Voor Peter Oosterwijk, Martin Dierikx, Gonny van der Roest en George Pohan biedt badmintonnen vooral veel spelvreugde en sociale betrokkenheid. “Iedereen is bij ons van harte welkom om een keer mee te komen spelen.”
Voor Peter Oosterwijk, Martin Dierikx, Gonny van der Roest en George Pohan biedt badmintonnen vooral veel spelvreugde en sociale betrokkenheid. “Iedereen is bij ons van harte welkom om een keer mee te komen spelen.” (Foto: FL)

Het bloeiende verenigingsleven in Rijswijk (3): Badmintonclub Randstad

Algemeen Verenigingsleven in Rijswijk

In een serie artikelen bezoeken we een aantal verenigingen in Rijswijk en kijken we wat hen zo uniek maakt, hoe de sfeer is op bijeenkomsten en waar de leden trots op zijn. Deze week gingen we langs bij Sportcomplex De Altis waar de leden van Badmintonclub Randstad een paar keer per week hun conditie op peil houden. “Campingsport? Welnee, badminton is een ‘intensieve en mooie sport’, waarbij het ‘sociale aspect’ ook een grote rol speelt.”

Door Frans Limbertie

De Altis aan de Bruyn Kopsstraat bestaat inmiddels nu op de kop af een jaar. Wanneer je er binnenloopt ruikt het nog nieuw. Naast De Schilp, Marimbahal en Van Zweedenhal is dit een multifunctioneel en hypermodern sportcomplex waar volleybal, basketbal en badminton de boventoon voeren. Voor de laatste sport komen wij vandaag. Badminton, we hebben het misschien allemaal weleens gespeeld in onze jeugd, op de camping, strand of op school, maar vreemd genoeg zijn we er vaak niet mee doorgegaan. Waarom eigenlijk niet? Want badminton is als je het zo op de keper beschouwd, best een ‘coole’ sport.

We praten met voorzitter Peter Oosterwijk (sinds 2018) en Martin Dierikx van BC Randstad. Martin is lid van PR-commissie, beheert de website en is naast speler ook een van de jeugdtrainers. 

Je moet vooral het voetenwerk niet onderschatten

Hij speelt al vanaf zijn zesde. “Badminton was een van de eerste sporten waar ik meteen een goed gevoel bij had. Zelf vind ik het fijn om te spelen in een klein en compact team. Zo leer je elkaar pas echt goed kennen. Een ander aspect dat ik prettig vind is dat badminton geen fysieke contactsport is. Deze sport is een combinatie van kracht, techniek en stabiliteit, waarbij je vooral het voetenwerk niet moet onderschatten. Een goede fysieke conditie is wel vereist.” Martin speelt zelf in een gemixte competitie en zijn team bestaat uit twee dames en twee heren. Er zijn echter ook grotere teams en teams die uit alleen maar uit dames of alleen maar uit heren bestaat. “Je hebt hier zelf een keuze in”, zegt hij. “Een team kan minimaal uit vier personen bestaan.”

Sociaal aspect belangrijk

Voor Peter is badminton een sport waarbij het vooral draait om het sociale aspect. “Iedereen gunt elkaar hier wat. En deze hal, onze nieuwe thuisbasis, is natuurlijk een fantastische locatie om te spelen.” Peter sluit niet uit dat hij wellicht daarom voorzitter geworden. “Natuurlijk zit er naast het sportieve aspect ook wel een stukje competitie bij”, zegt hij, “maar bij ons is vooral de sfeer en gezelligheid van enorm belang.”

Vooral de sfeer en gezelligheid zijn bij ons van belang

De voorzitter van Badmintonclub Randstad laat verder weten dat hij zelf vooral een recreatieve speler is die de laatste anderhalf jaar door allerlei beslommeringen helaas zelf weinig heeft kunnen spelen. “Dat ben ik nu aan het inhalen hoor”, zegt hij ietwat verontschuldigend. “Badminton is een sport waarbij je je hele lijf belast. Na een partijtje voel ik me weer lekker fit. Wat deze sport zo aantrekkelijk maakt, is dat wanneer je je de techniek goed hebt aangeleerd, je ‘dit spelletje’ tot op hoge leeftijd kunt blijven doen.” 

Tijdens de Bamito FUNdag maken hele jonge kinderen kennis met de badmintonsport

Oosterwijk benadrukt dat iedereen welkom is om een kijkje te komen nemen op de club. “Zondag 12 juni hebben wij voor de hele jonge kinderen de Bamito FUNdag. Dan kunnen ze op een leuke en originele manier kennismaken met de badmintonsport.”

Flink aan de bak

We gaan ook nog even langs bij trainer en veteraan speler George Pohan, al jarenlang aan de club verbonden. Hij is eigenlijk gespecialiseerd in ‘martial arts’. “Via mijn vrouw ben ik hier beland en dat beviel wel. Ik ben wat diploma’s gaan halen en nu mag ik coachen.” Hoe maakt George als trainer een speler beter? “Door ze enthousiast te maken en plezier in het spel te laten krijgen, dan komt de rest vanzelf.” Volgens hem moeten we badminton als sport niet onderschatten. “Je wordt en blijft zeker fit van badmintonnen.”

Afbeelding
Bijna 1000% meer uitnodigingskaarten verstuurd; in Zuid-Holland minste aantal feestjes Algemeen 28 jun, 11:45
Afbeelding
Ook Zonnebloem Rijswijk bezocht het Varend Corso Westland Cultuur 28 jun, 09:59
Afbeelding
Auto vakantieklaar? Rijden maar! Auto 28 jun, 08:54
Afbeelding
Bezorgde huisartsen willen donderdag urgente thema’s bespreken met gemeenteraadsleden tijdens ‘inloopconsult’ Algemeen 27 jun, 21:51
Afbeelding
Wethouder Brederodeschool in Rijswijk wint wisseltrofee Afvalrace Algemeen 27 jun, 16:45
Afbeelding
Flinke vertraging en files op wegen rond Rijswijk Algemeen 27 jun, 15:46
Afbeelding
Wat maakt Rijswijk tot een mooie stad? Algemeen 27 jun, 14:30
Afbeelding
Nieuwe trainersstaf korfbalvereniging Refleks bekend Sport 27 jun, 11:52
Afbeelding
Neuropsycholoog Erik Scherder in Rijswijkse Schouwburg: ‘Bewegen letterlijk van levensbelang’ Algemeen 27 jun, 08:55
Afbeelding
5 redenen om een bos bloemen cadeau te geven advertorial 27 jun, 07:30
Afbeelding
Nagenieten van het Varend Corso 2022 in Rijswijk Algemeen 26 jun, 21:56
Afbeelding
Uitbreiding Lief en Leed Rijswijk naar meer wijken Algemeen 26 jun, 12:00
Afbeelding
VVD Rijswijk feliciteert restaurant, hotel en spa Savarin met uitbreiding Politiek 26 jun, 08:23