De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven.
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven. (Foto: Oranje Fonds)

Haags project wint Appeltje van Oranje 2022

13 mei, 08:37 Algemeen

Young Leaders Community uit Den Haag is één van de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2022. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd. Ook JongPIT (Amsterdam) en Triple ThreaT (Haarlem) wisten een prijs in de wacht te slepen. 

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het is de 20e keer dat de prijzen worden uitgereikt. Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Want het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. 

Ongelijkheid neemt toe

De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. 

Winnende projecten onmisbaar

Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn. De winnende projecten zijn dan ook onmisbaar voor veel jongeren in onze samenleving. Zij zetten zich op een buitengewone manier in om gelijke kansen te creëren voor jongeren in onze maatschappij. 

Geldbedrag 

De winnaars hebben een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro ontvangen. De prijzen worden in lustrumjaren, zoals dit jaar, uitgereikt door Koning Willem-Alexander. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. 

Marokkaans-Nederlandse scholieren

De uitreiking was te volgen via een livestream en kan teruggekeken worden via oranjefonds.nl. Young Leaders Community Young Leaders Community valt in de prijzen vanwege de manier waarop zij zich inzetten voor Marokkaans-Nederlandse scholieren. Zij geven hen de kans hun schoolvaardigheden te verbeteren, hun talenten te ontdekken en hun zelfvertrouwen te vergroten. 

Jongeren met aandoening of beperking

JongPIT wint een Appeltje omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor jongeren met een chronische of psychische aandoening of beperking. Zodat zij volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Triple ThreaT is dit jaar de winnaar van het Grote Appeltje. Zoals de naam al zegt is dit beeldje iets groter dan de rest. Triple ThreaT krijgt deze eer omdat het initiatief door jongeren zélf gestart is en zij er al jaren succesvol voor zorgen dat de deelnemers hun talenten ontdekken en in kunnen zetten. 

Een sociaal vangnet en rolmodellen in achterstandswijken

De organisatie biedt jongeren uit zogenoemde achterstandswijken een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die voor ze klaarstaan. De Triple ThreaT familie helpt de jongeren hun talenten te ontdekken en in te zetten.

 Oranje Fonds Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Afbeelding
De lessen van burgemeester Archibald Th. Bogaardt uit het Rijswijk van toen Historie 19 mei, 16:30
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:30
Afbeelding
Storende fout in papieren Groot Rijswijk van 19 mei Algemeen 19 mei, 12:29
Afbeelding
Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT Algemeen 19 mei, 11:08
Afbeelding
Eerste pop-up braderie in Steenvoorde Noord Algemeen 19 mei, 10:39
Afbeelding
Kort overzicht nieuws uit Rijswijk Algemeen 19 mei, 07:30
Afbeelding
Staking HTM 2 juni ook in Rijswijk Algemeen 18 mei, 21:18
Afbeelding
Formatiegesprekken nieuwe coalitie gaan laatste fase in Algemeen 18 mei, 20:00
Afbeelding
Proef rond Ypenburg voor minder files op A4 richting Rotterdam Algemeen 18 mei, 18:04
Afbeelding
Pluk de dag bij Pompidou met heerlijk verse bloemen Bedrijf in Beeld 18 mei, 17:44
Afbeelding
Vrolijke opening Sollicitatiezaak op 12 mei Algemeen 18 mei, 10:50
Afbeelding
Geschokte reacties op prikincident met 3-jarige peuter in Julianapark Algemeen 18 mei, 10:31
Afbeelding
Wateringse braderie op zaterdag 4 juni Uit 18 mei, 09:18
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.