Deze Rijswijker levert vanavond een spectaculaire bijdrage aan het Eurovisie Songfestival

Algemeen
Heel de wereld kan dinsdag 10 mei en zaterdag 14 mei meegenieten van een echt Rijswijks product: de laserbeamshow van Pieterjan Ruysch.
Heel de wereld kan dinsdag 10 mei en zaterdag 14 mei meegenieten van een echt Rijswijks product: de laserbeamshow van Pieterjan Ruysch. (Foto: JR)

Het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar een Rijswijks tintje: het wereldwijd bekeken festival, dat duurt van 10 tot 14 mei, begint én eindigt met een lasershow van Pieterjan Ruysch. Deze 29-jarige laserartiest is geboren en getogen in Rijswijk, waar hij woont in het Rembrandtkwartier. Daar was hij ook toen hem een paar weken geleden werd gevraagd om naar Turijn in Italië te komen.

Door Debbie van Eijk

Pieterjan Ruysch, die al de hele wereld over is gereisd met zijn lasershows – van Oklahoma tot Qatar, waar hij zelfs de koning tot zijn publiek kon rekenen –, werd eerder geprezen om zijn talent voor lasershows door niemand minder dan Ryan Hagan, de eigenaar van ER-producties. Dat bedrijf heeft het Guinness Book-record op zijn naam staan voor de grootste lasershow ter wereld. 

De beste laser graphics die Ryan Hagan ooit had gezien

Hagan zei eens dat Pieterjans laser graphics tot de beste behoorden die hij “in heel zijn carrière ooit had gezien”. 

Jong geleerd

Pieterjans passie voor animeren en laser is groot: op de middelbare school maakte hij al 3D-animaties en experimenteerde hij volop met allerlei soorten vormgeving. Toch komen er in zijn lasershows op het Eurovisie Songfestival dit jaar geen animaties voor. “Er zijn twee soorten lasershows,” legt hij uit, “stralenshows en animatieshows. Op het Eurovisie Songfestival voer ik een stralenshow (’laserbeamshow’) uit.” Het is voor het eerst dat het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar het thema ‘The sound of beauty’ heeft, opent en eindigt met een zuivere laserbeamshow.

Publiek ziet niets

De techniek die Pieterjan 10 en 14 mei gebruikt in zijn shows, heet ‘laser bending’. Bijzonder hieraan is dat het publiek in de zaal niets ziet; alleen via de camera zie je de stralen in hun geheel verschijnen. Pieterjan: “Een camera scant een beeld in van bovenaf naar beneden. We bewegen het beeld terwijl de camera het beeld aan het inscannen is. Het is een soort timing-trucje.”

Eerdere Italiaanse samenwerking

Dat hij deze opdracht mocht doen, hoorde Pieterjan pas drie à vier weken geleden. “De delegaties (landen die meedoen, red.) waren maanden van tevoren al bepaald, maar de opening en grand finale niet.” Een klant uit Italië met wie hij eerder samenwerkte, kondigde vorig jaar al aan hem erbij te willen hebben als ze volgend jaar weer het Eurovisie Songfestival gingen doen. Meerdere bedrijven boden zich aan; pas een kleine maand geleden werd bekend dat het bedrijf dat Pieterjan wilde inhuren, het beste aanbod had.

Spannend en een beetje chaotisch

De afgelopen weken in Turijn omschrijft de laserartiest als “spannend en een klein beetje chaotisch. Je hoort heel veel Italiaans en Engels door elkaar. Er is een flinke taalbarrière hier.” De openings- en grand finaleshow zijn tot in de puntjes voorbereid. Dat is ook een echte must, wanneer je met laserstralen werkt: als een laserstraal per ongeluk in een camera komt, gaat de camera stuk. 

Het kan niet fout gaan

De voorbereiding bestond voor een groot deel dan ook uit oefenen met afgedekte camera’s. Inmiddels is alles voorgeprogrammeerd met tijdcodes. “Het kan niet fout gaan”, aldus Pieterjan.

Samen met vuurbedrijf Pyrofoor de Amsterdam, dat zorgt voor vuureffecten, is hij de enige die uit Nederland komt. Naast Stien den Hollander (S10), de zangeres die Nederland vertegenwoordigt, en haar crew natuurlijk. Pieterjan bevestigt: “Wat de special effects betreft, zijn wij zeker de enige Nederlanders.” Meer informatie over zijn werk: www.lasercontent.com.

Het Eurovisie Songfestival begint op 10 mei (met de lasershow van Pieterjan in het algemene deel, vlak voor de start van de optredens) om 21.00. De grand finale is op zaterdag 14 mei.