Op deze 3 plekken in Rijswijk kun je nu veilig zwemmen in natuurwater

Algemeen
De kwaliteit van het natuurwater wordt weer goed in de gaten gehouden voor een onbezorgde, frisse duik.
De kwaliteit van het natuurwater wordt weer goed in de gaten gehouden voor een onbezorgde, frisse duik. (Foto: Pixabay)

Het zwemwaterseizoen is zondag 1 mei begonnen. Tot 1 oktober wordt bij alle officiële zwemwaterlocaties de kwaliteit van het water gemeten. Én het weer is komende dagen voor de echte diehards goed genoeg om een frisse duik te nemen. De volgende 3 officiële locaties in Rijswijk zijn momenteel schoon en veilig verklaard.

1. De zwemvijver in het Wilhelminapark. De Zwemplas heeft een zandstrand waar de kinderen heerlijk in het zand kunnen ravotten. 


2. Zwemwaterlocatie Avonturenspeelplaats aan de Tubasingel. Het terrein langs de speelplas bestaat deels uit gras en deels uit zand. 


3. Natuurzwembad ‘De Put’ bij de Huis te Landelaan, in de noord-westelijke hoek van ‘Put te Werve’. De zwemzone wordt van de rest van de plas gescheiden door een drijflijn. 

Tips

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Rijswijk ne de regio! Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten. 

Zo veilig mogelijk zwemmen 

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. 

Gezondheidsrisico’s 

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl. 

Zwemvaardig

Misschien een overbodige tip, maar voor de zekerheid: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.