Wat willen D66 en Wij.Rijswijk dat er gebeurt met de huidige bewoners van het azc?

Algemeen
Er verblijven momenteel nog honderden mensen in het azc aan de Lange Kleiweg: zowel asielzoekers als statushouders.
Er verblijven momenteel nog honderden mensen in het azc aan de Lange Kleiweg: zowel asielzoekers als statushouders. (Foto: RH)

Komende dinsdag 10 mei wordt tijdens de raadsvergadering door Rijswijk definitief beslist of het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg 80 per 31 mei sluit. Naast de motie van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en PG&R om het azc open te houden, wordt er die avond een andere motie ingediend, door D66 en Wij.Rijswijk: voor ‘structurele opvang asielzoekers in Rijswijk samen met de regio’.

Dat beide partijen het azc willen sluiten, werd 19 april duidelijk tijdens het spoeddebat. In hun motie wijzen de partijen erop “dat veel gemeenten hun taken verwaarlozen om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers en het realiseren van huisvesting voor statushouders”, terwijl “de gemeente Rijswijk juist wel de verantwoordelijkheid heeft genomen om de afgelopen jaren duizenden asielzoekers op te vangen”.

Wél vluchtelingen helpen

Vorige maand uitten veel Rijswijkse ondernemers de vrees dat Rijswijk een negatief imago krijgt door een asielzoekerscentrum te sluiten terwijl de vluchtelingenopvang in Nederland overal overloopt. In hun motie benadrukken D66 en Wij.Rijswijk “dat we als Rijswijkse gemeenschap mensen die vluchten voor geweld en onderdrukking willen blijven helpen, nu en in de toekomst.”

Met andere gemeenten in gesprek

D66 en Wij.Rijswijk willen dat de gemeenteraad aangeeft het belangrijk te vinden dat er naar oplossingen blijft worden gezocht voor woningen voor asielzoekers, maar: niet alleen door de gemeente Rijswijk. “Iedere gemeente in Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor asielopvang.” Dit zou moeten gebeuren door “gesprekken in de regio te initiëren om gezamenlijk een structurele opvang te vinden”.

Verschil asielzoekers en statushouders

De bewoners van het azc zijn in te delen in twee groepen: vluchtelingen zonder status (asielzoekers), en vluchtelingen mét status, die in Nederland mogen blijven (statushouders). Naast de vluchtelingencrisis is de woningnood voor statushouders een groot probleem.

Laat statushouders blijven

D66 en Wij.Rijswijk willen dat de statushouders die nu in het azc wonen in elk geval op de locatie aan de Lange Kleiweg mogen blijven, én dat de asielzoekers die nog geen status hebben en er nu wonen, niet op straat komen te staan – zij zouden bijvoorbeeld nog een tijdje in het azc kunnen blijven door middel van een overgangstermijn, zo stellen de partijen voor.

Zie ook: 4 vragen over het asielzoekerscentrum in Rijswijk (rodi.nl)