Dit weekend Nationale Molendag: 5 molens in de regio van Rijswijk

Algemeen
Rara, welke molen is dit?
Rara, welke molen is dit? (Foto: Wikipedia.nl)

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei is het Nationale Molendag. Zin om molens te spotten? Maak er een gezellige fietstocht van. De volgende molens in de regio zijn het bezichtigen waard:

- De Schaapweimolen (gebouwd in 1826) in Rijswijk; een poldermolen van het type grondzeiler die vroeger de Plaspoel- en Schaapweipolder bemaalde. Deze is zaterdag 10.00 tot 16.00 geopend met een medewerker van Delfland die meer informatie geeft.

- Molen Windlust in Wateringen, een jonkie in dit rijtje: bestaat sinds 1869, volgens het gele opschrift op de baard.

- Molen de Roos in Delft, een korenmolen waar je een rondleiding kunt doen en meel koopt dat daar echt gemalen is. Dat wordt pannenkoeken bakken!

- De Groeneveldsemolen in Schipluiden, gebouwd in 1719. Leuk feitje: wemelde het in die tijd nog van de watermolens, de Groeneveldsemolen is een van de weinige die zijn overgebleven. In deze molen bevindt zich een woning die in de jaren ‘70 van de vorige eeuw ook echt bewoond is geweest. Ook hier staat iemand van Delfland klaar om je er meer over te vertellen; zaterdag van 9.00 tot 17.00, zondag van 12.00 tot 17.00.

- De Wippersmolen in Maassluis staat er ook al een hele tijd: sinds 1726. Deze had oorspronkelijk het bemalen van de Sluispolder als functie. Ooit stond er een gigantisch scheprad naast. Nu staat de molen er slechts nog voor de sier.

Nationale Molendag

Hier vind je een overzicht van alle molens in de buurt waar medewerkers van Delfland klaarstaan om meer te vertellen over het gemaal en hun werk.