Afbeelding
(Foto: Sjon.nl)

‘Maai mei niet’ voor bloemen en bijen

Algemeen Ingezonden

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Jij kunt daar als tuinbezitter iets tegen doen. Door niets te doen. Tijdens de hele maand mei laten we in Nederland het gazon groeien. Want als je het gras 3 - 4 weken niet maait, trek je 10 x meer bijen, hommels, vlinders aan dan als je elke week maait. Dus doe mee met ‘Maai mei Niet’ en laat de grasmaaier staan.

Vooral in het voorjaar is het belangrijk om het uitgebreid maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. De paardenbloem is bijvoorbeeld een welkome voedselbron. Haal deze dus niet weg, maar geef de bloem kans om te bloeien.

Rijswijk doet ook mee

Ook de gemeente wil naar een ander maaibeheer met minder vaak maaien en bloemrijk groen. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit in Nederland. Daarom maaien we in Rijswijk bijvoorbeeld onze bermen langs wegen en fietspaden of langs de speelvelden minder. Daarbij houden we uiteraard rekening met de (verkeers)veiligheid.

Meedoen in je eigen tuin 

Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? Je kan je gazon aanmelden via de website en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei jouw bloemen en kruiden in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door, zodat wij jouw nectarscore kunnen berekenen. Dan weten we na de maand mei wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl

Maaitips

Goed nieuws: je bereikt het meest door minder te doen (en daar mag je nu al mee starten). Zie hieronder de volgende tips:

Kies de juiste maaiplek

Kies de plek achter in je tuin zodat je er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die je niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast je je grasmaaimachine niet.

Maai creatief

Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.

Vermijd pesticiden en bemest niet

Pesticiden zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder. Voor je tuin en voor jezelf! Het gazon groeit minder snel en bloemen krijgen kans om te bloeien als je niet bemest.

Speel met de lengte van je gras

Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras kan beter tegen droogte en mosvorming. Dieren kunnen schuilen of vinden planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waarop je loopt. Maai de andere stukken minder vaak, zodat alles mooi in bloei komt. Sommige stukken maai je bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.

Voorjaar: zaai een bloemenmengsel

Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden weg te halen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei). Zaai gifvrije zaden, die geven geen schade aan de dieren. Hier kan je biologische zaden kopen online te koop.

Najaar: plant (gifvrije) bloembollen

Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld voordat je gaat maaien. De bol haalt voeding uit zijn blad. Maai tot die tijd eromheen.

Maai Mei Niet Nederland is een initiatief van de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek, in navolging van het succesvolle initiatief Maai Mei Niet in België door Knack.

Afbeelding
Is dit Rijswijkse gebouw het mooiste gebouw van de regio? Algemeen 16 aug, 09:01
Afbeelding
Oudste vereniging van Rijswijk breidt uit Verenigingen 16 aug, 06:45
Afbeelding
Roekeloze bestuurder veroordeeld die in Rijswijk 90 reed waar je 50 mag Algemeen 15 aug, 20:11
Afbeelding
Wanneer wordt het weer lekker koel in Rijswijk? Algemeen 15 aug, 17:41
Afbeelding
5 dingen die je meteen moet regelen als je uit elkaar gaat Algemeen 15 aug, 16:29
Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 15 aug, 15:53
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 15 aug, 15:40
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 15 aug, 14:35
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen 15 aug, 11:20
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37