Opening nieuwe ontmoetingsruimte voor bewoners Nieuw-Benedictus aan Huis te Landelaan

Algemeen
Met hulp van Jan, knippen Reina en Jet met een grote schaar het lint door. Rechts: Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen) en wethouder Johanna Besteman.
Met hulp van Jan, knippen Reina en Jet met een grote schaar het lint door. Rechts: Rob van den Broeke (Rijswijk Wonen) en wethouder Johanna Besteman. (Foto: Robert Heijdemann)

De twee oudste bewoners van het appartementencomplex Nieuw-Benedictus aan de Huis te Landelaan knipten vrijdagmiddag met een grote schaar een lint door. Daarmee openden ze officieel hun nieuwe ontmoetingsruimte. “Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Het betekent ook de mogelijkheden bieden aan bewoners elkaar te ontmoeten en te leren kennen”, zegt Rijswijk Wonen directeur Rob van den Broeke.

Wonen

Door Robert Heijdemann

“Het is belangrijk dat de senioren zich hier thuis voelen, daarbij draagt een centrale ontmoetingsruimte aan bij. Veel bewoners kennen elkaar nog niet. Hier zien en spreken ze elkaar”, vertelt Johanna Besteman aan de in groten getale aanwezige bewoners.

Nieuwe contacten

Het was de eer aan Reinie Lentink en Jet Lange de openingshandeling te verrichten. Beiden wonen hier nu een jaar, vanaf het begin. Reinie: “Ik had een groot huis, maar mijn kinderen vonden het niet meer veilig. Ze waren vooral bang dat ik zou vallen.” Jet Lange is nog erg actief. “Bij mijn oude huis zat ook een grote tuin. Die heb ik jaren met plezier onderhouden. Maar eerlijk gezegd, werd mij dat te veel.” Op de vraag of ze nog wel eens terug willen, antwoorden ze eensgezind: “Geen moment, we hebben hier al zo’n leuk contact met de buren. Allemaal aardige mensen!”

Kerklocatie

Het complex is gebouwd in opdracht van woningcorporatie Rijswijk Wonen en bestaat uit een tweetal vrijstaande gebouwen met in totaal 99 sociale huurwoningen voor senioren. Verdeeld over twee- en driekamerappartementen. De naam van het complex verwijst naar de voormalige Benedictuskerk die tot 2004 op deze locatie stond. Dat is ook goed herkenbaar aan de klokkentoren die is blijven staan.

Lied en Leed

Alhoewel de bewoners er nog niet zolang wonen is de saamhorigheid groot. “We hebben een rondgangsronden gemaakt om met iedereen kennis te maken, met Pasen hebben we 20 kilo paaseieren rondgebracht. Maar ook reden we met Corona bewoners naar het ziekenhuis”, Aan het woord zijn bewoners Jan, Marja, Aagje en Jolanda. Zij zijn de gangmakers van het Lief en Leed-project van Welzijn Rijswijk. Zij vinden het belangrijk dat iedereen een beetje op elkaar let. “We worden allemaal toch wat ouder.”

De ‘huiskamer‘ van het complex is nu officieel in gebruik. Maar er staat al veel op de planning. Koffiedrinken op dinsdag- en donderdagochtend, een bingo en een High Tea, maar ook Rijswijk Wonen en Welzijn Rijswijk gaan hier spreekuur houden.