De leden krijgen op donderdag aanwijzingen van professioneel kunstenaar Ben Stolk van Galerie Arti-Shock Rijswijk en op dinsdag van  Bill Bogaarts.
De leden krijgen op donderdag aanwijzingen van professioneel kunstenaar Ben Stolk van Galerie Arti-Shock Rijswijk en op dinsdag van Bill Bogaarts. (Foto: Frans Limbertie)

Het verenigingsleven in Rijswijk (2): Schilderclub Te Werve

Algemeen Verenigingsleven in Rijswijk

In een serie artikelen bezoeken we een aantal verenigingen in Rijswijk en kijken we wat hen zo uniek maakt, hoe de sfeer is op bijeenkomsten en waar de leden zoal trots op zijn. Het verenigingsleven als één groot sociaal netwerk. Afgelopen donderdagavond waren we te gast bij Schilderclub Te Werve, waar amateurschilders onder leiding van vakkundige docenten de fijne kneepjes van de schilder- en tekentechnieken wordt bijgebracht. “Hoe vaker je dit doet, hoe beter je wordt,” zegt Hans Nederend, coördinator en voorzitter van de club 

Door Frans Limbertie

Schilderclub Te Werve zit op een prachtige locatie: aan de rand van langoed Te Werve. Hier kun je niet alleen tennissen maar ook voor andere activiteiten terecht. Hengelsport, bridgen, zingen in een koor, wandelen door natuur en historie en schilderen, voor elk wat wils dus. Nederend die zelf vanaf zijn middelbare schooltijd schildert en vanaf 2005 actief lid is, laat weten dat hij naast het schilderen ook graag de boel een beetje organiseert. “De afgelopen twee jaar hebben we wat bijeenkomsten en activiteiten betreft stilgestaan, want normaliter zijn we druk. Door corona was dat uiteraard minder maar nu begint alles weer te lopen.” 

Strandwalfestival

Tijdens het Strandwalfestival staan alle verenigingen van Te Werve met een paar kraampjes op de Van Vredenburchweg. “Onze leden schilderen zodat het publiek meteen kan zien wat we doen. Dat levert leuke reacties op. En we hebben rond die tijd vaak een expositie in de Oude Kerk van Rijswijk. Die wordt ook goed bezocht. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we dat in september weer gaan doen.” 

Dertig = perfect

In 2020 deed de schilderclub mee met de Rijswijk Talent Award van Trias, destijds helemaal gewijd aan beeldende kunst. “Er was een mooie pop-up expositie op een locatie in de Bogaard”, vertelt Nederend. “ Emil, een van onze leden, bereikte een plek in de finale. Daar waren we best trots op.” De laatste twee jaar zijn helaas wat leden afgevallen, maar Hans verwacht snel nieuwe aanwas. “Ik denk dat veel mensen in deze tijd juist op zoek naar creatieve uitdagingen.” De schilderclub kent nu vijfentwintig leden, dertig zou voor Hans perfect zijn. 

Gewoon doen

“Je ziet het niveau bij ons omhoog gaan. Dat is goed om te constateren. Bij ons kun je in alle rust iets moois voor jezelf maken. Het is met schilderen net als met veel andere dingen: je moet het gewoon veel doen, dan word je vanzelf beter.” 

Geen les

De schilderclub heeft dertig bijeenkomsten per jaar. Er is een groep op de dinsdagmiddag en eentje op donderdagavond. “Zie het als een open atelier”, zegt Nederend. Onder leiding van professioneel kunstenaar Ben Stolk van Galerie Arti-Shock Rijswijk op donderdag en Bill Bogaarts op dinsdag, gebeurt dat volgens hem in een fijne setting. “Ben en Bill geven aanwijzingen. Als je een vraag hebt kun je bij hen terecht. Zie het niet direct als een les waarbij je met z’n allen een portret of landschap gaat schilderen. Bij ons kan en mag je zelf bepalen wat je wilt maken.”

Twee vrouwen

Emil is lid van de schilderclub. Hij schildert op dit moment twee vrouwen. “Voor mij zijn portretten schilderen het meest interessant.” Emil schildert al een jaar of twintig. Het geeft hem veel rust en ontspanning. “Ik schilder altijd iets na, het liefst eigen foto’s. Model schilderen ligt mij ook wel. Dat vind ik een enorme uitdaging.” 

Abstract met veel kleuren

Henriette is hier samen met haar man Peter en schildert het liefst stillevens. Op dit moment schildert ze fruit. Een beetje in de stijl van Toon Hermans, zegt ze zelf. “Ik noem het abstract met veel kleuren.” De oud-directrice van een verzorgingshuis begon pas met schilderen na haar pensioen. “Vroeger lukte het helemaal niet om iets te tekenen. We werden een keer uitgenodigd door vrienden in Frankrijk om daar te komen koken en te schilderen. Nou, koken lukte wel, maar schilderen stond heel ver van me. Maar daar in die mooie ambiance kwam het plots vanzelf. Sinds die tijd ben ik eraan verknocht.”

Afbeelding
Is dit Rijswijkse gebouw het mooiste gebouw van de regio? Algemeen 16 aug, 09:01
Afbeelding
Oudste vereniging van Rijswijk breidt uit Verenigingen 16 aug, 06:45
Afbeelding
Roekeloze bestuurder veroordeeld die in Rijswijk 90 reed waar je 50 mag Algemeen 15 aug, 20:11
Afbeelding
Wanneer wordt het weer lekker koel in Rijswijk? Algemeen 15 aug, 17:41
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 15 aug, 15:53
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 15 aug, 15:40
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 15 aug, 14:35
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37