Waarom Rijswijk juist vandaag de regenboogvlag hijst

Algemeen
Wethouder Johanna Besteman (o.a. Welzijn) vlak voor het hijsen van de regenboogvlag, die dit jaar ook de kleuren draagt van het COC.
Wethouder Johanna Besteman (o.a. Welzijn) vlak voor het hijsen van de regenboogvlag, die dit jaar ook de kleuren draagt van het COC. (Foto: Debbie van Eijk)

Of je nu homoseksueel bent, biseksueel, aseksueel, vrouw, man, transgender, agender of trigender: in Rijswijk kan iedereen veilig zichzelf zijn. Dat symboliseert de regenboogvlag die vanochtend gehesen werd door wethouder Johanna Besteman.

Door Debbie van Eijk

Aan het hijsmoment was net een spatje regen voorafgegaan en het was nog aardig bewolkt. De zon popelde om door te breken, maar zou dat na afloop van het hijsen pas even doen. Een regenboog verscheen dus niet, maar dat maakt de betekenis van de vlag niet minder.

Internationale dag

“Met de regenboogvlag geven we aan dat homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie geen plek krijgen in onze gemeente”, aldus de gemeente Rijswijk. Deze internationale dag is beter bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie).

Nieuwe vlag

De vlag is dit jaar verrijkt met vier nieuwe kleuren: roze en blauw staan voor transgender, bruin en zwart voor gekleurde mensen (People of Color). Deze vlag gebruikt het COC ook. Hij is ontworpen door Julia Feliz, een gender-vaag, panseksueel, zwarte en inheemse Puerto Ricaan, om eraan te herinneren en te erkennen dat we mensen in de meest kwetsbare posities centraal moeten stellen.

Geen discriminatie

Inclusiviteit was al een belangrijk punt op de agenda van Rijswijk. Zo werden er dankzij de gemeente gastlessen op scholen gegeven over weerbaarheid en discriminatie. Ook stimuleerde de gemeente scholen om zelf de stages voor leerlingen te regelen op de arbeidsmarkt, zodat discriminatie bij voorbaat al uitgesloten werd.

Samenwerking COC

Dit jaar is Rijswijk een samenwerking begonnen met het COC Haaglanden (dé belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) om inclusiviteit nog meer op de agenda te zetten. Hiervoor zullen activiteiten worden bedacht in samenspraak met de doelgroep. Vorige week heeft wethouder Besteman kennisgemaakt met het bestuur.

Homoseksualiteit geen ziekte

IDAHOT is een dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel haat op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken. De datum van 17 mei heeft een belangrijke betekenis. Op die dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de lijst van psychologische ziekten. Tot dat moment werd homoseksualiteit aangemerkt als psychische aandoening.