Ellien: “Ik wil graag mensen bij elkaar brengen."
Ellien: “Ik wil graag mensen bij elkaar brengen." (Foto: RH)

Buurtbemiddelaar in Rijswijk: ‘We zijn geen rijdende rechter’

Algemeen

Kom je er door een probleem met je buren samen niet meer uit? Zijn er irritaties met buurtgenoten en wil je die graag oplossen, maar weet je niet hoe? Dit is het moment de gratis hulp van een onpartijdige buurtbemiddelaar in te roepen. Groot Rijswijk spreekt met Ellien van den Assum, één van de Rijswijkse buurtbemiddelaars. “Het geeft voldoening om hierbij te helpen”, vertelt ze.

Door Robert Heijdemann

Iedereen kent wel  van die situaties. De buurman die wel héél enthousiast is met het snoeien van de heg. Het buurmeisje dat de muziek wel steeds erg hard heeft staan. Geluidsoverlast, pesterijen, rommel, vernielingen, overhangende takken. Kleine irritaties met buurtgenoten die uit kunnen lopen tot grote ergernissen.

Opgelopen emoties

Ellien: “Soms blijkt het lastig deze problemen met elkaar te bespreken, omdat de emoties al hoog opgelopen zijn. Dan wordt het van kwaad tot erger en daar is niemand bij gebaat. Het is toch fijner om in een buurt te wonen met een goed contact met je buurtgenoten?” Zelf is ze twee jaar geleden buurtbemiddelaar geworden. “Ik wil graag mensen bij elkaar brengen. Onderzoeken wat er speelt. Het geeft veel voldoening als je wat voor hen kan betekenen door met elkaar goede afspraken te maken.”

Verhaal doen

De bemiddelaars gaan - met z’n tweeën - met betrokkenen in gesprek. “Het is heel belangrijk als ze in alle rust hun verhaal kunnen doen. Tijdens een bemiddelingsgesprek wordt de kwestie uitgepraat en worden samen goede afspraken gemaakt. Vrijwel altijd ervaren buren dat na zo’n bemiddelingsgesprek de spanning weg is. Wij komen niet met een oplossing, we zijn geen rijdende rechter, maar helpen wel dat ze zelf een oplossing vinden,” vertelt Ellien. Om dat goed te kunnen, hebben alle buurtbemiddelaars een opleiding gevolgd. “Ik heb veel gehad aan die opleiding. Ook nu volgen we nog regelmatig trainingen.”

Buurtbemiddelaar worden?

Op dit moment zijn er 15 buurtbemiddelaars in Rijswijk. Buurtbemiddeling is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die als bemiddelaar aan de slag willen. Het is een leuke vrijwilligersbaan met veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door training, begeleiding en intervisie. Wilt je meer weten, neem contact op via e-mail: buurtbemiddeling@welzijn-rijswijk.nl of bel naar 06-34590175.

Afbeelding
Goed weer voorspeld tijdens eerste braderie in de Bogaard van 2023 Winkelen 13 uur geleden
Afbeelding
Een donatie van €2500 voor je maatschappelijke initiatief Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Marimbahal een van de locaties voor inhaalcampagne HPV-vaccinatie Zorg 2 feb, 18:58
Afbeelding
Weer inspectiemaatregel voor een thuiszorgaanbieder uit Rijswijk Zorg 2 feb, 15:48
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Rijswijk na Delft meest romantische gemeente van Zuid-Holland Algemeen 2 feb, 13:02
Afbeelding
De krant staat weer online! Nieuws 2 feb, 09:11
Afbeelding
Werken aan je geestelijke gezondheid in de Rijswijkse bibliotheek Algemeen 2 feb, 09:03
Afbeelding
Roparun Twente - Rotterdam telt 213 teams Algemeen 2 feb, 08:44
Afbeelding
Overval op supermarkt 'Ideaal' in Den Haag 112-nieuws 1 feb, 21:59
Afbeelding
Mogelijk dronken bestuurder raakt te water aan de Molenwetering 112-nieuws 1 feb, 21:06
Afbeelding
Rijswijkse helden tijdens de Watersnoodramp in 1953 Historie 1 feb, 21:01
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:30