leuk. Keith denkt altijd goed na over de karaktertrekken van de figuren die hij tekent, en dat geldt ook voor deze halsbandparkiet: “Zijn enkele wenkbrauw is geïnspireerd door de zwarte lijn die deze parkietensoort heeft. En het is perfect voor leuke uitdrukkingen in het gezicht.”

De eerste strip van Keith is deze week te bewonderen op pagina 5 van de papieren Groot Rijswijk, of kijk in de e-paper.