Minister Mark Harbers rolde dinsdag 11 mei naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit samen met kinderen voor de toekomst van ons drinkwater.
Minister Mark Harbers rolde dinsdag 11 mei naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit samen met kinderen voor de toekomst van ons drinkwater. (Foto: Tom Pilzecker)

In heel Nederland de blauwe loper uit voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’

Algemeen

De vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – staat op het spel. Gisteren rolden daarom alle drinkwaterbedrijven de blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’. Ook Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat was op een van de locaties aanwezig, hij rolde naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit.

De minister sprak daarna onder leiding van Hila Noorzai met enkele basisschoolleerlingen over de toekomst van ons drinkwater.

Bronnen onder toenemende druk

De drinkwaterbedrijven geven met deze actie aan dat de vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – op het spel staat. De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen staan onder toenemende druk. Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag. Vervuiling vanuit landbouw, industrie en huishoudens verslechtert de kwaliteit van de bronnen. Het kost steeds meer moeite en geld om voldoende en schoon drinkwater beschikbaar te hebben.

Drinkwater van morgen

Peter van der Velden, voorzitter van Vewin: “De aanwezigheid van de toekomstige generatie bij de lancering van de ‘Toekomst van ons drinkwater’ onderstreept eens te meer dat de toekomst nú begint. De drinkwatervoorziening staat meer en meer onder druk. Goed en voldoende drinkwater lijkt zo normaal maar ís niet meer vanzelfsprekend, het wordt tijd dat we daar meer bij stil staan. Natuurlijk moeten we bewust en zuinig omgaan met water. Maar we moeten ook zorgen dat drinkwaterbedrijven in staat worden gesteld om in te spelen op de toekomstige vraag. Het drinkwater van morgen vraagt vandaag actie.”

Regionale dialoogtafels in het land

Hoe ziet de toekomst van ons drinkwater er in heel Nederland de komende jaren uit? De tien drinkwaterbedrijven van Nederland gaan de komende maand de dialoog aan in de regio met diverse partijen over de regionale uitdagingen en bespreken wat nodig is om de toekomst van ons drinkwater zeker te stellen.

Afbeelding
Nicole van Houwelingen neemt afscheid van Inter Rijswijk Sport 1 jul, 21:58
Afbeelding
Vacature voor burgemeester Rijswijk gesloten: 11 kandidaten hebben belangstelling Politiek 1 jul, 21:20
Afbeelding
Tweede Hely Hub met duurzame deelmobiliteit in Parkrijk geopend Algemeen 1 jul, 20:00
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Grote opkomst bij afscheid wethouders Johanna Besteman en Jeffrey Keus Algemeen 1 jul, 11:55
Afbeelding
Ouderen in Rijswijk fietsen komende weken virtuele Tour Algemeen 1 jul, 11:16
Afbeelding
Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland Algemeen 1 jul, 09:37
Afbeelding
Eerste elektrische vuilniswagen van Avalex in gebruik genomen Algemeen 30 jun, 22:28
Afbeelding
Publieksactie tijdens Varend Corso levert 46.500 aan donaties op Algemeen 30 jun, 22:12
Afbeelding
Informatieavond over prostaatkanker Algemeen 30 jun, 17:05
Afbeelding
Zwangerschap geen roze wolk door stress? Vanaf vrijdag 1 juli helpt JGZ aanstaande ouders Zorg 30 jun, 15:30
Afbeelding
Rijswijk is eerder sterk gegroeid Historie 30 jun, 11:30
Afbeelding
Spreekuur in een container: huisartsentekort dreigt ook in Rijswijk Algemeen 30 jun, 10:59