CDA en Rijswijks-Belang: ook extra aandacht voor laaggeletterde Rijswijkse 65-plussers

Algemeen
Veel Rijswijkers van 65 jaar en ouder zijn laaggeletterd: zij kunnen bijvoorbeeld digitaal niet goed meekomen.
Veel Rijswijkers van 65 jaar en ouder zijn laaggeletterd: zij kunnen bijvoorbeeld digitaal niet goed meekomen. (Foto: Pixabay)

In Rijswijk zijn ongeveer 5.500 volwassenen laaggeletterd. Tijdens de raadsvergadering komende dinsdag 10 mei stelt het college met een raadsvoorstel (voor het Taalbeleidsplan ‘Het start met taal’) voor om die laaggeletterdheid te blijven aanpakken, en nog steviger in te zetten op specifieke doelgroepen in Rijswijk. CDA en Rijswijks-Belang willen dat ook 65-plussers als doelgroep worden meegenomen.

Niet goed kunnen lezen, schrijven en online niet goed kunnen meekomen, heeft grote gevolgen in iemands dagelijks leven. Het belemmert mensen bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, bezoek aan de dokter of het omgaan met geld. Ook het vinden van een baan wordt moeilijker wanneer mensen de weg online niet goed kunnen vinden, zo stelt het college.

Extra geld

Daarom wil het college structureel extra geld investeren in hulp aan de circa 5.500 volwassenen in Rijswijk die worstelen met hun mindere basisvaardigheid. Het gaat om een bedrag van €76.000, dat onder meer naar het Taalhuis en het Taalmaatjesproject zou gaan. Ook is het plan eenmalig een bedrag van €9.000 te investeren in een pilot om laaggeletterde jongeren te bereiken.

Doelgroepen

De laaggeletterde Rijswijkers die extra aandacht nodig hebben, worden in het raadsvoorstel verdeeld in de volgende doelgroepen: jongeren van 18 tot 27 jaar (op het moment dat ze op eigen benen moeten staan), inwoners met een uitkering, werkenden zonder (aanvullende) uitkering, en kwetsbare groepen, zoals mensen in de schulden en verslaafden.

Ruim 1500 Rijswijkse ouderen

CDA en Rijswijks-Belang dienen dinsdag 10 mei een amendement in (een voorstel tot wijziging van het raadsvoorstel, red.): ze willen dat ook ouderen vanaf 65 jaar als doelgroep extra aandacht krijgen in het Taalbeleidsplan. Zij hebben berekend dat naar schatting ruim 1500 Rijswijkse ouderen van 65 jaar en ouder laaggeletterd zijn. 

Motivatie

Waarom er volgens CDA en Rijswijks-Belang ook extra aandacht naar deze groep zou moeten uitgaan? “Ouderen wonen steeds langer zelfstandig en het beheersen van de basisvaardigheden met betrekking tot taal, cijfers en digitalisering is dan van groot belang om sociale en digitale uitsluiting te voorkomen. Daarnaast zijn deze vaardigheden van belang om de informatie over ziekte en gezondheidszorg te begrijpen en de weg te vinden in de zorg.”