Minister Mark Harbers rolde dinsdag 11 mei naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit samen met kinderen voor de toekomst van ons drinkwater.
Minister Mark Harbers rolde dinsdag 11 mei naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit samen met kinderen voor de toekomst van ons drinkwater. (Foto: Tom Pilzecker)

In heel Nederland de blauwe loper uit voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’

12 mei, 09:04 Algemeen

De vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – staat op het spel. Gisteren rolden daarom alle drinkwaterbedrijven de blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’. Ook Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat was op een van de locaties aanwezig, hij rolde naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit.

De minister sprak daarna onder leiding van Hila Noorzai met enkele basisschoolleerlingen over de toekomst van ons drinkwater.

Bronnen onder toenemende druk

De drinkwaterbedrijven geven met deze actie aan dat de vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – op het spel staat. De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen staan onder toenemende druk. Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag. Vervuiling vanuit landbouw, industrie en huishoudens verslechtert de kwaliteit van de bronnen. Het kost steeds meer moeite en geld om voldoende en schoon drinkwater beschikbaar te hebben.

Drinkwater van morgen

Peter van der Velden, voorzitter van Vewin: “De aanwezigheid van de toekomstige generatie bij de lancering van de ‘Toekomst van ons drinkwater’ onderstreept eens te meer dat de toekomst nú begint. De drinkwatervoorziening staat meer en meer onder druk. Goed en voldoende drinkwater lijkt zo normaal maar ís niet meer vanzelfsprekend, het wordt tijd dat we daar meer bij stil staan. Natuurlijk moeten we bewust en zuinig omgaan met water. Maar we moeten ook zorgen dat drinkwaterbedrijven in staat worden gesteld om in te spelen op de toekomstige vraag. Het drinkwater van morgen vraagt vandaag actie.”

Regionale dialoogtafels in het land

Hoe ziet de toekomst van ons drinkwater er in heel Nederland de komende jaren uit? De tien drinkwaterbedrijven van Nederland gaan de komende maand de dialoog aan in de regio met diverse partijen over de regionale uitdagingen en bespreken wat nodig is om de toekomst van ons drinkwater zeker te stellen.

Afbeelding
De lessen van burgemeester Archibald Th. Bogaardt uit het Rijswijk van toen Historie 19 mei, 16:30
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:30
Afbeelding
Storende fout in papieren Groot Rijswijk van 19 mei Algemeen 19 mei, 12:29
Afbeelding
Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT Algemeen 19 mei, 11:08
Afbeelding
Eerste pop-up braderie in Steenvoorde Noord Algemeen 19 mei, 10:39
Afbeelding
Kort overzicht nieuws uit Rijswijk Algemeen 19 mei, 07:30
Afbeelding
Staking HTM 2 juni ook in Rijswijk Algemeen 18 mei, 21:18
Afbeelding
Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in Algemeen 18 mei, 20:00
Afbeelding
Proef rond Ypenburg voor minder files op A4 richting Rotterdam Algemeen 18 mei, 18:04
Afbeelding
Pluk de dag bij Pompidou met heerlijk verse bloemen Bedrijf in Beeld 18 mei, 17:44
Afbeelding
Vrolijke opening Sollicitatiezaak op 12 mei Algemeen 18 mei, 10:50
Afbeelding
Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark Algemeen 18 mei, 10:31
Afbeelding
Wateringse braderie op zaterdag 4 juni Uit 18 mei, 09:18
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.