Afbeelding
(Foto: Sjon.nl)

‘Maai mei niet’ voor bloemen en bijen

11 mei, 17:00 Algemeen Ingezonden

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Jij kunt daar als tuinbezitter iets tegen doen. Door niets te doen. Tijdens de hele maand mei laten we in Nederland het gazon groeien. Want als je het gras 3 - 4 weken niet maait, trek je 10 x meer bijen, hommels, vlinders aan dan als je elke week maait. Dus doe mee met ‘Maai mei Niet’ en laat de grasmaaier staan.

Vooral in het voorjaar is het belangrijk om het uitgebreid maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. De paardenbloem is bijvoorbeeld een welkome voedselbron. Haal deze dus niet weg, maar geef de bloem kans om te bloeien.

Rijswijk doet ook mee

Ook de gemeente wil naar een ander maaibeheer met minder vaak maaien en bloemrijk groen. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit in Nederland. Daarom maaien we in Rijswijk bijvoorbeeld onze bermen langs wegen en fietspaden of langs de speelvelden minder. Daarbij houden we uiteraard rekening met de (verkeers)veiligheid.

Meedoen in je eigen tuin 

Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? Je kan je gazon aanmelden via de website en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei jouw bloemen en kruiden in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door, zodat wij jouw nectarscore kunnen berekenen. Dan weten we na de maand mei wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl

Maaitips

Goed nieuws: je bereikt het meest door minder te doen (en daar mag je nu al mee starten). Zie hieronder de volgende tips:

Kies de juiste maaiplek

Kies de plek achter in je tuin zodat je er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die je niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast je je grasmaaimachine niet.

Maai creatief

Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.

Vermijd pesticiden en bemest niet

Pesticiden zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder. Voor je tuin en voor jezelf! Het gazon groeit minder snel en bloemen krijgen kans om te bloeien als je niet bemest.

Speel met de lengte van je gras

Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras kan beter tegen droogte en mosvorming. Dieren kunnen schuilen of vinden planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waarop je loopt. Maai de andere stukken minder vaak, zodat alles mooi in bloei komt. Sommige stukken maai je bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.

Voorjaar: zaai een bloemenmengsel

Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden weg te halen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei). Zaai gifvrije zaden, die geven geen schade aan de dieren. Hier kan je biologische zaden kopen online te koop.

Najaar: plant (gifvrije) bloembollen

Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld voordat je gaat maaien. De bol haalt voeding uit zijn blad. Maai tot die tijd eromheen.

Maai Mei Niet Nederland is een initiatief van de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek, in navolging van het succesvolle initiatief Maai Mei Niet in België door Knack.

Afbeelding
De lessen van burgemeester Archibald Th. Bogaardt uit het Rijswijk van toen Historie 19 mei, 16:30
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:30
Afbeelding
Storende fout in papieren Groot Rijswijk van 19 mei Algemeen 19 mei, 12:29
Afbeelding
Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT Algemeen 19 mei, 11:08
Afbeelding
Eerste pop-up braderie in Steenvoorde Noord Algemeen 19 mei, 10:39
Afbeelding
Kort overzicht nieuws uit Rijswijk Algemeen 19 mei, 07:30
Afbeelding
Staking HTM 2 juni ook in Rijswijk Algemeen 18 mei, 21:18
Afbeelding
Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in Algemeen 18 mei, 20:00
Afbeelding
Proef rond Ypenburg voor minder files op A4 richting Rotterdam Algemeen 18 mei, 18:04
Afbeelding
Pluk de dag bij Pompidou met heerlijk verse bloemen Bedrijf in Beeld 18 mei, 17:44
Afbeelding
Vrolijke opening Sollicitatiezaak op 12 mei Algemeen 18 mei, 10:50
Afbeelding
Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark Algemeen 18 mei, 10:31
Afbeelding
Wateringse braderie op zaterdag 4 juni Uit 18 mei, 09:18
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.